Партнер рубрики Події

«Війна» через стовп у Кременці: через них згоріли хлів і гараж, а мені ще й кажуть гроші платити!

«Війна» через стовп у Кременці: через них згоріли хлів і гараж, а мені ще й кажуть гроші платити!

У редакцію «20 хвилин» звернувся житель міста Кременець, який свариться з місцевим РЕМом через електричну опору на його прибудинковій території. Пенсіонер просить перенести стовп на нове місце, бо він, каже, заважає.

Леонтію Залевському 77 років. Він «воює» з місцевим РЕМом через стовп на території свого подвір'я. Як запевняє чоловік, через горіх біля стовпа, там часто трапляються замикання, а три роки тому була і пожежа.

Просить переставити стовп

– Три роки тому на моїй ділянці сталась пожежа – горів гараж, майстерня, – каже чоловік. – Я вважаю, що винуватий в цьому РЕМ. На моїй ділянці стоїть електрична опора. Вона обросла сусідським горіхом. Його не обрізали, та і самі ми не могли цього зробити. А причиною пожежі тоді став лічильник. Щось закоротило, захлиснуло, і він вибухнув. Судитися з ними я не став, бо я вже пенсіонер, мені 77 років. А РЕМ «непотопний», і я нічого не довів би. Та і грошей на це я не мав.

Відео дня

Чоловік каже – вже б почав би відбудовувати пошкоджені будівлі, але просить, щоб стовп з його ділянки перенесли. Він йому заважає, до того ж, через дерево все може повторитися.

– Я пішов в РЕМ і попросив, щоб стовп переставили на інше місце, бо він мені заважає. Бо тут дерева, які треба підрізати. Пішов до начальника на прийом. Але мені сказали, що за це треба платити. Але я ж не вимагав нічого, коли мені хлів спалили з їх вини. Щось там начальник помітив на карті, записав моє ім’я і на тому все закінчилося. Після цього мене ігнорують.

Грошей у пенсіонера немає. Тому сподівався на розуміння комунальників. Щоб достукатись до начальників – звертається до журналістів.

– Це платна послуга, треба виробляти документацію, а в мене на це немає грошей. Я вважаю, що по–людськи, підприємство, яке після пожежі мені нічим не допомогло і нічого не зробило – хоча б вже стовп переставити можуть.

Що кажуть у РЕМі

Ми звернулися до Кременецького РЕМу з інформаційним запитом стосовно цієї проблеми. Там підтвердили, що до них справді звертався Леонтій Залевський з проханням перенести електроопору.

– Житель міста Кременець звертався до начальника Кременецького РЕМ стосовно перенесення опори з його ділянки на іншу, був на особистому прийомі, де йому була роз’яснена процедура перенос опори. Інших звернень, усних чи письмових не було, – йдеться у відповіді на запит.

Також нам повідомили, що опора встановлена відповідно проєктних рішень, виготовлених та погоджених згідно з вимогами чинного законодавства, яке діяло на час встановлення.

А от щодо пожежі запевняють – про це їм нічого невідомо.

– Кременецький РЕМ не володіє інформацією про пожежу, яка стосується громадянина Зелевського. Оператор системи розподілу не залучався жодними уповноваженими органами до будь–яких розслідувань з приводу пожежі, – повідомили у Кременецькому РЕМ.

Також нам роз’яснили порядок перенесення електроопори. Процедура перенесення повітряної лінії регулюється Кодексом системи розподілу затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 310 від 14.03.2018 р. Згідно п. 4.1.37 Кодексу, якщо користувач або власник земельної ділянки має намір спорудити або реконструювати будівлі, дороги, мости, інші об’єкти архітектури, що потребує перенесення повітряних та/або підземних електричних мереж та інших об’єктів електроенергетики, Користувач або власник земельної ділянки звертається до Оператора системи розподілу (далі ОСР) в РЕМ із відповідною заявою. До заяви додається ситуаційний план об’єкта забудови.

ОСР надає вихідні дані та технічні вимоги для проєктування перенесення (перевлаштування) належних йому об’єктів електроенергетики не пізніше 10 робочих днів від дня реєстрації заяви, або ж 20 робочих днів у разі необхідності погодження технічних вимог з ОСП (у зазначений у заяві спосіб обміну інформацією).

ОСР на договірних засадах надає Користувачу або власнику земельної ділянки послугу з перенесення визначених проєктом об’єктів електроенергетики, вартість якої визначається згідно з кошторисом (який є невід’ємною частиною відповідної проєктної документації), у термін, визначений відповідно до вимог нормативних документів, що визначають строки проєктування та будівництва.

Вартість розроблення проєктної документації, що передається замовником ОСР, ураховується в загальній сумі вартості послуги з перенесення об’єктів електроенергетики.

Простіше кажучи – власник ділянки, на якому розташований стовп, має виготовити документацію та заплатити за перенесення опори самостійно. Скільки це може коштувати хоч приблизно? За словами пана Леонтія, не менше 10–12 тисяч гривень. У нього таких коштів немає.

Пообіцяли допомогти

Невдовзі після того, як журналісти надіслали запит у місцевий РЕМ, до пенсіонера навідались його працівники.

– Ніби зрушилось це все з мертвої точки, бо до мене прийшов начальник, оглядав стовп, говорив зі мною. Обіцяв, що впродовж двох тижнів допоможуть. Буду сподіватись, що не обманули, – каже пан Леонтій.

Також чоловік розповів – якщо не дочекається допомоги – продовжить «штурмувати» РЕМ, звертатиметься до обласної адміністрації та шукатиме допомогу в інших інстанціях.

– Я вже готовий сам розчистити лінію, домовитися, щоб горіх зрізали за мій кошт, щоб цю опору перенесли, – каже чоловік. – Це дві години роботи його перенести, а треба стільки нервів.

Хто має стежити за деревами?

Однак що робити, якщо на вашій ділянці також розміщений стовп? Хто повинен обрізати дерева, які можуть зачепити лінію електропередач?

Порядок підтримання ліній електропередач у пожежобезпечному стані регулюється Правилами охорони електричних мереж затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України № 209 від 04.03.1997 року.

Відповідно до цих правил, вздовж повітряних ліній електропередачі встановлюють охоронні зони. Земля в межах цих охоронних зон не вилучається. Нею можуть користуватися власники, але з певними обмеженнями. Так Забороняється в охоронних зонах повітряних ліній, саджати дерева та інші багаторічні насадження, крім випадків створення плантацій новорічних ялинок.

Розчищення просік здійснюють енергопідприємства, у віданні яких перебувають повітряні лінії електропередачі, а у разі взаємної домовленості – підприємства, організації, приватні особи, у власності чи користуванні яких знаходяться лісові масиви, парки, заповідники, сади та інші багаторічні насадження, згідно з порядком, визначеним енергопідприємством.

У разі самочинної посадки підприємствами або приватними особами дерев й інших багаторічних насаджень в охоронній зоні електричних мереж роботи з приведення до належного стану просік виконуються за рахунок цих підприємств і осіб.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією. Чи допомогли пенсіонеру – згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up