В управлінні освіти міськради кажуть, що платити 1215 грн за садочки "нетернопільським" все ж доведеться

В управлінні освіти міськради кажуть, що платити 1215 грн за садочки "нетернопільським" все ж доведеться
  • Наказ № 261 управління освіти і науки Тернопільської міської ради, за яким батьки "нетернопільських" дітей повинні сплачувати 1215 грн. за садочки, визнали неправомірним.
  • Та в управлінні стверджують, що платити доведеться. Тепер чиновники спираються на рішення сесії ТМР від 24 лютого 2017 року. 
  • Адвокат Ростислав Небельський каже, що управління повинно повернути кошти. Можливо, батьки зможуть вимагати і відшкодування моральної компенсації.

Судове засідання у справі Анни Хасан, що позивалась до управління освіти і науки ТМР про відміну Наказу №261 про оплату 1215 гривень щомісячної плати за відвідування дитсадка її сином Ренатом, відбулося 7 листопада. Нагадаємо, суд визнав наказ неправомірним.  

Після оприлюдення рішення суду до  журналістів "20 хвилин" звернувся пан Сергій (прізвище відомо ред.), який запевняв, що телефонував до управління освіти і йому сказали, що платити 1215 гривень все ж доведеться.

- Мені сказали, що суд відмінив наказ, але рішення сесії залишається чинним. У мене дитина в садочку, немає прописки і тому я платив 1215 гривень. Я не розумію чи доведеться мені платити далі? - говорить пан Сергій. 

Відео дня

- В суді слухалось питання щодо скасування наказу управліня освіти, але є рішення сесії, яке зараз діє. Отже, платити і далі доведеться, - каже заступник начальника управління – начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум. - Ніхто рішення не скасував де чітко прописаний і визначений фінансовий норматив. Представники управління в суді наголошували, що Наказ виданий на виконання рішення сесії. 

Окрім того, Ірина Сум каже, що батьки в Управління освіти та науки ТМР з питанням про відміну оплати та повернення коштів не звертались.

- Як вони можуть звертатись, якщо дане рішення може бути ще оскарженим, є відповідний термін щодо його вступлення в дію після оголошення, - каже Ірина Сум. - Ми не можемо однозначно сказати і про те, що кошти, які батьки заплатили будуть повертатись. Тому, що рішення сесії ніхто не скасовував. 

У рішення сесії від 24 лютого 2017 року «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг», йдеться, що громадяни, які отримують послуги в закладах м. Тернополя, але проживають за межами міста , у разі відсутності угоди про здійснення міжбюджетних трансфертів між Тернопільською міською радою та територіальною громадою чи органом місцевого самоврядування, мають право самостійно їх оплачувати. Наказ, який скасував суд, вносити цю оплату зобов'язував. 

Адвокат Ростислав Небельський, який захищав інтереси батьків на судовому засіданні, переконує, що наказ не діє, а отже, ніхто не може стягувати плату за перебування дітей у садочках.

 - Я проситиму апеляційний суд про скасування рішення міської ради. Але навіть на даний час підстав платити немає, тому що документ, на підставі якого мала стягуватись плата, визнаний протиправним та нечинним, а крім того, його дію зупинив апеляційний суд. - каже Ростислав Небельський. - Тому, хоч рішення суду не набуло законної сили, цей документ вже зупинений. Коли апеляційний суд залишить рішення про скасування наказу в силі з цього моменту всі плати, які були здійсненні за наказом, будуть визнані такими, що здійсненні незаконно  і тому Управління повинно буде повернути усі кошти.

За словами адвоката, якщо управління відмовиться повертати кошти в добровільному режимі - батьки подаватимуть колективний позов до суду, в який можуть включити також виплати за моральну шкоду батькам за те, що гроші могли бути реалізовані безпосередньо для дитини. 

Як повідомили під час судового засідання представники Управління освіти і науки, з громад, які не уклали міжбюджетні трансферти, тернопільські садочки відвідують 248 дітей, 200 з них уклали договори про добровільну оплату 1215 грн/міс, 48 - договори не уклали. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Павло

    Ще один кам1нь в город кер1вник1в м1ста 1 мотивац1я для протест1в!!!                      Пороблено наш1й м1ськ1й влад1!!!! Сам1 соб1 виносять вирок!!!
  • Искра

    Вспоминайте слова которые власть стирает из памяти народа: СССР; Зарплата по труду; Ленин; Равенство; Справедливость; Дружба Народов; Мир во всём Мире; Большевики; Коммунисты; Уверенность в завтрашнем дне; Человек человеку друг, товарищ и брат.
    Составьте из них правильные предложения!
  • Діонісій

    суд вирішив , а вони і далі дрочуть , як хочуть. їм по цимбалах всі суди.

    Piter Savka reply Діонісій

    Це через те жо в них монополія на садочки. Хай обєднуються, наймають офіс, няню і роблять собі свій садочок, а державу шлють нах.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up