Партнер рубрики Події

В останню путь провели священника з Тернопільщини Йосифа Янішевського

В останню путь провели священника з Тернопільщини Йосифа Янішевського

Відійшов у вічність священник УГКЦ України, отець Йосиф Янішевський, який упродовж тривалого часу душпастирював у Збаражі в храмі Христового Воскресіння.

Про це повідомили в парафії св. Юрія.

— 9 квітня 2023 року наша церква отримала сумну звістку – відійшов у вічність священник УГКЦ України, отець Йосиф Янішевський, який упродовж тривалого часу душпастирював у Збаражі в храмі Христового Воскресіння, — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Парафіяни церкви Св.Юрія в ті часи були прихожанами Воскресенської церкви, оскільки храм Св.Юрія ще не був збудований, тому добре пам'ятають науки і повчання о.Йосифа, його невтомну працю по відродженню УГКЦ, з вдячністю згадують маївки, які відбувались біля відновленої каплички Покрова Богородиці, де завжди було так багато дітей, які тепер вже дорослі...

Нехай Господь Бог за усе добро, яке учинив у житті Новопреставлений отець Йосиф, щедро винагородить його своїм Безмежним Милосердям і оселить в Царстві Небесному, де панує радість безкінечна.

Всі парафіяни церкви Св.Юрія разом з настоятелем отцем Андрієм Парастюком єднаються у молитві за упокій Новоприставленого о.Йосифа і з глибоким сумом висловлюють сердечні співчуття родині покійного...

Прощання відбулося в церкві Святого великомученика Димитрія в м. Тернополі.

Поховали священника вранці 10 квітня.

Що відомо про життя Йосифа Янішевського

Народився Йосиф Янішевський у 1938 році на свято Різдва Христового в с. Монилівка Зборівського району в сімʼї Адама та Марії. Батько майбутнього священника був паламарем у церкві в рідному селі і виховував сина у християнському дусі, повідомили в Тернопільсько-Зборівській єпархії УГКЦ.

З 1945 по 1953 юнак навчався в місцевій восьмирічній школі і вже у п’ятнадцятирічному віці читав церковно-словянською мовою релігійну літературу, любив церковний спів та грав на музичних інструментах.

Закінчив Волинську Духовну семінарію та вступив у Духовну академію в Загорську. Однак через три роки з причини тиску з боку влади та хворобу змушений був перервати навчання.

29 серпня 1961 року о. Йосиф прийняв Тайну Подружжя з Галиною з роду Цуп.

10 вересня 1961 року отримав дияконські свячення, а наступного дня - священничі від архиєпископа Львівського Григорія Закаляка.

Після свячень о. Йосиф був направлений на парафію у с. Суходіл Гусятинського району. І хоч парафіяни зустріли його прихильно, однак почався тиск з боку влади. Пропонували місце у будь­якому виші взамін на зречення від священства. З 1965 до 1970 року душпастирював у селах Товстенькому, Кривеньке, Васильків, Босири (Чортківського району), у 1970-1977 рр. – у Данилівцях, Осташівцях, Білківцях, Нестерівцях, Богданівці, Яцківцях, Сироварах Зборівського району.

У 1977-1980 рр. був помічником декана отця Добрянського в Тернополі і служив у Кутківцях.

Із 14 січня 1980 по 1990 рр. душпастирював у смт. Велика Березовиця та с. Острів.

На початку 90-х перейшов у лоно УГКЦ. Після благословення тодішнього містоблюстителя Глави УГКЦ митрополита Володимира Стернюка отримав призначення у м. Збараж. Там почалася праця з відновлення перетвореного радянським безбожним режимом на склад міндобрив храму Воскресіння Христового, а що найголовніше – збирання Божих дітей і формування парафіяльної спільноти. Тривала також клопітка і наполеглива праця з відродження й повернення в лоно батьківської церкви парафіяльних спільнот у Красносільцях, Нижчих Луб’янках, Синяві, Кретівцях, Грицівцях, Вищих Луб’янках, Рогівець, Залужжі, Капустинцях, Малому Глубичку, Зарудечку.

У 2000 році отцю Йосифу довірено організовувати парафію святого священномученика Димитрія у Тернополі. Невдовзі стараннями священника та вірних і пожертв діаспори постав храм, у якому завирувало духовне життя.

Своє родинне вогнище отець Йосиф Янішевський з добродійкою Галиною облаштовували більше 60 років.

Подружжя Янішевських зростило трьох синів. Середній Володимир та молодший Андрій отримали покликання до священства. Отець Володимир душпастирює у Канаді як настоятель катедрального собору св. Йосафата у м. Торонто, а отець Андрій ­ сотрудник архикатедрального собору у Тернополі. Також продовжив священничу династію онук Роман (син первістка Янішевських Ігоря). Нині він душпастирює на парафії, де священнодіяв покійний дідусь о. Йосиф.

Священничий парастас очолив архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк, а похорон очолив синкел архиєпархії о. Віталій Козак.

Свій останній спочинок отець Йосиф знайшов на парафіяльному цвинтарі.

У соцмережі — чимало коментарів зі словами співчуття через важку втрату.

Тетяна Федорів написала: Світла пам'ять. Чудовий був священик!

Марія Свист співчуває: Царство Небесне і Вічна Пам'ять отцю Йосифу

Оля Пастернак співчуває: Нехай з Богом спочиває. Царство небесне. Вічна пам'ять.

Світла і вІчна пам'ять отцю Йосифу…

Отець Йосиф був хорошим прикладом для усіх парафіян

Співчуття з приводу важкої втрати висловили в Збаразькій міській раді.

Багато місцевих мешканців пам'ятають отця Йосифа як активного сподвижника, який доклав чимало зусиль для відродження парафії Христового Воскресіння у Збаражі, відновлення приміщення храму, привернення до храмів, згуртування парафіян у багатьох селах Збаражчини.

Список парафій, де служив отець Йосип, немалий, розкидані вони і в колишніх Гусятинському, Чортківському, Зборівському, Тернопільському районах, але, де б не довелось виконувати свої обов'язки, Отець Йосиф був хорошим прикладом для усіх парафіян, для дружини Галини, з якою прожив понад 60 літ, своїх трьох синів, двоє з яких пішли батьківською стежиною і стали священниками, один з внуків також присвятив себе цьому благородному служінню.

Мешканці громади висловлюють щире співчуття близьким та рідним отця Йосифа. Нехай Господь прийме його добру душу у Царстві Небесному, де всі праведні спочивають

Нагадаємо, раніше 20 хвилин повідомляли про смерть отця-мітрата Антонія Мишки, який був священником майже 35 років.

 

Читайте також:

У Тернополі помер знаний священник

 Не стало митрофорного протоієрея Сергія Галевича

 Рятував від найважчих гріхів. Чому до отця Феодосія, який загинув у ДТП, їхали з усієї країни

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (29)
  • Васелина Луканюк

    Вічна память
  • Анна Малышко

    Вічна пам'ять
  • Орися Бойко

    Вічна память нехай з богом спочиває
  • Тетяна Костюк

    Вічна пам'ять

keyboard_arrow_up