"Вона в боксі разом із мамою, яка теж хвора": як почувається 11-річна дитина, у якої виявили коронавіруc

"Вона в боксі разом із мамою, яка теж хвора": як почувається 11-річна дитина, у якої виявили коронавіруc

Кількість хворих на коронавірус на Тернопільщині зросла. За останніми даними, наразі у 26 людей підтвердили COVID-19. Серед них є і дитина.

Зараз вона разом із мамою, у якої теж лабораторно підвердили захворювання, перебувають у окремому боксі інфекційного відділення КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня". Стан обох – середньої важкості, розповіла завідувачка відділення Ольга Дивоняк.

"Стан середньої важкості"

- Попередньо діагностували COVID-19 у одного члена сім'ї, тому сімейний лікар, згідно із розробленим алгоритмом, уточнив всю інформацію про коло контактних осіб. У дитини лабораторно підтвердили наявність коронавірусної інфекції, з метою її ізоляції – госпіталізували в інфекційне відділення Тернопільської міської дитячої лікарні.

За словами медиків, у пацієнтів була субфебрильна температура тіла (підвищення температури тіла протягом тривалого часу в межах 37,1—38,0°C. Спостерігається при багатьох захворюваннях, зокрема може свідчити про уповільнений запальний процес), слабо виражений кашель. Пневмонії не мають.

Відео дня

- Дитина та мама перебувають разом, у окремому боксі. Їхній стан оцінили - середньої важкості, але з позитивною динамікою з моменту надання їм симптоматичного лікування, - уточнює Ольга Дивоняк. - Нічого прогнозувати ми не беремося, надаємо усю необхідну допомогу. 

У мами, як і дитини - COVID-19. Лікування жінки буде окремо супроводжувати інфекціоніст.

Хворі - із Монастириського району

Пацієнти - із Монастирищини, де наразі найбільше в області хворих на коронавірусну інфекцію.

- Звісно, люди налякані. Коли вони дізналися, що у їхнього члена сім'ї виявили коронавірус, то всі майже одночасно звернулися до сімейного лікаря. А далі вже за маршрутом пацієнта дитину госпіталізували до нас, - каже завідувачка.

У інфекційному відділенні також перебувають троє дітей з підозрою на коронавірус. Однак захворювання не підтвердилося, вони доотримують необхідне лікування, їх готують до виписки. 

За інформацією Тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом, ще одній дитині з підозрою наразі зробили лабораторні дослідження – чекають на результат.

Станом на 10.00 27 березня на Тернопільщині 26 лабораторно підтверджених випадків захворювання, 1 - летальний. В Україні підтверджено 218 випадків COVID-19. Четверо людей вже одужали — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі. Зафіксовано п'ять летальних випадків від COVID-19 в Україні. 

При будь-яких скаргах - телефонуйте

Оскільки на даний час остаточно не визначено, як новий коронавірус впливає на дітей, при  будь-яких симптомах нездужання необхідно негайно повідомити лікаря. Сухий кашель, лихоманка та втома – основні прояви інфекції СОVID-19.

Читайте також: Як вберегти дітей від коронавірусу: що радять тернопільські лікарі.

Карантин та самоізоляція – це єдині дієві методи, які допоможуть запобігти масовому поширення коронавірусу в країні. Про це говорять медики як на всеукраїнському, так і міському рівнях.

- Карантин – якраз для того, щоб батьки обмежили себе та діток від перебування у місцях скупчення людей, - продовжує лікар-епідеміолог КНП "Тернопільська міська комунальна дитяча лікарня" Марія Павельєва. – Тому перша, найбільш важлива порада – уникайте скупчення людей! Є і ряд гігієнічних та санітарних вимог, яких потрібно чітко дотримуватися. Вони регламентовані Всесвітньою організацією здоров'я та Міністерством охорони здоров'я. Правильне миття рук – дуже важливо. Звісно, діткам важко усвідомити, що це потрібно робити регулярно, та ще й довше, ніж вони звикли. Саме тому закликаю всіх батьків власним прикладом, особливо після відвідування магазинів та громадських місць, показувати, що руки потрібно мити з милом. Якщо мило і вода недоступні, дайте дезінфікуючий засіб для рук з вмістом спирту не менше 60%. А ще – важливо мити руки, перш ніж торкатися їх очей, носа або рота. Миття рук знижує кількість респіраторних вірусів, які можуть поширюватися.

Варто навчити дітей завжди прикривати рот під час кашлю і чхання. Переконайтеся, що діти прикривають ніс і рот серветкою, коли вони кашляють або чхають. Попросіть їх викинути використану серветку і негайно вимити руки. Це допомагає запобігти поширенню вірусу через повітря і на руках здорових людей, додає лікар-епідеміолог.

Не зважайте на фейки

У лікувальних закладах діють протиепідемічні обмеження. А тому, якщо все ж таки виникла необхідність туди прибути, звичайно, доцільно використовувати медичні маски, щоб дотримуватися режиму перебування у медичному закладі.

Ще один важливий аспект – не піддаватися паніці, дбати про інформаційну гігієну та дослухатися лише до рекомендацій лікарів. Адже інтернет-простір заполонила не зовсім достовірна інформація як щодо шляхів передачі вірусу, так і заходів профілактики, відзначає Марія Павельєва.

- Для прикладу, наразі немає жодних підстав вважати, що пополоскавши рота чи даючи пігулку дитині, ви зможете вберегти її від захворювання, - каже лікар-епідеміолог. – Будьте готовими і поінформованими. Слідкуйте за епідемічною ситуацією із респіраторними захворюваннями, використовуючи офіційні джерела. Читайте та виконуйте рекомендації лікарів щодо заходів профілактики захворювань. Знання  і отримання достовірної інформації допоможе скласти план захисту себе, своїх дітей та інших осіб.

Будьте здорові!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вікторія Гладьо

    Якщо в статті вказана правдива інформація, щодо симптомів у дитини, то ж підстави вважати, що той вірус є у багатьох дітей ( бо й сама знаю багато випадків зі схожими симптомами ). Але, є одне "але" - іншим дітям не роблять тест(((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up