Партнер рубрики Події

"Ветувати мовний закон, бо він принижує велику кількість населення України": петиція

"Ветувати мовний закон, бо він принижує велику кількість населення України": петиція
Фото: Радіо Свобода
  • "Мовний" закон 5670-д Верховна рада ухвалила 25 квітня. "За" проголосувало 278 депутатів. 
  • Через два дні після рішення, 27 квітня, на сайті президента з'явилася петиція з проханнями до президента України ветувати закон. 

- Просимо президента України ветувати закон 5670-д прийнятий Верховною Радою 25.04.2019 оскільки він несе загрозу розколоти нашу державу, - йдеться у петиції які зареєстрував Олексій Іванок. - Просимо президента України винести даний законопроект на національний референдум оскільки цей закон являється принизливим для великої кількості українців несе в собі загрозу розколу та смути у нашій державі.

Петицію уже підтримало 808 людей. Щоб її розглянули вона має набрати 25 000 голосів. До кінця голосування залишилося 88 днів. 

Чи підтримуєте ви таку петицію? Як гадаєте, якщо петиція набере необхідну кількість голосів, президент накладе вето на закон?

Відео дня

Нагадаємо, згідно із Законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної" українською мають говорити всі громадяни України та ті, хто хоче стати громадянином України. Серед посадовців українською вільно мають розмовляти президент, голова парламенту та його заступники, прем’єр-міністр та віце-прем’єри, голови міністерств та усіх державних установ, депутати, держслужбовці, посадові особи органів місцевої влади, судді та адвокати, викладачі та медпрацівники.

Говорити українською мають скрізь: у публічному просторі, державному та комунальних секторах, у сфері обслуговування, у підписах та маркуванні товарів та послуг. У театральних виставах та при дубляжі кінофільмів також використовуватимуть українську.  На телебаченні, в інтернеті та друкованих ЗМІ.

Тим, хто не знає української її слід вивчити. А особам, які належать до корінних народів, нацменшин, іноземцям та особам без громадянства мають створити належні умови для вивчення державної мови. 

До слова, контролювати дотримання норм документу будуть. Штрафами. Пропонується штрафувати чиновників, депутатів, інших посадових осіб, якщо вони не користуються на роботі державною мовою. Але запровадження цієї відповідальності вирішили відкласти на три роки.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up