Партнер рубрики Події

Військові, чиї родичі загинули або зникли безвісти на війні, матимуть право на демобілізацію

Військові, чиї родичі загинули або зникли безвісти на війні, матимуть право на демобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо розширення підстав звільнення з військової служби в період воєнного стану. Тепер їх стало більше. Подробиці – у матеріалі.

Тисячі українців втратили рідних під час повномасштабної війни. Вони загинули або зникли безвісти, захищаючи нашу країну. Нагадаємо, ще 3 травня 2023 року Верховна Рада дала дозвіл на звільнення з військової служби мобілізованих і контрактників, у яких близькі родичі загинули на війні чи пропали безвісти. Але тільки 18 липня у картці проєкту оновився статус: «Повернуто з підписом президента України».

Відео дня

Про це свідчить сайт Верховної Ради.  У статтю 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» внесли додаткову підставу для звільнення з військової служби під час воєнного стану. Закон поширюється на військових, чиї родичі загинули чи зникли безвісти під час гарантування безпеки та стримування збройної агресії у Донецькій і Луганській областях і під час воєнного стану. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Документ визначає, що близькими родичами є чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, бабуся або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра.  

Які ще є підстави для звільнення зі служби? 

Серед підстав, які дозволяють звільнитися з військової служби під час воєнного стану, є: стан здоров'я, вік, набуття чинності обвинувального вироку щодо військового, а також низка сімейних обставин. Наразі контрактники, на відміну від мирного часу, можуть покинути армію лише після оголошення демобілізації. Детальний перелік підстав для звільнення з військової служби під час воєнного стану можна переглянути тут.

 

Читайте також:

Збільшили відпустку і розмір виплат: пояснюємо, які зміни для військових із липня

Доплати військовим у 30 тисяч: де взяти гроші? Що кажуть тернопільські нардепи і держслужбовці

Без військового квитка ні полікуватися, ні одружитися чи працевлаштуватися – не вдасться

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up