Партнер рубрики Події

Великий піст 2020: коли починається, що не можна їсти та заборонено робити

Великий піст 2020: коли починається, що не можна їсти та заборонено робити

Великий піст – найголовніший і найсуворіший у церковному році. Він триває 48 днів і завершується напередодні Великодня.

 

Великий піст – це найсуворіший і найбільш значимий піст у церковному календарі. Дата його початку залежить від головного свята богослужебного року – Великодня. Оскільки він щороку відзначається в різні числа, то й Великий піст не має фіксованої дати і кожного року може випадати на різні дні та навіть місяці.

Коли починається Великий піст у 2020 році

Великий піст починається рівно за сім тижнів до Великодня. Оскільки цього року православний Великдень припадає на 19 квітня, то Великий піст починається в понеділок, 2 березня, а закінчується в суботу, 18 квітня. Тобто, цей піст триває 48 днів.

Що можна та заборонено їсти у Великий піст

Великий піст встановлений на честь Самого Спасителя, а остання страсна седмиця цього 48-денного посту встановлена на згадку про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа. З особливою суворістю дотримується піст у першу і страсну седмиці.

Впродовж посту вірянам загалом рекомендовано утримуватися від їжі, що містить м’ясо, рибу, молоко та яйця. Виняток становлять лише маленькі діти, вагітні жінки, мандрівні подорожні та хворі.

Відео дня

У Чистий понеділок, перший день Великого посту, прийнято повне утримання від їжі. В решту днів харчування має бути таким: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – можна варені страви без олії; субота, неділя – дозволена їжа з олією, а також трішки вина.

На Великий піст припадають кілька православних свят: Благовіщення, Лазарева субота і Вербна неділя. У ці дні також можна відійти від суворих обмежень у їжі й подати на стіл рибну страву з келихом вина.



Меню Великого посту: календар харчування нащодень:

2 березня – повна відмова від вживання їжі.

3 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

4 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

5 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

6 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

7 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

8 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

9 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

10 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

11 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

12 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

13 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

14 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

15 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

16 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

17 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

18 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

19 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

20 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

21 березня –  гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

22 березня –  гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

23 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

24 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

25 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

26 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії). 

27 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

28 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

29 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

30 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

31 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

1 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

2 квітня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

3 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

4 квітня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

5 квітня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

6 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

7 квітня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

8 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

9 квітня - гаряча їжа без олії.

10 квітня - сухоїдіння. Суха їжа без олії.

11 квітня - гаряча їжа з олією.

12 квітня - гаряча їжа з олією. Вино, риба і морепродукти.

13 квітня - сухоїдіння. Суха їжа без олії.

14 квітня - гаряча їжа без олії.

15 квітня - сухоїдіння. Суха їжа без олії.

16 квітня - гаряча їжа без олії.

17 квітня - можна тільки воду.

18 квітня - сухоїдіння. Суха їжа без олії.

19 квітня - завершення посту. Будь-яка їжа.

Великий піст – найважливіший період для християн, під час якого люди перевіряють і виховують себе. Впродовж цього посту віряни не просто дотримуються харчових обмежень, головною його метою є покаяння та духовне очищення.

А ви готуєтеся до Великого посту? Відповіді пишіть у коментарях. 

Читайте також "Головне не їсти один одного": як на час посту стримувати злість - радять священики та психологи

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тарас

    брехня це все - подивіться на священників всі мордаті та з великими животами
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up