У «Вікно життя» на БАМі підкинули немовлятко. Друге – від початку війни

У «Вікно життя» на БАМі підкинули немовлятко. Друге – від початку війни
  • Тернополянин, який разом з дружиною став свідком, як жінка поклала маля у «Вікно життя», розповів подробиці «20 хвилин». 
  • У пологовому підтвердили: дитина живе. І це вже друга знайда, відколи почалась війна.

— Щойно немовля у «Вікно життя» підкинули, я з дружиною проходив повз, трохи далі був, але побачив, що жінка якась з дитям на руках йде територією, потім за хвилину дуже швидко йде назад, вже з пустими руками, — до журналістки зателефонував тернополянин Валерій Шабдінов. — Ми побігли до «Вікна життя», відкриваємо – лежить дитя на спинці, а голівка повернула на бік. Але малятко дихало.

Дитя було в комбінезоні і рожевій шапці

Хлопчик це чи дівчинка, пан Валерій не знає. Проте, каже, немовля було у коричневому комбінезоні, а під капюшоном рожева шапочка.

Тоді тернополяни побігли до приймального відділення пологового будинку міськлікарні №2. Пан Валерій каже, що двері були зачинені, тому він натиснув у дзвінок. Дуже швидко з дверей вийшли медики. Вони запевнили, що чули сигнал у «Вікні життя», знають, що там маля, і вже забирають його. Щодо жінки, яка залишила дитя, запевнили, що затримувати її не мають права. Мовляв, це її вибір. У поліцію, запевнили, повідомлять.  

Відео дня

Заступниця директора з медичної роботи КНП "Тернопільська комунальна міська лікарня №2" Ольга Сидорчук підтвердила, що дитя живе-здорове. Усі подробиці пообіцяла розповісти з понеділка. Водночас повідомила, що це маля не єдине. Відколи почалась війна, це друге немовля, яке залишили у «Вікні життя» у Тернополі.

— Через кілька днів після початку війни у «Вікні життя» вже було одне немовля, це хлопчик, віком близько місяця, — розповіла Ольга Сидорчук. — З дітьми зараз все добре.

Чи може мама забрати дитину? 

Нагадаємо, мама дитинки може передумати та забрати дитинку впродовж двох місяців.

- Жінці в такому випадку проведуть обстеження, що має довести, що у неї є післяпологовий період народження дитини, пройти тест ДНК та претендувати на те, щоб забрати дитинку, - каже заступник директора з медичної роботи лікарні Ольга Сидорчук. 

Дитина далі переїде в обласну дитячу лікарню. 

У поліції теж підтвердили інформацію про знайду. Проте, наголосили, кримінального переслідування матері не буде. 

— В суботу, 12 березня, близько 14:30 на лінію «102» надійшло повідомлення від медпрацівника про те, що у «Вікні життя», яке облаштоване в приймальному пологовоговому відділенні міської лікарні №2, залишили немовля, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — На місце події виїжджали працівники слідчо-оперативної групи Тернопільського районного управління поліції.

Як з'ясувалося, дитині орієнтовно 2 дні, це хлопчик. За словами лікарів, він цілком здоровий.
— Відомості по подію правоохоронці внесли в Журнал єдиного обліку про скоєні злочини та правопорушення. Проводиться перевірка, — повідомив Сергій Крета. — Зауважимо, що особа, яка підкинула немовля, до кримінальної відповідальності не притягуватиметься. 

Що таке «Вікно життя» і як все працює

У приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року облаштоване «Вікно життя». Працює пункт цілодобово. За цей час матері, які опинилися у складних життєвих умовах, залишили там трьох дітей, двоє з яких вже знайшли нових люблячих батьків. Ще одна дитина - чекає на сім’ю.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал. Після чого, працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція.

Впродовж одного тижня дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ паталогії для новонароджених. Згідно із чинним законодавством, матір, що залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та нададуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на всиновлення.

 

Читайте також:

Великоднє диво для знайди Володі: мама повернулась? "20 хвилин" готові допомогти їй

Страсний тиждень, урожайний на малюків у «Вікні життя»: сьогодні залишили ще й двійняток

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Читач58

    А чі можна всиновити дитину військовій жінці.
  • Читач57

    А чі можна всиновити дитину військовій жінці.
  • Лариса Самуляк

    Добре що так, а не викинула
  • Юля Дубина

    Добре зробила, що відала, а не кинула на смерть

keyboard_arrow_up