Партнер рубрики Події

Рятував від найважчих гріхів. Чому до отця Феодосія, який загинув у ДТП, їхали з усієї країни

Рятував від найважчих гріхів. Чому до отця Феодосія, який загинув у ДТП, їхали з усієї країни
  • Шляхи Господні несповідимі… Ігумен Феодосій (Глинський) загинув у ДТП 18 березня.
  • У спілкуванні з журналісткою «20 хвилин» отець якось говорив, що бачив себе старим уві сні, і що Бог привів його у Монастирок, тому він став будувати тут храм.
  • Своїми щирими молитвами допомагав зцілюватися і духовно, і фізично. Багато хто називав його екзорцистом, розповідали, що він мав дар виганяти нечисту силу з одержимої людини. Як було насправді?

 

 

Отець Феодосій був настоятелем парафії Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього, що в с. Монастирок Борщівського району.

Страшна аварія, яка трапилася 18 березня поблизу села Глибочок, забрала життя отця Феодосія та ще двох людей.

Багато років у Монастирок не мілів потік людей, які потребували допомоги та знаходили її в цих благословенних Богом місцях. Після виходу нашого інтерв’ю на сайті «20 хвилин» у 2014-му регулярно зверталися читачі з проханням отримати контакти. По голосу було відчутно – вони шукали надію… Щоб спастися.
Таким ми зустріли монаха у 2014-му

Мені приснився сон

З настоятелем ми спілкувалися в момент, коли на Сході розпочалась війна. Тоді отець говорив про духовний підтекст тих подій і що наш порятунок – у покаянні. Яку внутрішню силу мав монах, чому люди шукали в нього допомогу?

Відео дня

Отець Феодосій закінчив Тернопільську духовну семінарію, потім – Львівську духовну академію та Чернівецький педагогічний університет. У 2000–му ієромонах перейшов до Української Православної Церкви, тоді ще Київського Патріархату. Єпископом Тернопільським і Кременецьким Іовом він був призначений настоятелем парафії Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього с. Монастирок Борщівського району.

Під час інтерв’ю отець розповідав, що це рішення – воля Божа.

– Якось перед Пасхою мені приснився сон: Богородиця стоїть на Печерному храмі з двома апостолами – Петром і Павлом. Я бачив себе старим, а позаду мене йшло багато дітей. Зайшовши у Печерний храм, побачив, як затворники моляться, а я їм подаю святу воду. Наступного ранку мені зателефонував владика з Тернополя і сказав, що ми їдемо в Монастирок подивитися на місцеву церкву. Коли побачив Печерний храм і жертовний камінь, такі ж, як у моєму сні, одразу вирішив, що хочу тут служити, – говорив він.

Вхід до храму. Сюди приїжджають паломники з усієї України

І хоч церква забороняє вірити у сни, отець Феодосій знайшов слова, щоб пояснити це.

– Господь ніколи не гнівається на ту людину, яка, побачивши сон, пробує його потрактувати. Не можна сліпо вірити у щось, не вивчаючи це, аби не піддатися омані лукавого, – казав він.

Тут прощаються найтяжчі гріхи

Жив монах у хатині напроти монастиря, одразу взявся будувати новий дерев’яний храм.  

До нього у Монастирку не було священника. Настоятелі інших парафій приїжджали сюди лише на свята, або місцеві їздили до храму у сусідні села. Але отець Феодосій щиро вірив – його життєва призначення – бути тут, у Монастирку.

– Важко щось робити, коли ти це робиш самотужки. А коли служиш Богові, на нього покладаєшся, то будь–яка праця – під силу, – переконував він.

Печерний храм згадується ще в 1600 році

У травні 2018 року рішенням Священного Синоду УПЦ КП ігумена Феодосія призначено намісником чоловічого монастиря в с. Монастирок.

Недаремно, мабуть, отець Феодосій обрав це село для служби. Воно вже багато століть дивує своєю загадковістю.

У відритих джерелах знаходимо відомість про перші письмові згадки про Монастирок – у 1600 році, коли в ньому був заснований монастир. Тут збереглися келії, у яких проживали монахи ще у XVІІІ ст.

Якщо коротко розповідати про давньослов'янський печерний храм, який згадував у розмові з нами отець Феодосій, то місце справді має потужну силу. З правого боку перед входом знаходиться скельний навіс, який підтримується трьома опорами у вигляді стовпів. Їх поставили наприкінці XІX ст. Вівтар цього храму монахи–пустельники облаштували біля стіни, на якій начебто проступав лик Ісуса Христа. Тоді монахи вирішили відтворити образ по цих рельєфних лініях, обмалювали їх грудою вапняку. Так була створена чи не єдина у світі ікона Ісуса Христа із заплющеними очима.

Релігієзнавці вважають, що ікона символізує те, що Христос закрив очі, щоб не бачити людських гріхів, які Він простив людям завдяки своєму милосердю. Багато християн вірять, що саме тут відпускаються найтяжчі гріхи.

Фото із сайту https://md-ukraine.com

У цьому храмі зберігся тисячолітній вівтар, який досі прикрашений іконами і лампадками. Звідси відкривається захоплюючий краєвид на долину річки Серет.

Його вважали екзорцистом

Не тільки саме місце вважають особливим, а й отця Феодосія багато хто називав екзорцистом, тобто здатним виганяти нечисту силу з людей. Чи було так насправді? Він це пояснював інакше.

– Екзорцизм – то складна процедура вигнання бісів та інших темних істот з одержимої ними людини за допомогою певних ритуалів. Я ж молюся за здоров'я людей, прошу Бога, щоб він не дав їм зійти з дороги, яку він їм підготував, давав мудрість і терпіння, аби пройти всі життєві випробування. Не вважаю себе обраним. Багато людей не вірять в те, що у когось можуть вселятися якісь нечисті сили... Більшість просто тримають забобони у своїх головах. Невірно думати, що є більша сила, аніж Господь. Повірте, Всевишній знає, як викоренити з людини насіння лукавого. Тому він допускає те, що нам заважає: щоб насіння проросло, а ми, побачивши його, могли це викинути із серця свого. “Ярмо моє, тобі даю його у власність. Воно є легким, коли ти покладаєшся на мене”, – недаремно говорить Господь. Можна скинути із себе цей хрест, але тоді втратиш розуміння того, що Бог приготував для тебе, – так трактував оповідки про себе.

Фото з відкритих джерел

Виїхав на зустрічну…

З дитинства отець Феодосій любив усамітнення, щоб нікого не було, щоб панувала тиша, побути на самоті із собою та Богом. Тому, казав, і став монахом.

Спокус було чимало, але чернече життя допомагало йому бути самим собою.

Він мріяв не тільки збудувати новий храм, а і хотів би зробити сиротинець, у якому виховували б дітей.

Шляхи Господні несповідимі… 18 березня три людини загинули в результаті дорожньо–транспортної пригоди, що трапилася на Борщівщині.

Зіткнулися Volkswagen Sharan та Citroen

Попередня причина аварії, яку озвучують у поліції, — виїзд легкового автомобіля на смугу зустрічного руху. На момент аварії в бусі перебував водій та двоє пасажирів. У легівці – лише кермувальник, отець Феодосій.

За даними сайту поліцїі, у результаті удару водія з Volkswagen вивільняли з металевої пастки рятувальники. Він помер дорогою до лікарні, не приходячи до свідомості.

Госпіталізували до медзакладу і всіх людей з буса – жителів Глибочка. Двох пасажирів врятувати не вдалося. Водій Citroen наразі в реанімації з закритою черепно–мозковою травмою та політравмами. Даний факт внесли в ЄРДР згідно зі статтею 286, частина 3 ККУ. Триває слідство.

Земний шлях отця завершився, але духовий – ще ні.

Водія Volkswagen вивільняли з металевої пастки
Ігумен Феодосій запам’ятається всім як добрий, щирий та відданий Церкві служитель Вівтаря, який своєю ревною працею на винограднику Христовому подавав приклад простого та чесного життя пастиря та християнина.
Він звертався до усіх, але торкався серця кожного. Я знайшла його у складний період свого життя. Тоді своїми молитвами і мудрими порадами він відродив мене з попелу, як духовно так і фізично. До отця з різними потребами приїжджали люди з усієї України, він нікому не відмовляв, знаходив час для всіх. Впевнена, о.Феодосій хотів би, щоб я згадувала його з усмішкою, а не слізьми, та поки не виходить... щемно, – згадує теплими словами священника тернополянка Наталія Мехралієва.

Вічна пам'ять та Царство небесне!

 

Читайте також:

У Монастирку живе монах, який виганяє з людей нечисту силу

У Монастирку можна зайнятися кінним спортом та побувати у печерному храмі
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (59)
  • Olia Sheremeta

    Читаю коментарі і у мене слів немає. Люди, ви геть здуріли чи як?

    Треба хоть якусь елементарну повагу мати, до людини, яка загинула. Іі вже немає, залиште у спокоі.

    Для чого після його смерті писати весь цей бруд?

    От ви особисто знаєте, яким він був? Це найсвітліша людина, що мені траплялась. Він був частинкою світла, яка вела через цю безкінечну темряву.

    Всезнайки, ви були на місці події? Чому машина Феодосія розбита на його частині, а не на зустрічній? Він винен? Будьте чесні перед собою і не судіть, не знаючи. Якщо такі правильні і мол «бог покарає», то - не суди і судимим не будеш, «праведники».
  • Сережа Близнюк

    Царство небесное.
  • Валентина Дідківська- Віг

    Шкода,що такі люди гинуть.
  • Гачок Бенев'ят Марія

    Скорбота......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up