Утилізувати лампи і термометри стало складніше

Утилізувати лампи і термометри стало складніше
Здати на утилізацію відпрацьовані енергозберігаючі лампи та ртутні термометри в Тернополі нині є проблемою. Два підприємства, які раніше приймали ці речі, тепер не мають де їх утилізувати. Адже "Микитівський ртутний завод" у Горлівці на Донеччині був розбитий під час бойових дій.

Це - одна з серії статей 20minut.ua про те, як позбутися старих або непотрібних речей із помешкання.

- Ми приймали енергозберігаючі лампи від організацій. За кожну лампу брали 5-6 грн, за утилізацію платили заводу 2,40 грн, - розповідає директор МП "Альфа" Іван Бойцан. - Проте нині прийом ламп призупинили, адже завод у Горлівці не працює. Ще є ще можливість здавати ці лампи у Запоріжжя. Але там лише за утилізацію кожної лампи у нас просять по 8 грн. Зараз ми зібрали близько 10 тисяч ламп і не знаємо, куди їх здавати. Така сама проблема і з утилізацією ртутних термометрів... 
Загалом підприємство працює з 1996 року, додає пан Бойцан. Весь чай час тут регулярно приймали лампи та термометри і здавали їх на утилізацію.

Окрім того, збором енергозберігаючих ламп та ртутних термометрів займається ще й ПП «Екоцентр Плюс".  Втім і тут нині через непрацюючий завод у Горлівці прийом  призупинили.

- Можемо прийняти від одного мешканця одну лампу раз у півріччя. Це - безкоштовно, - каже директор підприємства Андрій Дуда. - Їх утилізовують на підприємстві у Кіровограді. Ртутних термометрів наразі не маємо можливості приймати взагалі. 
Пан Дуда додає, що підприємство приймає лише лампи, які несуть небезпеку для довкілля, тобто з парами ртуті всередині. Що ж до звичайних ламп-жарівок,  то таких тут не приймають.

- У місті мала би бути програма сортування, відповідно до якої мали б збирати ці лампи, - каже співрозмовник. - Але на жаль у нас сортувальних ліній немає... 

Відео дня

Якщо ви знаєте ще якісь фірми чи фізичних осіб, які приймають енергозберігаючі  лампи та ртутні термометри, пишіть їхні контакти в коментарях до статті.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Ось я не розумію ,а що мішає місту закупити спеціальне обладнання для утилізації ,розмістити десь в промисловому районі і утилізовувати лампи і місту добре і робочі місця є .
  • Анонім

    Я впевнений ,що якщо всі ті лампи перебрати ,то там більша половина із тих енергозберігаючих ламп можна відновити і вони ще довго послужать . А у нас люди вже лампа не горить значить можна викидати . В інтернеті є купа інформації ,як можна відновити енергозберігаючу лампу ,якщо звичайно у них колба не почорніла або трісла тоді вже точно їй нічого не допоможе .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up