Партнер рубрики Події

Що насправді ми повинні знати про вакцинацію від COVID-19? Коментує професор-інфекціоніст з Тернополя

Що насправді ми повинні знати про вакцинацію від COVID-19? Коментує професор-інфекціоніст з Тернополя
  • У багатьох країнах світу вже активно починається масове щеплення населення проти коронавірусної інфекції. Навколо вакцинації з’явилось чимало фейків і  теорій змов.
  • Ми дізнались у професора-інфекціоніста з Тернополя, чого чекати від майбутнього щеплення. Чи допоможе воно в боротьбі з коронавірусом та скільки людей повинні пройти вакцинацію, щоб був бажаний результат? Про це читайте у матеріалі.
Наразі МОЗ та лікувальні заклади по всій країні готуються приймати вакцини та щеплювати населення. У Тернопільськй області вже створили 11 бригад на базі Центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Читайте також:

У Тернополі створили бригади, які вакцинуватимуть від СOVID

Коли вакцина буде в Україні?

У Міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що постачати вакцину розпочнуть уже за два тижні. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко на брифінгу у МОЗ 1 лютого.

Відео дня

– До першого етапу потрапили медичні працівники, оскільки їхній захист – це пріоритет держави для того, щоб було кому рятувати життя українців, які не отримали доступ до вакцинації, – розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко. – І щоб рятувати життя громадян від інших хвороб, які, на жаль, не пішли у відпустку.

Далі вакцинуватимуть людей третього віку, які мають хронічні хвороби.

Чи допоможе щеплення?

Як розповів академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин – на щеплення можна покладати великі надії, адже масова вакцинація може стати переломним моментом для пандемії коронавірусу.

 – У багатьох країнах цей процес уже розпочався. В Україні, на жаль, ще цього немає. Наразі лише триває підготовка та переговори. Ми очікуємо отримати перші вакцини вже найближчим часом. Це і безкоштовні препарати, які нам надасть ВООЗ. Але їх буде недостатньо. Потрібно буде закупляти вакцини додатково.

Різні вакцини показали і різні результати. Американсько-німецька вакцина "Pfizer" – "Biontech" показала одні з найкращих. Як каже інфекціоніст – варто закупляти ті вакцини, які показали кращі результати. Економити та купувати препарати, які показали гірші результати – не краща ідея.

– Хто швидше дає замовлення і швидше платить – той може обрати кращу вакцину, яку пропонує ринок, – каже інфекціоніст. – Населення з недовірою ставиться до китайської вакцини. У Бразилії вона показала ефективність всього на 50%, але в Туреччині показала себе краще. Її ефективність там – орієнтовно 70%. Американсько-німецька вакцина дає майже 90% ефективності. Але тут варто одразу зауважити, що ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації. Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому з одного не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої не існує. Але з іншого боку, не дуже імпонує препарат, який дає лише 50% ефективності.  При такій вакцинації колективний імунітет буде вироблятися значно повільніше.

Вакцинація допоможе, і її необхідно проводити, запевняє Михайло Андрейчин. Передові країни це розуміють і заздалегідь подбали про те, щоб закупити вакцини найбільш авторитетних фірм.

Чому боятися вакцини не треба?

Однак поки частина населення покладає великі надії на щеплення, деякі люди намагаються "вставляти палиці в колеса". У всьому світі навколо коронавірусу та щепленнях загалом сформувалось чимало фейків та брехні. Однак боятися і вірити усілякій нісенітниці не треба – заспокоює професор. Адже вакцинація – це найбільш ефективний протиепідеміологічний захід проти різних хвороб. Завдяки щепленню вдається знизити смертність від цілого ряду недуг. Деякі захворювання вже не несуть загрозу завдяки щепленням. А натуральна віспа була подолана повністю завдяки масовому щепленню по всьому світі.

– Разом з тим існує так-званий антивакцинальний рух, –  продовжує професор. – На жаль, він є скрізь. Він був раніше, і є зараз. Дослідження показують, що навіть в наш час приблизно 50% американців за вакцинацію, а 26% – проти. У Росії 44% – проти і лише 22% – за вакцинацію. Представники цього руху широко використовують соціальні мережі, розсилають різні повідомлення, фільми з відвертою брехнею про щеплення. І це стосується не лише щеплень проти коронавірусу. Вони розповідають, що з вакциною людей будуть чіпувати, що люди стануть залежними і інші дурниці. Звичайно, вірити в таке не можна. Це мракобісся. Але не брати до уваги це все також не можна. Ми маємо покращувати популяризацію вакцинації. Потрібно, щоб авторитетні люди виступали на телебаченні, на радіо, у пресі та проводили роз’яснювальну роботу. Щеплення вкрай необхідне. Це один з найбільш ефективних протиепідеміологічних заходів. Це допоможе нам позбутися пандемії. Але в нашій країні ця робота проводиться дуже слабо. Тому я думаю, що буде значна частина населення, яка за жодних обставин не погодиться на вакцинацію. Який відсоток цих людей буде – покаже час.

Як виробити колективний імунітет

Однак є надія, що більшість не будуть чинити опору щепленню. Пандемія коронавірусу змусила багатьох дбати про своє здоров’я та робити щеплення проти інших респіраторних вірусних захворювань. Це було добре помітно на прикладі щеплень від грипу. У 2018-2019 році за даними Центру громадського здоров’я, в Україну було поставлено 500 тис. доз вакцин від грипу, однак вакцинувалися лише 238 079 людей. Коли розпочалась пандемія коронавірусу – люди масово почали щеплюватися. Знайти вакцину в аптеках було дуже важко, незважаючи на те, що вакцин в Україну у 2020-му році завезли більше – 665 тис. доз.

Як пояснює Михайло Андрейчин, щоб отримати колективний імунітет 70-75% населення повинно мати імунітет. Цей колективний імунітет допоможе здолати пандемію. Але цю цифру можна досягти не лише завдяки щепленню.

– До прикладу, люди, які перехворіли, мають імунітет, – каже інфекціоніст. – Їх потрібно щеплювати в останню чергу. Необхідно визначати титр (концентрацію) антитіл в крові, перш ніж робити щеплення. Адже частина населення перенесла коронавірус, отримала імунітет, навіть того не підозрюючи. Я особисто знаю людей, які були впевнені, що не хворіли на коронавірус. Вони мали хворих родичів чи знайомих. Але після перевірки на наявність антитіл, у їх крові був високий титр антитіл. Серед наших інфекціоністів, які щодня працюють з хворими, також були ті, які не мали ознак хвороби, але мали високу концентрацію антитіл до коронавірусної інфекції. Це означає, що вони перенесли хворобу в прихованій формі. Більше того, вони повторно отримують порцію вірусу. Це також стимулює імунітет. 

Лікарі закликають дотримуватися карантинних обмежень, адже пандемія ще не закінчилась. Дбайте про своїх близьких та не наражайте себе та оточуючих на небезпеку. Пам’ятайте про масковий режим, уникайте скупчень людей, частіше мийте руки з милом та користуйтесь антисептиками. Ці прості заходи рятують життя!

Читайте також:

Чого навчилися і що з нами трапилося позитивного завдяки пандемії COVID-19. Аналізуємо

Ліки відчаю чи шанс на одужання? Чому тернополяни змушені платити десятки тисяч за препарати від ковіду

У школі, магазині, транспорті чи на роботі: які шанси заразитись на коронавірус у різних місцях (ГРАФІКИ)

КТ легенів чи ПЛР-тест? Що кажуть медики про діагностику COVID-19 і чому може бути хибний результат
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up