Партнер рубрики Події

Засвистіло, загуло – страхіття! Жителі Чорткова про те, як пережили ракетний обстріл (ЕКСКЛЮЗИВ)

Засвистіло, загуло – страхіття! Жителі Чорткова про те, як пережили ракетний обстріл (ЕКСКЛЮЗИВ)
  • Вночі 11 червня у Чорткові Тернопільської області пролунали вибухи під час повітряної тривоги. Окупанти влучили в об’єкти цивільної інфраструктури, зруйнували будинки.
  • Журналісти «20 хвилин» побували на місці події, поспілкувалися з очільниками міста, потерпілими й пересічними мешканцями.
  • Про що говорять, чи ігнорували сигнал повітряної тривоги, наскільки серйозними є руйнування – розповідаємо.

Жителька Чорткова Світлана розповідає, що сигнал про повітряну тривогу залунав приблизно о 22:00. Надворі сутеніло, жінка відкрила в кімнаті вікно від дороги, аби зайшло свіже повітря.

– Чую, як щось гуде. Потім побачила в небі ніби літак. Згодом як засвистить! Зі сторони, куди влучили, було видно вогонь та чутно вибухи. Це все сталось за лічені секунди. Минулого тижня в Києві поблизу будинку моєї племінниці теж «влетіло». Тому я одразу зрозуміла, що це ракети…Страшно, дуже страшно, – пригадує пані Світлана.

Фото з Фейсбук-сторінки Володимира Труша

Вона проживає на четвертому поверсі і ледве втрималась за віконну раму, аби не випасти. Каже, що почала панікувати, тремтіли руки. Одразу побігла у підвал.

Відео дня

– Я живу в п’ятиповерховому будинку неподалік епіцентру вибухів, може за 900 метрів звідти. Коли прийшла сюди, то дійсно вжахнулась. Дивитися на зруйновані будинки дуже страшно. Наразі відповідні структури все прибирають й оцінюють збитки, – показує Світлана у сторону руйнувань.

Жінка й досі не може повірити, що окупанти обстріляли її рідне місто. Вона ділиться спостереженням: коли о 23:00 пролунав сигнал про відбій тривоги, чортків’яни вперше від початку війни не поспішали розходитись додому…

Фото з Фейсбук-сторінки Володимира Труша

Яка ситуація у місті зараз?

На час перебування журналістів «20 хвилин» на місці події, правоохоронні органи обстежували локації, у які влучили ракети. Тривали слідчі дії.

– Чотири ракети, нагадаю, прилетіли з акваторії Чорного моря і влучили в об’єкти цивільної інфраструктури. Ми створили 5 робочих груп, які роблять подворовий, поквартирний обхід прилеглих вулиць, що постраждали, та комунікують з людьми, – пояснює міський голова Чорткова Володимир Шматько. – Також підвозимо матеріали – плівку та скло, аби тимчасово затулити вибиті вікна. На місці зі своїми завданнями працюють військові.

За словами пана Володимира, жителі двох будинків, що найбільше постраждали від ударної хвилі, очікують на рішення експертів, які проводять технічний огляд та вивчають стан цих осель. Згодом людям дадуть можливість безпечно туди потрапити й забрати документи та цінні речі. Цю операцію проводитимуть під наглядом працівників МНС та поліцейських.

– Усі структури міста, волонтери та небайдужі громадяни нині об’єдналися, аби швидше подолати наслідки руйнування, – наголошує Володимир Шматько.

Зокрема, о 12:30 12 червня розпочався покроковий пуск газу в місті Чортків та селі Біла. Чортківський РЕМ ВАТ «Тернопільобленерго» відновлює електропостачання. Працівники КП «Чортків водоканал» працюють, аби поновити водопостачання у тому районі, де його немає. Комунальні служби прибирають території.

Фото Чортківської міської ради

Найближчим часом переселятимуть тих, хто втратив оселі через вибухи. Люди наразі визначаються, чи їм потрібне житло, чи мають родичів або знайомих, до яких тимчасово перебиратимуться. Місцеве Управління соціального захисту збирає всю необхідну інформацію про тих, хто немає де мешкати.

– Дуже приємно, до речі, що частина чортків’ян самі прийшли до штабу і запропонували свої квартири, які пустують. За це їм окрема вдячність! – додає мер Чорткова Володимир Шматько.

Що з потерпілими у лікарні та у якому вони стані?

Ростислав Шульський, директор КНП «Чортківська ЦМЛ», говорить, що привозити потерпілих до лікарні почали о 21:50. За вечір всього було 22 особи. Вже 12 червня стало відомо про 23 потерпілих. Люди мали осколкові поранення різних частин тіла. Пацієнти скаржились на запаморочення, головний біль, порушення слуху, тремор.

– Це називається акубаротравма, – наголошує пан Ростислав. – На даний момент лікарі провели ПХО ран, діагностика загрозливих станів пацієнтів. Наразі у нашому стаціонарі залишаються 10 потерпілих. Серед них внутрішньо переміщена сім’я, у якій постраждали батько та донька.

Чоловік потрапив до поліклініки з акубаротравмою, а дівчина – з осколковим пораненням голови. Медики зашили рану й стабілізували її самопочуття.

– Менша частина постраждалих – військові. Важких пацієнтів у нас не було. Всі є стабільними, з травмами середньої важкості, – пояснює директор лікарні.

За його словами, серед постраждалих була дитина – дівчинка з осколковим пораненням гомілки. Їй зашили рану, і батьки забрали доньку додому.

– Одну сім’ю вчора рятувальники витягнули з-під завалів. Це мама, донька та син. Сьогодні у лікарні їм провели комп’ютерну томографію всіх внутрішніх органів. Патологій не виявили, тож травматолог приписав їм перев’язки й відпустив родину додому, – розповідає пан Ростислав.

Ще один пацієнт звернувся з травмою очного яблука. Також він має множинні осколкові поранення верхньої та нижньої повіки, крововилив у передню камеру ока. Медперсонал стаціонару спостерігатиме за ним протягом тижня часу.

– Нині вранці ще двоє людей звернулися до нас за медичною допомогою. У них акубаротравма. На мою думку, день-два – і декого з цих десяти постраждалих, які досі у лікарні, теж випишемо. Їхній стан задовільний, але хочемо поспостерігати за ними і ще провести діагностику, – уточнює лікар.

Психологічний стан людей задовільний. З ними після пережитого попрацював штатний психолог Чортківської ЦМЛ та доповів, що люди не мають жодних скарг на проблеми з ментальним здоров’ям. Все, на щастя, обійшлось…

– Попри все, що відбулося, лікарня працює у штатному режимі. Ми були готові до подібної ситуації, адже ще раніше під такі випадки приготували 200 ліжко-місць. Решту – також двісті, використовуємо суто для надання медичної допомоги жителям нашого регіону. Вчора на місці події розгорнули чотири бригади. Операційні були підготовлені до оперативних втручань. Однак, у них не виникло потреби, – завершує директор Ростислав Шульський.

Що кажуть пересічні чортків’яни – очевидці подій?

Місцева мешканка Катерина говорить, що 11 червня о 22:00 в мобільному додатку «Тривога» залунала сирена. Родина жінки вже прямувала до укриття, бігли по вулиці й через кільках хвилин побачили, як у небі щось летить.

Фото Чортківської міської ради

– Один, другий раз. Згодом почули вибухи. На той час від сповіщення про загрозу минуло п’ятнадцять хвилин. Нам вистачило часу тільки на те, аби взяти все необхідне і спуститись в бомбосховище. Чортків’яни масово вибігали на вулицю, бо не розуміли, що і куди влучило. Хто мав можливість – тікав з міста, особливо сім’ї з дітками, – ділиться пережитим пані Катерина.

У житловому кварталі, куди влучили ракети окупанта, вона виросла й має там безліч знайомих. Каже, що чи не скрізь ударною хвилею повибивало вікна.

– Наша влада обіцяє постраждалим допомогти з тимчасовою оселею. Деякі люди переселяються до родичів або друзів на околиці міста, або в села району. Вночі, до речі, одна ракета влучила у газову трубу. Там була пожежа. Тому першу половину нинішнього Чортків провів без газу, світла, води та інтернету, адже в нас все взаємопов’язане, – додає пані Катерина.

Натомість ще одна чортків’янка – Ядвіга, почувши вибухи, спершу не зрозуміла, що відбувається. Надворі якраз гриміло й блискало, падав дощ.

– Потім я почула неймовірно гучний звук. Люди «позривалися» з ліжок, багато хто вже відпочивав. Всі бігли або до сховищ, або рятувались на автівках у навколишні села. Метушня почалась. Виїзди з Чорткова перекрили, машини не випускали. Люди верталися назад, – каже нам пані Ядвіга.

Ольга живе неподалік епіцентру влучання ворожих ракет.

– Це було дуже страшно, – говорить жінка.– Я не могла уявити, що таке може трапитись у нашому Чорткові. Раніше якось ігнорувала повітряні тривоги, тепер бачу, що цього робити не варто! Слід обов’язково ховатися в укриття. Дякувати Богу, що немає загиблих.

Фото з Фейсбук-сторінки Володимира Труша

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Оля Дзіндзірович

    Мій рідний Чортків.
  • David Starr

    Чому перекрили виїзди і не випускали машини? Ловили наводчиків?
  • Iryna Vityshyn

    Маєте багато рускомовних буцім біженців , що інформують про структури які потрібно бомбити , думайте чи потрібно їх принімати ,хто знав що щось і де є ? вони розїхались по всьому заходу , тому і кидають бомби з точністю ,це біда ще буде від них

    Larysa Berezyuk reply Iryna Vityshyn

    Iryna Vityshyn також  такоi  думки

    Жанна Опришко reply Iryna Vityshyn

    Iryna Vityshyn ,завжди натрапляю на Ваші  коментарі про біженців,що вони начебто винні,мабуть вони вас образили.

    Юлія Майка reply Iryna Vityshyn

    Кому  війна , а кому мать родная )) вибачте  за мову оригіналу

    Христина Орестівна Глухан reply Iryna Vityshyn

    Iryna Vityshyn за гроші і свій здасть. Тут 50 на 50

    ViTiv Svitlana reply Iryna Vityshyn

    Iryna Vityshyn жила у Чорткові з 2003,але повірте з досвіду свого рідного  міста  здають і свої.В моєму рідному місті (не пишу де,хто знає той знає) здавали саме свої.Коло 7 обстрілів аеродрому з 24.02 о 5 ранку  і нафтобаза в березні  .Вислідкували,це був військовий.Навіть сьогодні ви впевнені що серед натовпу людей які стояли коло атб не є наводчик саме з своїх?
  • Христина Орестівна Глухан

    Тривога розпочалась о 21:21, а прилетіло о 21:48 , час на те, щоб заховатися був. Просто народ розслабився і як завжди думали, що мине. Але нажаль...не оминуло

    Читач71 reply Христина Орестівна Глухан

    Якщо ви більш-менш фізично здорові та поруч укриття, не маєте дітей чи старших родичів, то так, часу вистачить.

keyboard_arrow_up