Партнер рубрики Події

«Українські ангели»: у Тернополі військовий капелан з Луцька показав унікальні ікони

«Українські ангели»: у Тернополі військовий капелан з Луцька показав унікальні ікони

У «Перемозі» відкрили виставку ікон військового капелана Олександра Левчука. Вона присвячена «простим людям, які стали героями» у час повномасштабної війни – військовим, волонтерам, медикам, рятувальникам, кухарям, журналістам тощо.

В Українському домі «Перемога» у середу, 28 лютого, презентували художню виставку сучасного іконопису під назвою «Ангели України». Автором картин є військовий священник Олександр Левчук.

Відео дня

На презентацію експозиції завітали десятки людей – художники, медійники, представники влади, студенти Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв та Тернопільського мистецького коледжу імені Соломії Крушельницької, пересічні містяни – поціновувачі мистецтва.

Захід розпочали о 14 годині подякою нашим захисникам за можливість провести захід та хвилиною мовчання у пам’ять про військовослужбовців і цивільних, які загинули внаслідок війни.

Далі спільно з присутніми помолилися старший військовий капелан Тернопільської області В’ячеслав Кізілов і військові капелани Костянтин Артамонов та Володимир Андрухів.

Прибув на відкриття виставки і сам Олександр Левчук. Він зачитав кілька авторських віршів і розповів більше про ікони.

Автор ікон Олександр Левчук

Отець почав створювати їх на другий день повномасштабного російського наступу. На іконах зображені не святі, а люди різних спеціальностей, які працюють на передовій і в тилу, наближаючи нашу Перемогу. Виставка відображає наші реалії, історію і героїзм українського народу.

Деякі художні роботи мають історичне підґрунтя. Ікони присвячені різним регіонам України, що можна побачити і на підписах. Кожна із них супроводжується чотирма рядками авторської поезії.

– Мені в цих роботах хотілося показати, що прості люди стають нашими героями. Не великі начальники, не уряд, а саме люди… Вони, не жаліючи нічого, пішли воювати з гордістю та звитягою. А також кожен працює на своєму місці, роблячи те, що у його силах, – каже Олександр Левчук.

Перша ікона, створена після початку повномасштабної війни, була присвячена Маріуполю.

– Пропало місто, назавжди пропало. На карті є, насправді – вже нема. Московських орд ненависних навала лишили догорать його в димах, – такі рядки Олександр Левчук написав про це місто.

На багатьох іконах, які можуть побачити тернополяни у «Перемозі», намальовані українські воїни.

– Для наших захисників дуже потрібна духовна підтримка. Поки вони на передовій, тил повинен завжди пам’ятати, що у нас йде війна. Так було і з 2014 року, коли хлопці після Майдану, з киями і ножами, майже без зброї пішли у зону АТО захищати нашу незалежність. Більшість з них полягли. Я був тоді військовим священником на кордоні з Донеччиною. І пам’ятаю обличчя всіх, хто загинув. Це наш цвіт, люди, які могли творити майбутнє України, – розповів капелан.

Довідка. Олександр Левчук народився у Луцьку. У 1986 році закінчив Ковельське училище №5 за фахом «різьба по дереву». У 1994 році закінчив Волинську духовну семінарію в сані священника. З 2001 року настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці у Великомихайлівці Дніпропетровської області. У 2012 році заочно закінчив Бердянський педагогічний інститут, навчався на факультеті історії. З 2014 по 2016 рік був капелан у п’ятого батальйону Правого сектору. Поет – пісняр, митець.

 

Читайте також:

Грали класику і збирали кошти на ЗСУ: у «Перемозі» влаштували благодійний концерт

Мешканці Тернополя можуть відвідати виставку про «янголів Маріуполя» (Репортаж)

У Тернополі діє фотовиставка військовослужбовця Юрія Костишина

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Богдан Ярома

    Прекрасне поєднання духовності і творчості. Хай Вас Бог оберігає і дає наснаги у Вашій творчості. З великою повагою до Вас і вашого мистецтва!

keyboard_arrow_up