Я вже вакцинувалася: Ольга Дивоняк – перша лікарка в області, яку щепили від COVID. Як усе минуло?

Я вже вакцинувалася: Ольга Дивоняк – перша лікарка в області, яку щепили від COVID. Як усе минуло?
  • Героїня нашої розповіді – знана у Тернополі лікарка Ольга Дивоняк. З початку пандемії вона разом зі своїми колегами інфекційного відділення міської дитячої лікарні стала на боротьбу з підступною хворобою.
  • Сьогодні, 25 лютого, пані Оля – перша на Тернопільщині, кого щепили від ковіду. Як це відбувалося, що відчувала, чи було страшно, як реагують рідні і друзі, відверто розповіла редакції «20 хвилин».
  • Її емоції варті того, щоб ви прочитали цей текст. Адже, якщо від хвороби далеко і думаєте, що вона ніколи не торкнеться вас, то героїня розповіді зустрічається з нею щодня вже майже рік.  

25 лютого – День, який обов’язково стане переломних для Тернопільщини, вважають медики. Адже вакцинація від коронавірусу уже розпочалася. Нагадаємо, 16 тисяч доз вакцин поки що отримала наша область. Нею зможуть вакцинувати вісім тисяч осіб, адже через 28 днів вони повинні пройти ревакцинацію. У першу чергу щеплюють медиків, які працюють з хворими на ковід. Такі є в 27 закладах області.

Та поки інші ще готуються до прибуття вакцини у регіони чи медустанови Тернополя, вони вже щепилися. Дев’ять із 46 працівників інфекційного відділення КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня». Першою ж вакцинованою в області стала завідувачка відділення Ольга Дивоняк. ЇЇ щепили вакциною CoviShiel  – це індійський аналог вакцини AstraZeneca. 

Відео дня

Я ні секунди не вагалася!

Вона – жінка, мама, а ще прекрасний лікар. Кваліфіковану роботу медика знають багато жителів Тернопільщині. Пані Ольга разом з колегами не раз рятували дитячі життя, у тому числі і від підступного ковіду. Саме завдяки їхній праці у відділенні найкращі показники по наданню допомоги діткам, хворим на коронавірусну інфекцію. А Тернопільщина має нульову смертність серед дитячого населення, і це, звісно, дуже тішить.

Як і решті колективу, нашій співрозмовниці доводиться працювати і вдень і вночі, у вихідні та святкові. Щодня вона повертається додому з бажанням, щоб були здорові її пацієнти, а також рідні. Працюючи в інфекційному відділення, лікарка усвідомлює всі ризики та чітко знає, наскільки підступною може бути хвороба.

– Я не хворіла на коронавірус, і мої рідні – теж. Саме тому прийняла для себе це рішення – вакцинуватися, аби захистити своїх близьких, своїх знайомих, – каже вона. – Я сьогодні щаслива. Бо вакцинація стартувала. Працюючи з інфекційними недугами вже не один десяток років, я знаю, що саме вакцинація дасть можливість сформувати колективний імунітет до коронавірусу. Якщо сумувати кількість людей, які вже перехворіли, а також тих, які отримають щеплення, то можемо говорити про те, що кількість хворих зменшиться, а разом з тим – і чисельність важких випадків, які потребують госпіталізації, а найголовніше – летальність.

Виважене рішення та позиція кожного

Кожен із дев’яти працівників відділення прийняв для себе виважене рішення, запевняє завідувачка. Адже кожен із них усвідомлює всі ризики нелегкої роботи і те, що ніхто з нас насправді не застрахований від хвороби. А безпека сімей та пацієнтів, із якими контактують щодня, – у пріоритеті.

Ті, хто перехворіли, мають почекати пів року після одужання, а вже потім зробити щеплення. Ті, хто ще вагаються, мають час подумати. Адже вакцинація носить рекомендаційний характер, а не обов’язковий, наголошує пані Дивоняк.

– Щеплення від коронавірусу нічим не відрізняється від інших, каже співрозмовниця. Ін’єкція була в плече, ніяких больових відчуттів. Перед процедурою виміряли температуру тіла, – розповідає пані Ольга. – Говорити про якісь побічні ефекти поки ще рано. Як і після будь-якої вакцинації можуть бути болючі прояви, невеличке почервоніння в місці ін'єкції чи незначне підвищення температури. Тому ми не розглядаємо такого варіанту, щоб усі вакцинувалися в один день. Будемо спостерігати 10-14 днів і робити приблизно такі проміжки між вакцинаціями працівників. Адже ми повинні забезпечити роботу відділення. 

Стати першим лікарем в області, яка отримала щеплення, зізнається, було не страшно.

 – Нічого лячного немає, повірте,  – наголошує вона.  – Кожні два тижні ми проходимо тестування на визначення антитіл до коронавірусу, щоб знати, перехворіти чи ні. Поміряли температуру, самопочуття добре, катаральних проявів недуги немає, антитіла від'ємні  – працюємо, йдемо на вакцинацію. Перед самим щепленням таких обстежень ніхто не проводить.

Яка вакцина?

Рідні та друзі Ольги Дивоняк розділяють її радість.

 – Вони радіють разом зі мною. Адже хвилюються за моє здоров'я, а я – за їхнє,  – каже пані Оля.  

Ольгу Девоняк щепили вакциною CoviShield. Це індійський аналог вакцини AstraZeneca.

Минулого року AstraZeneca уклала угоду з Індійським інститутом сироваток Serum Institute of India на виробництво своєї вакцини від ковіду. Serum Institute, один зі світових лідерів з виробництва вакцин, виготовляє цю вакцину за ліцензією AstraZeneca. Індійська AstraZeneca отримала локальну назву CoviShield.

Вакцини AstraZeneca крім Індії виробляють також у Південній Кореї. Вакцини обох цих виробництв були схвалені ВООЗ.

Нині в мережі можна натрапити на безліч міфів і чуток довкола цих препаратів. Однак Ольга Дивоняк має на це власну лікарську позицію.

 – Насправді наше населення часто керується нездоровими закликами мереж проти вакцинації, антивакцинальними роликами, статтями тощо, а  не вірить думці науковців та медичних спеціалістів. Тому навіть якби нам зараз привезли  американську Pfizer, все одно було б небагато охочих, які поспішали б вакцинуватися. Люди мають усвідомити, що лише щеплення від інфекційного захворювання  – найкращий метод запобігти його масовому розповсюдженню. 

Наскільки ефективна ця вакцина?

Вакцини AstraZeneca схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров'я і Європейською агенцією з лікарських засобів (EMA). Їх дозволили використовувати у понад 50 країн світу, серед яких ЄС, Велика Британія та США.

Ефективність захисту проти Covid-19 становить близько 63%.

Масштабні клінічні випробування у Британії, Бразилії та Південній Африці за участі 23 тисяч людей показали, що AstraZeneca є безпечною та ефективною для профілактики Covid-19 у людей віком від 18 років.

Нещодавно почали випробування, щоб перевірити ефективність цієї вакцини для дітей віком від 6 до 17 років.

Які побічні ефекти можуть виникати

Як і будь-які ліки, ця вакцина може спричинити побічні ефекти, хоча вони виникають не у всіх. Більшість побічних ефектів AstraZeneca були легкі і зникали за кілька днів.

Британська агенція з контролю ліків і медичних препаратів опублікувала таку інформацію про побічні ефекти AstraZeneca:

Дуже часті (з'являлися в більше ніж 1-ї з 10 людей): біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці у місці ін'єкції; погане самопочуття; відчуття втоми; озноб; головний біль; нудота; біль у суглобах або м'язах.

Поширені (можуть виникати менш ніж в 1 людини з 10): затвердіння у місці ін'єкції; лихоманка; блювання; симптоми, схожі до грипу - висока температура, біль у горлі, нежить, кашель та озноб.

Нечасті побічні ефекти (можуть виникати менш ніж в 1 людини зі 100): відчуття запаморочення, зниження апетиту, біль у животі, збільшені лімфатичні вузли, надмірна пітливість, свербіж шкіри або висип.

 

Читайте також:

Вакцина від COVID-19 вже в Тернополі. Кого щеплять першим та де зберігатимуть препарати?

Що насправді ми повинні знати про вакцинацію від COVID-19? Коментує професор-інфекціоніст з Тернополя

Щеплення проти COVID-19 в Україні: які вакцини будуть
 


 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оксана Кабарівська

    Молодець! Я підтримую і також збираюся вакцинуватися
  • Lesya Dovgoshia

    Чудова людина і лікар! Здоров'я і сили Вам у боротьбі з цією хворобою!
  • Міля Фецак

    Молодец .сміла .героіня .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Великодні гостинці для військових збирають у Тернополі: що й куди приносити? 18:10 У Кутківецький ліс викликали дві «швидких», там знайшли непритомних підлітків (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:01 На Тернопільщині в останню путь провели 50-річного священника 17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільському районі врятували 650 тварин Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up