Партнер рубрики Події

У заповідному парку на Тернопільщині квітнуть рідкісні первоцвіти

У заповідному парку на Тернопільщині квітнуть рідкісні первоцвіти

Фото рідкісних первоцвітів опублікували на сторінці Національного природного парку на Тернопільщині. У парку зазначають, що можуть організувати екскурсії в місця зростання первоцвітів для того, щоб помилуватись красою кольорових галявин. І закликають берегти ці рослини.

На території Національного природного парку «Дністровський каньйон» є місця зростання рідкісних первоцвітів, які занесені до Червоної книги України: підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран-Гейфеля, сон-трава, горицвіт весняний, а також чемерник червонуватий, проліска дволиста та печіночниця звичайна.

Про це повідомили на сторінці Національного природного парку «Дністровський каньйон».

Відео дня

Працівники парку щорічно проводять Всеукраїнську акцію «Збережемо первоцвіти», яка спрямована до молоді, населення та апелює до їх свідомості.

— Ми маємо всі розуміти, що збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння, — йдеться у повідомленні. — До того ж пошкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла та бруньки. Є комахи для яких ці рослини – єдине джерело живлення. Зникнуть первоцвіти — зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комах котрі захищають ліс від шкідників. Як результат – будуть хворіти та сохнути дерева.

У парку зазначають, що можуть організувати екскурсії в місця зростання первоцвітів для того, щоб помилуватись красою кольорових галявин. 

Довідка
Відповідно до чинного законодавства, знищуючи рідкісні та зникаючі види рослин, громадяни порушують закони України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України» та несуть відповідальність за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та відповідно до Постанови КМУ від 07.11.2012 року №1030 відшкодовуються нанесені збитки за кожну зірвану рослину в розмірі від 49 до 62 гривень.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, що продаж первоцвітів на території Тернопільської громади заборонений.

 

Читайте також:

Не можна не лише продавати, а і купувати червонокнижні квіти: тернополян попередили про штрафи

 Продають попри заборони: у Тернополі вже можна купити червонокнижні підсніжники

Екоінспекція проведе рейди щодо збирачів і продавців підсніжників — які штрафи

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up