Уже не чутки: санаторій на Тернопільщині є в переліку тих, де можуть розмістити евакуйованих з Китаю

Уже не чутки: санаторій на Тернопільщині є в переліку тих, де можуть розмістити евакуйованих з Китаю
  • Величезний протест проти можливого привезення на Тернопільщину евакуйованих з Китаю українців. Люди вимагають, аби влада не допустила того, щоб у санаторії "Медобори" розмістили людей, які потенційно можуть становити загрозу для інших.
  • Інформація про те, що заклад на Теребовлянщині - у списку резервних, куди можуть привезти евакуйованих з Уханя, підтвердилася.

Нагадаємо, 17 лютого стало відомо, що 98 осіб евакуйованих з Китаю осіб можуть привезти на Тернопільщину. Увечері соцмережі вибухнули протестами. Зранку 18 лютого люди вийшли на акцію протесту.

Наша санаторій - є у списку

На в'їзді у Микулинці люди організували блокпости, повідомили редакцію "20 хвилин".

- Ми готові стояти тут не тільки в день, а і вночі, - запевняють співрозмовники. - Ми не допустимо, аби, не доведи Господи, захворіли наші діти чи рідні.

Відео дня

18 лютого відбулося позачергове засідання сесії Микулинецької ОТГ. Люди вимагали пояснити, що відбувається. На зустрічі присутні як представники влади, так і поліція та лікарі.

Інформація про можливе розміщення у "Медоборах" людей, яких евакуюють з Китаю, не фейкова, запевняє керівник санаторію Василь Мартинюк.

- На вихідні до мене зателефонували з Міністерства охорони здоров'я, запитали, чи працює санаторій. Я сказав, що так. Після того приїхали представники МОЗ, епідеміологи, працівники Нацполіції та Нацгвардії.  Вони пояснили про ситуацію з евакуацією українців з Уханя та сказали, що донесуть інформацію до керівництва. Після того мене викликали в Київ. Я брав участь у засіданні комісії, яку очолює прем'єр-міністр. Був не тільки я, а і представники з інших регіонів. Нам пояснили, що обрали 20 закладів, у яких можуть бути розміщені люди, яких евакуюють з Китаю. І серед них - наш санаторій, - розповідає він.

Під час розмови, запевняє директор, він вказав на дві умови, які мають бути дотримані. Перше - працівники санаторію не повинні контактувати з тими людьми, яких привезуть. Друга - Київ забезпечить відкриту комунікацію з громадськістю. 

Однак людей такі аргументи не порадували. Розлючені з натовпу: "Василю Івановичу, схаменіться!

Читайте також: В ОДА та поліції прокоментували можливе прибуття на Тернопільщину евакуйованих з Китаю українців.

"Будемо боротися з провокаторами"

У відповідь пан Мартинюк запевнив, що проти людей не піде. Але, як лікар, висловив і свою думку.

- Ризики присутні, але вони невеликі, кажу, як медик, - продовжує він. - Є питання обсервації, люди будуть обстежити. Якщо є прояви захворювання, у літак їх не посадять. Ризик є в усіх речах. І у хворобах - теж. Поки вакцини від коронавірусу ще немає, ризики досить високі. 

Під тиском громади Василь Мартинюк заявив, що відмовляється приймати евакуйованих з Китаю українців. 

Натомість керівник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол, який також приїхав на зустріч, запевнив - вони будуть стежити за порядком у регіоні. 

- Я не прийшов вас переконувати. Я маю доручення МВС звернутися до громади. Попередньо ми провели обстеження об’єкту. Наразі ми не маємо інформації про те, що люди будуть їхати до нас чи ні. Є влада, яка має приймати рішення задля захисту інтересів громадян. Ми маємо підтримати порядок в області та докладемо до цього максимум зусиль. На будь-які рішення будемо  реагувати, на провокаторів - також. Ми повинні бути свідомими та не допустити порушень закону, - говорить Василь Копча. 

Звертаючись до людей, поліцейський розповів родинну історію

- Мій прадід воював в полоні в Російській імперії. Але він жив, бо держава його утримувала. І це громадяни України, такі, як і ви. Повірте, поліція, ДСНС, Нацгвардія буде підтримувати громадський спокій та не допустить, щоб тут буде непорядок. 

Є певні протоколи, через які держава мусить пройти,у  тому числі обмежувальні карантинні заходи, запевнили працівники поліції.

Однак людей ці розмови не задовольнили. Жителі села  Конопківка та Микулинців кажуть, продовжать акцію протесту та підуть вище.

- Люди добрі, як ви можете давати дозвіл на таке? 45 чоловік медичного персоналу - серед тих евакуйованих. Поселіть їх  на військові бази, реставруйте готель у "Чорнобилі". Поселіть їх там, а що потрібно везти в санаторій "Медобори"? Ви знайшли - де Китай, де Конопківка, - вигукували люди.

"Керуйтеся здоровим глуздом"

Про те, що не варто панікувати завчасно, говорить лікар-інфекціоніст вищої кваліфікаційної категорії, доктор медичних наук Василь Копча.

- Вірус передається лише трьома шляхами: аерозольним, при контакті та фекально-оральним.  Тому причини для паніки немає. Перші, кому може загрожувати інфікування, - це лікарі. Я стою . - перед вами, і саме я буду першим, кому може загрожувати вірус, бо, як лікар, буду поруч із пацієнтами, - каже він. - Люди, мисліть тверезо! Я вас прошу! 

Нагадаємо, що інформація про те, що з Китаю на Тернопільщину привезуть евакуйованих громадян України з'явилася увечері 17 лютого. Того ж дня ми звернулися у поліцію та облдержадміністрацію, аби там пояснили, чи справді на Тернопільщину привезуть людей, евакуйованих із Китаю.

В ОДА запевнили, що вперше про можливий приїзд евакуйованих з Китаю українців на Тернопільщину дізналися із сайтів. Пізно увечері у Фейсбук голова ОДА Ігор Сопель написав: "Спілкувався з представниками Міністерства охорони здоров'я України. Офіційного підтвердження про приїзд евакуйованих з Китаю людей на територію Тернопільської області немає! 

На офіційній сторінці ОДА додали, що "наразі заклад для двотижневого карантину шукають у кожній області". 

Наразі ситуація не змінилася, кажуть в ОДА. Чіткої інформації про те, що людей привезуть до нас, немає. Як і нема спростування того, що їх на Тернопільщину не привезуть. 

У переліку захворювань, які лікують у санаторію "Медобори". 

  • Захворювання опорно-рухового апарату
  • Периферичної та центральної нервової системи
  • Хвороби кісток, м’язів, сухожиль
  • Захворювання кишково-шлункового тракту, печінки
  • Хвороби серцево-судинної системи
  • Гінекологічні захворювання запального характеру
  • Захворювання шкіри
  • Хвороби ендокринної системи.

Чи справді заклад готовий прийняти у себе евакуйованих з Піднебесної, чи є всі необхідні вимоги для того, аби не допустити поширення вірусу? Журналісти "20 хвилин" з'ясовують усі подробиці. Про це згодом. 

Тим часом Міністерство охорони здоров'я вирішило не називати місце утримання українців, яких 19 лютого евакуюють з Китаю, про це пише РБК-Україна.

"Втзначили дві установи, які я не можу назвати, але вони є. У них проводять повну підготовку. Один заклад основний, інший резервний на випадок, якщо щось станеться", - сказав на брифінгу заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За його словами, за останніми даними, планують евакуювати 49 українців і до 25 іноземних громадян. Усі вони щонайменше 14 днів перебуватимуть під спостереженням в Україні. При евакуації українців з Уханя на борт людей з симптомами ГРВІ допускати не будуть

"Евакуюють здорових людей, людей з симптомами ГРВІ на борт не пустять. Перед посадкою на літак проводять медичне обстеження китайські медпрацівники, а перед тим, як піднятися на борт, додатково всіх евакуйованих громадян обстежує медична команда МОЗ", - сказав Ляшко.

При цьому, він попросив називати утримання осіб під спостереження не карантином, а обсервацією.

"Якщо впродовж обсервації у когось із прибулих виявляться симптоми хвороби, його госпіталізують до лікарні, в бокс, який запобігає поширенню. Проведуть діагностику. Якщо підтвердиться, що в цієї людини є хвороба, спричинена коронавірусом, тоді термін перебування в обсервації всіх інших продовжиться ще на 14 днів з моменту ізоляції цієї людини", - сказав Ляшко.

До слова, подібні повідомлення про прибуття до них українців з Китаю з'являлись на інформаційних ресурсах інших областей. Однак невдовзі очільники ОДА їх спростовували.

Про те, які заклади у Тернополі готові приймати людей, у яких запідозрять коронавірус та як виявити симптоми недуги - тут. 

Читайте також:

Аваков показав спецкостюми для працівників, які спостерігатимуть за евакуйованими людьми з Китаю

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (138)
  • Руслан Возний

    Вот такі ми патріоти в вишиванках.
  • Igor Novak

    ЖАХ І СОРОМ.ЩО ПІДДАЛИСЯ ПРОВОКАЦІЇ.  А ВИНОЮ,-ЦЕ ВЛАДА ,ЩОБ ВІДВОЛІКТИ НАРОД ВІД ОСНОВНИХ ПРОБЛЕМ  . (((ПЕЧЕРНИЙ ВІК,,))
  • Дядя Федя

    западенці які були такі й лишились, нічого не міняється в цьому світі
  • Ivan Haluna Smylski

    Люди протестують не тому, що не бажають приймати своїх українців , а тому що знають на якому рівні наша медицина, і про які заходи безпеки може взагалі бути мова в країні, де навіть аналізи неправильно роблять! Єдине на що можемо розраховувати, так це на власний імунітет до цієї зарази!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up