Великий піст – найголовніший і найсуворіший у церковному році. Він триває 48 днів і завершується напередодні Великодня.
Великий піст – це найсуворіший і найбільш значимий піст у церковному календарі. Дата його початку залежить від головного свята богослужебного року – Великодня. Оскільки він щороку відзначається в різні числа, то й Великий піст не має фіксованої дати і кожного року може випадати на різні дні та навіть місяці.
Великий піст починається рівно за сім тижнів до Великодня. Оскільки цього року православний Великдень припадає на 19 квітня, то Великий піст починається в понеділок, 2 березня, а закінчується в суботу, 18 квітня. Тобто, цей піст триває 48 днів.
Великий піст встановлений на честь Самого Спасителя, а остання страсна седмиця цього 48-денного посту встановлена на згадку про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа. З особливою суворістю дотримується піст у першу і страсну седмиці.
Впродовж посту вірянам загалом рекомендовано утримуватися від їжі, що містить м’ясо, рибу, молоко та яйця. Виняток становлять лише маленькі діти, вагітні жінки, мандрівні подорожні та хворі.
У Чистий понеділок, перший день Великого посту, прийнято повне утримання від їжі. В решту днів харчування має бути таким: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – можна варені страви без олії; субота, неділя – дозволена їжа з олією, а також трішки вина.
На Великий піст припадають кілька православних свят: Благовіщення, Лазарева субота і Вербна неділя. У ці дні також можна відійти від суворих обмежень у їжі й подати на стіл рибну страву з келихом вина.
2 березня – повна відмова від вживання їжі.
3 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
4 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
5 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
6 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
7 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
8 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
9 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
10 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
11 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
12 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
13 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
14 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
15 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
16 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
17 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
18 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
19 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
20 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
21 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
22 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
23 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
24 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
25 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
26 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
27 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
28 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
29 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
30 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
31 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
1 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
2 квітня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
3 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
4 квітня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
5 квітня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).
6 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
7 квітня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).
8 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
9 квітня - гаряча їжа без олії.
10 квітня - сухоїдіння. Суха їжа без олії.
11 квітня - гаряча їжа з олією.
12 квітня - гаряча їжа з олією. Вино, риба і морепродукти.
13 квітня - сухоїдіння. Суха їжа без олії.
14 квітня - гаряча їжа без олії.
15 квітня - сухоїдіння. Суха їжа без олії.
16 квітня - гаряча їжа без олії.
17 квітня - можна тільки воду.
18 квітня - сухоїдіння. Суха їжа без олії.
19 квітня - завершення посту. Будь-яка їжа.
Великий піст – найважливіший період для християн, під час якого люди перевіряють і виховують себе. Впродовж цього посту віряни не просто дотримуються харчових обмежень, головною його метою є покаяння та духовне очищення.
А ви готуєтеся до Великого посту? Відповіді пишіть у коментарях.
Читайте також "Головне не їсти один одного": як на час посту стримувати злість - радять священики та психологи
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 3 від 15 січня 2025
Читати номер
тарас