Партнер рубрики Події

Військовий облік жінок та черги до ТЦК: яка ситуація в Тернополі?

Військовий облік жінок та черги до ТЦК: яка ситуація в Тернополі?
  • Вже понад місяць у Тернопільському обласному ТЦК та СП збираються черги охочих оновити військово-облікові дані. Серед присутніх є і жінки.
  • В які дні приходити жінкам та чи відрізняється процедура для них – дізнавалися «20 хвилин».

За інформацією наших джерел, щосереди біля Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки спостерігають великий потік жінок. Буцімто саме цей день у тижні виділили для них, аби могли оновити військово-облікові дані.

Середа – жіночий день?

— У середу кілометрові черги з жінками біля Тернопільського обласного ТЦК та СП. А що, в інший день їм не можна оновити дані? За два місяці середа випадає лише вісім разів і це жах, бо електронної черги немає. Жінки мають щосереди від світанку і до ночі там стояти, щоб встигнути? А ви ще врахуйте, що все відбувається за правилами «живої черги», а жінки теж мають роботу, домашні обов’язки та дітей. Що їм робити, якщо вони не вкладаються в ці два місяці? – обурюється читачка «20 хвилин».

Черга жінок до ТЦК у Тернополі

За роз’ясненням журналісти «20 хвилин» звернулися до Тернопільського обласного ТЦК та СП. Там спростували інформацію та наголосили, що люди віком 18-60 років незалежно від статі мають змогу щодня прийти до територіального центру комплектування, аби оновити дані та пройти ВЛК.

Відео дня

— Такого поняття як «чоловічі дні» чи «жіночі дні» у ТЦК та СП немає. Всі люди рівні, всі можуть прийти у будь-який день та оновити дані як цього вимагає законодавство. Ми працюємо 24/7 і нікому не відмовляємо. Щодо середи, то переважно у цей день жінки проходять ВЛК. Зрозумійте, ми не можемо завести в один кабінет і жінок, і чоловіків для огляду тіла. Це звичайна людська етика. Наразі ажіотажу не спостерігаємо, — повідомили «20 хвилин».

Також у Тернопільському обласному ТЦК та СП додають, навіть, якщо жінки не встигли оновити дані за два відведені місяці, то це можна зробити пізніше. А ось чи отримуватимуть вони штрафи за несвоєчасне оновлення – нам інформацію не надали. 

ВАЖЛИВО! Наразі невідомо, чи підтримає Міністерство оборони України збільшення термінів оновлення даних у ТЦК для військовозобов’язаних. 

Хто має оновити дані

Відповідно до закону «Про військовий обов'язок і військову службу», обов’язковому військовому обліку підлягають всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. А саме такі спеціальності: 

- фізична терапія;

- фізична реабілітація;

- громадське здоров’я;

- промислова фармація;

- медична та психологічна реабілітація;

-  санітарія та експертиза;

-  технології медичної діагностики та лікування;

- біомедична інженерія;

- біотехнології та біоінженерія;

- фармація;

- патологія;

-  токсикологія;

-  фармакологія;

-  медицина;

-  медсестринство;

- фізіологія та епідеміологія.

Добровільно на облік можуть стати жінки зі спеціальністю та/або професією, спорідненою з військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку Міноборони України. Жінки, які стоять на військовому обліку, можуть бути призвані до армії або залучені до робіт із забезпечення оборони України лише добровільно. 

Якщо ви маєте відповідну освіту, але ще не перебуваєте на військовому обліку, то це можна зробити у ТЦК та СП за місцем фактичного проживання. За інформацією Сухопутних військ Збройних Сил України, медикині мають звернутися туди з відповідним пакетом документів:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

 — Коли жінка приходить до ТЦК, аби стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби. Під час медичної комісії жінок мають оглянути лікарі: хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог та гінеколог, — повідомляють на офіційній сторінці Сухопутні війська ЗСУ.

Жінки, які навчаються на медичні або фармацевтичні спеціальності, мають стати на військовий облік одразу після здобуття освіти. Університет чи коледж за два місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускниць до районних (міських) ТЦК та СП.

Важливо! Відповідно до законодавства, на облік не мають ставати вагітні та ті жінки, які перебувають у декретній відпустці. За статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності.

Виїжджати за кордон не забороняють

У Міністерстві охорони здоров’я України постійно наголошують, постановка на військовий облік,, оновлення даних не дорівнює мобілізації. Це лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків в державі.

Також до 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою можуть працевлаштуватися без надання військового квитка. Однак роботодавець має попередити жінок про те, що підприємство зобовʼязане повідомити про нову співробітницю до ТЦК та СП. Після чого працевлаштована має самостійно з’явилися до військкомату для взяття на військовий облік.

Маючи військово-обліковий документ, медики, серед яких і працівниці аптек, можуть безперешкодно виїжджати за кордон. Наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади. Це підтвердили і в  Державній прикордонній службі.

Читайте також:

Від 1 липня можуть мобілізувати три категорії студентів

«Молюсь, щоб у ТЦК не відмовили»: 56-річна тернополянка вирішила долучитися до ЗСУ

Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Таня Шинкарук

    То ті які мають бронь !!!!!!!

keyboard_arrow_up