Партнер рубрики Події

Вже не ремонтуватимуть майданчик у парку Нацвідродження за понад 1 млн. Чому скасували закупівлю?

Вже не ремонтуватимуть майданчик у парку Нацвідродження за понад 1 млн. Чому скасували закупівлю?
  • У Тернополі за понад 1 млн гривень хотіли відремонтувати дитячий майданчик поблизу атракціонів у парку Національного відродження.
  • Торги на платформі закупівель тривали з 11 до 28 жовтня, і вже навіть з’явилася тернопільська компанія, готова виконати послуги.
  • Однак, 30 жовтня закупівлю відмінили і все зупинилося на етапі збору документів. Ми дізнались, чому змінили рішення про ремонт.

До кінця 2023 року у Тернополі планували здійснити поточний ремонт дитячого майданчика у парку Національного відродження. Він розміщений за кілька метрів від зони з атракціонами, раніше писали журналісти «20 хвилин». Намір відремонтувати майданчик нам підтвердив й директор «Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» Микола Ткач. Але плани щодо ремонту різко змінилися.

Що конкретно хотіли зробити

Нагадаємо, наша журналістка 20 жовтня побувала на території майданчика, аби перевірити, у якому він стані. Майданчик доволі великий. Там є ігровий комплекс (гірка), дитячий автомобіль з лавочкою всередині, гойдалка-балансир, дві качелі, дерев’яна гойдалка і пісочниця. По периметру встановлені лавки і смітники. Покриття відсутнє, а під ногами після дощів було суцільне болото.

Читайте також: У парку Нацвідродження хочуть відремонтувати дитячий майданчик за понад 1 млн гривень

Відео дня

Деякі гойдалки аж «потонули» у бруді.  Вони, до речі, потріскані, фарба стерлася у багатьох місцях, а металеві елементи вкриті іржею. Пісочниця теж брудна. Де-не-де на території майданчика лежали опалі гілки. Допоки ми перебували на майданчику, дітей тут взагалі не було. У парку гуляли чимало родин з малечею, однак це місце оминали, імовірно, через сирість та бруд. За словами директора «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Миколи Ткача, цей майданчик у парку Нацвідродження хотіли відремонтувати, бо він у занедбаному стані. Мовляв, всі елементи віджили своє, термін експлуатації гойдалок, качель та пісочниці вийшов, вони старі, тому їх слід замінити.

– Біля атракціонної зони є два майданчики – один для дітей з інвалідністю, а інший – оцей, про який іде мова. Він в аварійному стані. Зараз там немає покриття і дуже брудно. Ми хочемо зробити для дітей сучасний майданчик, аби вони гралися не у болоті, – прокоментував нам пан Ткач 20 жовтня.

Ми проаналізували тендерну документацію закупівлі, щоб дізнатись, як оновлять дитмайданчик. У рамках благоустрою там хотіли зробити основу – шари з піску і щебеню, тротуар і бордюри, укласти покриття з синтетичної трави. З майданчика мали демонтувати дерев’яні башту і поїзд, розібрати покриття сидінь гойдалок, встановити шість лавок і три металеві урни. Усі гойдалки теж хотіли замінити на нові. А ще на майданчику мала з’явитися парковка для велосипедів та самокатів.

Хотіли спрямувати на ремонт понад мільйон

Закупівлю під назвою «Послуга з благоустрою населених пунктів – поточний ремонт дитячого майданчика в парку Національного відродження в місті Тернополі» опублікували на платформі Zakupivli.Pro (офіційний майданчик закупівель Prozorro – прим.) ще 11 жовтня.

За словами Миколи Ткача, торги мали відбутися 23 жовтня. Аукціон відкритий, інформацію про переможця і лот міг переглянути будь-хто. Але через нестачу учасників закупівлю продовжили на тиждень – до 28 жовтня.

Очікувану вартість ремонту дитячого майданчика у парку Національного відродження вказали на рівні 1 133 059,40 гривень (з урахуванням ПДВ). Роботи мали фінансуватись з місцевого бюджету Тернопільської громади, як вказали у документації.

Ми запитували у Миколи Ткача, чому на поточний ремонт майданчика відвели таку велику суму. Він розповів, що перш за все, там мали облаштувати основу – закупити щебінь і пісок, обгородити бордюром, зробити доріжки. На це, за його словами, пішла б більша частина грошей. Також планували вкласти штучне покриття і поставити нові гойдалки. За умовами закупівлі, переможець мав отримати 100% оплату по закінченню ремонтних робіт. А завершити їх планували до 15 грудня.

Тернополяни негативно сприйняли новину про черговий ремонт дитячого майданчика у місті. У коментарях під нашим матеріалом вони обурювалися, чому це зібрались робити в осінньо-зимовий період та для чого «міська влада закопує мільйони в асфальт», якщо їх можна спрямувати на допомогу нашим захисникам. Коментарі людей прикріплюємо нижче.

До слова, завдяки продовженню терміну закупівлі ще на тиждень, з’явилася й одна компанія, готова виконати послуги у зазначені терміни. Це Товариство з обмеженою відповідальністю «Хеппі парк». Відповідно до витягу з реєстру платників єдиного податку, який є серед документів про учасника, компанія зареєстрована у Тернополі на вул. Вільхова. Займається такою діяльністю: виробництво іншої продукції; дiяльнiсть з забезпечення фізичного комфорту; надання інших iндивiдуальних послуг. Компанія погодилась виконати ремонт за меншу суму – 1 083 000 грн (з ПДВ).

Майданчик вже не ремонтуватимуть

Та вже 30 жовтня закупівлю щодо ремонту дитячого майданчика у парку Національного відродження скасували. Відповідна інформація з’явилась на платформі Zakupivli.Pro.

Причина – «відсутність подальшої потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг». Замовник – КП «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя», опублікували й протокол про відміну процедури закупівлі.

– Був лише один учасник торгів на майданчику закупівель. Сама система автоматично визначила його як переможця. Не знаю, чи один учасник може стати переможцем. Але саме Prozorro визначає процедуру закупівлі, – розповів директор «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Микола Ткач у коментарі 8 листопада. – Так, система визначила компанію-переможця, але ми ще 30 жовтня, скасували закупівлю. Договір з переможцем підписаний не був. Компанія тільки почала збирати документацію, і на цьому етапі ми відмінили закупівлю.

Ми поцікавились у пана Ткача, чому комунальне підприємство скасувало закупівлю. За його словами, поки що відпала можливість і потреба ремонтувати дитячий майданчик у парку Нацвідродження. Тому ремонт у 2023 році виконувати не будуть, наголосив він.

Але чому так різко змінились плани?

– Кошти спрямують на першочергові речі у воєнний час. Тому зараз не на часі цей ремонт. Цього року ми не будемо ремонтувати цей майданчик, – прокоментував Микола Ткач.

Нагадаємо, під Тернопільською міською радою щонеділі збираються активісти. Учасники акції хочуть привернути увагу влади та громадськості до потреб краще забезпечувати наших військових. Вони вимагають скасувати некритичні закупівлі у нашому місті і спрямувати кошти на ЗСУ.

 

Читайте також:

Нам треба кошти на ЗСУ, а не бруківка та пляжі: тернополяни вийшли на акцію до міської ради

ЗСУ насамперед: до міської ради Тернополя знову прийшли активісти

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (42)
  • Igor Predko

    Можуть перевезти сюди новенький майданчик з дальнього пляжу, на який вже встигли потратити кошти.

    Igor Predko reply Igor Predko

    Святослав Журовський шкода що не можуть)

    Святослав Журовський reply Igor Predko

    Igor Predko кошти з державного бюджету, подякуємо Зеленському. А перевезти не можуть, бо є проект, є контролюючі служби, які це не дозволять.
  • Anna Sniuhur

    А в небо , нащо їм діти ? Потрібно забудувати парк ресторанами  тому бідному меру ,бо воно не має грошей купити собі їсти .
  • Оля Войтюк(Романишиш)

    Які майданчики,ми "просремо "Україну!!!!Всі кошти на ЗСУ!!!

    Святослав Журовський reply Оля Войтюк(Романишиш)

    Оля Войтюк(Романишиш) всі кошти на серіали, на марафони і на відкати Рєзнікову і наступникам!
  • Галина Кохмат

    Ремонт всього,що є в парку,в т.ч.дитячого майданчика,має робити церква,яка захопила третю частину парку.і постійно там щось будує.

keyboard_arrow_up