Партнер рубрики Події

1000 осіб на Тернопільщині вже чекають на Pfizer. Кому вакцина і чи не розійдеться "по блату"

1000 осіб на Тернопільщині вже чекають на Pfizer. Кому вакцина і чи не розійдеться "по блату"
  • В Україну прибула перша партія вакцини Pfizer. Уже в понеділок, 19 квітня, нею будуть щеплювати на Тернопільщині. 
  • Аналізуємо, як відбуватиметься вакцинація у нас, чи не буде зловживань із розподілом препаратів та що чим, власне, відрізняються три вакцини – індійська, китайська та американська.

Україна отримала першу партію вакцини Pfizer проти COVID-19. 117 тисяч доз вакцини компаній Pfizer та BioNTech у межах механізму COVAX були доставлені спеціальним рейсом. Торговельна назва – Comirnaty. Це вже третя вакцина, яку використовуватимуть для імунізації населення на Тернопільщині. 

Кому яка вакцина?

Чимало людей з недовірою ставились спершу до індійської, а тепер вже до китайської вакцини. Найбільш ефективна, за даними науковців, – саме Pfizer. Вона показала 95% ефективності. На неї ж спершу і чекали в Україні. Однак прибув індійський "Ковішелд".

В Уряді вирішили, хто яку вакцину отримає.

Відео дня

Вакцина AstraZeneca від індійського виробника використовується для вакцинації медичних працівників, лабораторних центрів. Залишками вакцини щеплюють лідерів думок. Це потрібно для популяризації вакцинації. Відповідні зміни внесені до дорожньої карти вакцинації. Так, якщо лишається вакцина, її колють відомим людям, як, наприклад, журналістам, письменникам тощо.  

Китайська вакцина CoronaVac призначена для вакцинації маломобільних груп населення та осіб, які за ними доглядають, освітян, які братимуть участь у організації ЗНО. Також вакцинуватимуть олімпійців та паралімпійців, які представлятимуть Україну на змаганнях у Токіо та співробітників патрульної поліції.

Вакцина Pfizer призначена для вакцинації мешканців та персоналу будинків для літніх людей, працівників ДСНС та прикордонної служби.  

Щеплень "по блату" не буде?

А чи не почнуться маніпуляції з "Файзером"? Багато людей підозрють, що найефективніша вакцина дістанеться "обраним". Також дехто з тернополян у соцмережах обурюється, чому "Файзер" використовуватимуть не для маломобільних груп населення чи медиків, а для прикордонників, рятувальників.

У обласному центрі громадського здоров’я на питання редакції "20 хвилин" відповідають наступне: "Жодних маніпуляцій не буде".

– Ми починаємо вакцинацію "Файзером" з мешканців геріатричних центрів та їх працівників, – заступниця генерального директора КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я" Марія Павельєва. – Ця категорія населення в пріоритеті. Тільки коли повністю закінчимо з цією категорією – перейдемо до працівників ДСНС.

Однак наразі невідомо, чи вистачить вакцини на рятувальників, оскільки партія, яка прибула в Україну, невелика.

У ампулі знаходиться – 6 доз вакцини. Індійська вакцина "Ковішелд" – 10, тому коли є залишки – їх використовували для лідерів думок, оскільки термін придатності після відкриття ампули – 6 годин.

З "Файзером" такого не вийде, хоче залишки можуть лишатися.  

– Вакцинація проходитиме відповідно списків, і залишками вакцинувати нікого не будуть, – каже Марія Павельєва. – Відповідно до інструкцій, вакцина в замороженому вигляді у необхідній кількості видається мобільній бригаді. Залишок повертають на склад. Після розморозки її треба використати впродовж 120 годин, тому вакцину використовуватимуть наступного дня або в іншому закладі.

Чи зможуть транспортувати вакцину

Американська вакцина потребує особливих умов зберігання. Якщо індійську і китайську вакцину можна зберігати і в звичайному холодильнику при температурі +2–8 градусів, то американська – при температурі від –80 до –60 градусів.

– Ми повністю готові приймати та доставляти вакцину, для цього всі умови забезпечені, – каже Марія Павельєва. – Склад, де вона зберігатиметься, розташований у Збаражі на базі Спецмедпостачання. Там є спеціальні холодильні установки для підтримання температурного режиму. Проводитимуть щеплення на місцях – у геріатричних центрах. Маємо дві навчені мобільні бригади, які мають право працювати з цією вакциною. Вони мають холодильні сумки для транспортування, температура вакцини перед щепленням має бути +2–8 градусів. Тобто її розморожують. Перевозитимуть необхідну кількість вакцини відповідно до складеного списку. Також ми отримуватимемо вакцину невеликими партіями з Києва – 1170 доз. Тобто її нам даватимуть поступово, а не одразу. Тому з цим не виникне проблем.  

Детальну інструкцію з використання препарату дивіться на графіці. 

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко також пояснив, за якого температурного режиму та скільки часу зберігається вакцина. На термін придатності також впливає і те, чи розвели її спеціальним розчином перед використанням. Якщо так - вона придатна до використання лише 6 годин. Нерозведена вакцина зберігається значно довше:

  • при температурі від -60 °C до -80 °C — до 6 місяців;
  • при температурі від +2°C до +8°C — до 120 годин (5 діб);
  • при температурі до +25°C — до 2 годин.

Які правила використання вакцини

Даний препарат має свої особливості застосування. Зберігати її потрібно при низьких температурах, однак перед використанням її розморожують. Ми знайшли рекомендацію Адміністрації США з питань харчових продуктів та медикаментів (FDA) з використання та застосування вакцини та переклали її. Які правила використання вакцини – дивіться на графіці нижче:

Готують списки з геріатричних центрів

Ми звернулись в департамент соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації. Там ще формують списки людей, які виявили бажання щепитися. Остаточні дані повинні сформувати в п’ятницю, 16 квітня. Вже в понеділок, 19 квітня, кажуть, почнеться вакцинація. Наразі виявили бажання щепитися приблизно 1000 осіб – мешканці геріатричних центрів та їх працівники.

– Ми закінчуємо формування списків на вакцинацію, – розповіла директорка департаменту Наталія Найчук. – Вони оновлюються, формувати їх закінчимо  увечері 16 квітня. Це інтернатні заклади та геріатричні центри, які відносяться до обласної ради та перебувають на балансах громад. Але інформацію про охочих щепитися від закладів на балансі громад передають директори цих закладів, а не органи самоврядування. Скільки загалом буде вакциновано людей – не можу сказати, адже списки оновлюються, є частина людей, які відмовляються від щеплення. Якщо людина не дієздатна – рішення приймають родичі. У понеділок вже повинно розпочатися щеплення в двох інтернатах. Попередньо планували, що це буде заклад у Петриках та Почаєві, але можуть бути зміни. Загалом в області є 9 закладів.  

Ми також очікуємо відповіть, скільки загалом в області є людей, які проживають в геріатричних центрах та скільки медпрацівників ними опікуються. Ми опублікуємо цю інформацію, як тільки її отримаємо. 

Скільки лишається індійської та китайської вакцини

У місті вже закінчується індійська вакцина. Станом на 16 квітня, використали 17 208 доз вакцини. Лишається ще 790.

– Повторне щеплення вакциною AstraZeneca проводиться через 12 тижнів, – каже Марія Павельєва. – Ми очікуємо нові поставки до вакцини до України. Можливо, для повторного щеплення використовуватимуть вакцину AstraZeneca не від індійського, а від корейського виробника.

Маломобільні групи населення лише почали щеплювати. За перший день дві мобільні бригади провакцинували 27 людей. Інформацію про маломобільні групи населення, які можуть щепитися, подають Центри первинної медико–санітарної допомоги.  

Чим щеплюють в інших країнах

Наразі ми маємо три різні вакцини для імунізації населення. У деяких країнах також практикують різні типи вакцин. Але є і країни, де застосовують вакцину лише одного виробника.

До прикладу, у США, Канаді та більшості країн Європи використовують дві вакцини – Pfizer/ BioNTech та Moderna. У Великій Британії –  Pfizer/ BioNTech, Moderna та Oxford/AstraZeneca. У Росії використовують власну вакцину Sputnik V. Китай застосовує Sinopharm та Sinovac.

За даними Мінфіну, станом на 15 квітня, в Україні одні з найнижчих показників вакцинації населення у світі. Трохи більше 1% вакциновано першою дозою. Порівняння темпу вакцини дивіться на графіці:

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександр Марусяк

    Все начальство і верхівку влади звакцинують найкращою.
  • СТУГНА П

    Звичайно ,що будуть  прививатися цією вакциною всякі "обрані" і хитровимахані . Тільки і будуть шукати шляхи щоб привитися цією вакциною ,а не якимись там китайськими ,чи індійськими. Якщо у нас підробляють документи ,то я думаю і тут знайдуть якусь лазівку . Ось чому Ізраїль зміг закупити якісну вакцину ,зміг організувати ефективне щеплення ,а ці дуріки купляють всяке лайно у якого ефективність на рівні 50-60% та ще з побічними діями . Хоча Степанов чітко заявляв ,що Україна не буде купувати вакцини з ефективністю нижче 75 % .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up