Партнер рубрики Події

«Нептун» як притягував, так і відлякував. Історія «культового» тернопільського кафе (ФОТО)

«Нептун» як притягував, так і  відлякував. Історія «культового» тернопільського кафе (ФОТО)
  • Чи пам’ятаєте ви кафе «Нептун», що напроти школи №6?
  • Воно стало лише частинкою великої історії будівлі, яка бере витоки 60 років та триває й досі. Тут був і ресторан, і кафе, і їдальня. Люди відпочивали сім’ями та влаштовували весілля.

Ми продовжуємо серії публікацій про «культові» заклади Тернополя. І в цьому матеріалі розповімо вам про велику історію невеликої будівлі на вулиці Руська, 5.

Коли саме побудували будівлю, у вільних джерелах інформації нам знайти не вдалося. Та відомо, що вже в 1961 році про гастроном тут писали у газеті «Вільне життя».

Відео дня

Краєзнавець Олександр Столяров розповідав, що гастроном майже весь час був у приміщенні і розміщувався на першому поверсі. А на другому спочатку функціонувала їдальня, пізніше – кафе. Хоча цей заклад люди радше сприймали як ресторан

Тернопіль - 1962 р. з газети ,«Вільне Життя», малюнок Євгена Удіна

– У 60-их в Тернополі були лише три заклади найвищого рівня: ресторани «Україна» та «Тернопіль», а також це кафе. Воно так і називалося «Кафе», – згадує про заклад пан Столяров. – Там відзначали весілля. Вважалося, що в ресторані занадто дорого, а в «Кафе» можна справляти. Тому саме там було найбільше святкувань.

Тернопіль - 1962 р. з газети ,«Вільне Життя»

Пізніше в Тернополі з’явилися й інші заклади – кафе «Морозиво» та  «Затишок». Вхід до «Кафе» знаходився справа, і сходами вів на другий поверх.

За статусом «Україна» та «Тернопіль» були вищі, але ціни були доступніші в «Кафе.

У 80-их на другому поверсі вже функціонувала їдальня «Юність». Як згадує історик Володимир Окаринський, там обідали переважно учні школи №6, що розміщувалася і розміщується навпроти.

Ціни «не кусалися», а вибір був великим, тому їдальня і стала досить популярною.

Та на зорі незалежності їдальня занепала і з’явилися нові власники приміщення, а разом з ними і нове кафе «Нептун», що одразу привернуло увагу тернополян, які хотіли відпочити сім’єю. Як і заклади, що були раніше, функціонувало воно на другому поверсі.

Як пригадує історик Володимир Ханас, ще на початку нульових років, заклад працював справно, пізніше були навіть чутки, що його відремонтують та оновлять.

Інформації, коли саме закрили заклад, знайти не вдалося. Та навіть на знімках гугл-карт 2015 року видно, що приміщення  давно не оновлювали, а застарілий напис «кафе «Нептун»» радше відлякував охочих його відвідати.

У 2019 році власники «Нептуна» представили проєкт оновленої будівлі. Та на засіданні міськради Тернополя дозвіл на землю власнику «Нептуна» так і не дали, тому амбітний проєкт не реалізували.

Минулого року будівлю почали оновлювати та ремонтувати. Яким буде заклад, що функціонуватиме в ній, покаже час.

А ви пам'ятаєте атмосферу в кафе «Нептун»? Пишіть в коментарях.

 

Читайте також:

Історія «Дорожнього» ресторану з культовими лабухами та слизьким паркетом

"Культові" заклади Тернополя, яких вже немає: чому зникли та що тепер на їхньому місці

«У пана Юзека» чи «Гадючник»: історія кафе, у якому зависали розбишаки та поети

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Lew Ham

    Досить непоганий проект оновленої будівлі, не дивно що його відхилили, адже навіщо міськраді проект який не знищує зелені зони...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up