Партнер рубрики Події

Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку

Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку

Низка країн зранку 23 квітня опублікували повідомлення про призупинення "отримання заяв на вчинення консульської дії" для чоловіків призовного віку. Що це означайте, читайте у публікації нижче

Українське консульство у Польщі тимчасово призупинило консульські дії щодо громадян України призовного віку. Про призупинення прийому громадян призовного віку Суспільному повідомили в дипустанові. Як згодом повідомили в «Паспортному сервісі», через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП Документ.

Відповідне оголошення оприлюднили на фейсбук-сторінці Центру обслуговування громадян «Паспортний сервіс».

— На жаль, через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП Документ. Подача заяв-анкет на оформлення паспортних документів здійснюється у звичайному режимі, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

При цьому видача паспортів можлива для дітей до 12 років, у звʼязку з відсутністю необхідності біометричної верифікації, повідомили у «Паспортному сервісі».

Там додали, що закордонні філії повідомлять всіх користувачів послуг про поновлення роботи систем видачі документів на усіх офіційних ресурсах ДП Документ.

Також зранку 23 квітня стало відомо, що паспортний сервіс для українців в Празі призупинив видачу готових документів. Про це інформує сайт українського часопису в Чехії gromada.cz.

У низці консульств Суспільному повідомили про призупинення прийому громадян призовного віку

— Нині призупинений прийом громадян призовного віку. Зараз ми чекаємо вказівки від Міністерства закордонних справ. Тобто чоловіків від 18 до 60 років. Зараз просто тимчасово призупинений їхній прийом. Зараз розробляються механізми, які будуть відповідно діяти до того закону про мобілізацію. Наразі чекаємо, — розповів раніше співробітник консульства в коментарі Суспільному.

Генеральне консульство України у Барселоні повідомило Суспільному, що теж призупинило "отримання заяв на вчинення консульської дії" для чоловіків призовного віку.

Пізніше глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив у соцмережі Х, що доручив диппредставництвам України закордоном «вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку».

Напередодні видання «Дзеркало тижня» опублікувало копію наказу, що опинився у розпорядженні журналістів. Зазначалося, що можливі лише консульські дії, пов’язані з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну.

У документі за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги йшлося про те, що Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії щодо для громадян України призовного віку.

Наразі Суспільне намагається зв'язатися з іншими консульствами, щоб з'ясувати ситуацію з прийомом громадян призовного віку. А також отримати коментар від Міністерства закордонних справ України.

Мобілізація в Україні: що треба знати

Більше трьох місяців пішло у Верховної Ради на те, щоб розглянути урядовий законопроєкт щодо зміни правил мобілізації та військового обліку. 11 квітня він був проголосований у другому читанні і набуде чинності за місяць після опублікування. Ймовірно, головною новиною стало те, що з документа прибрали норму про демобілізацію військових після 36 місяців служби — у Міноборони обіцяли, що підготують із цього питання окремий законопроєкт, на це є вісім місяців, зазначає «Слово і діло». 

Закон прийнято 283-ма голосами народних депутатів у редакції профільного Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Згодом його підписав президент. 

Законом удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремі питання проходження військової служби для покращення якості підбору особового складу під час доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України.

Фінальна версія документа суттєво відрізняється від початкової, зазначає «Українська правда». Чимало ключових положень, які закладалися в першому варіанті, як-то зниження призовного віку до 25 років або скасування статусу «обмежено придатний», вже унормовані.

Читайте також: 

Президент підписав Закон про мобілізацію

Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться

У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Julia Kucher

    Це прямі порушення прав людини і конструкції.
  • Михайло Михайлович

    Рабам рабське життя..далі буде

    Васілій Трач reply Михайло Михайлович

    Михайло Михайлович Дальше буде інфляція,і відцапають схід і південь.

keyboard_arrow_up