Як безхатьки реагували на хліб, який їм у День благодійності роздавали журналісти "20 хвилин" (відео)

Як безхатьки реагували на хліб, який їм у День благодійності роздавали журналісти "20 хвилин" (відео)
  • 5 вересня у світі відзначають День благодійника. Журналісти “20 хвилин” вирішили допомогти безхатькам, які живуть на вулицях міста.
  • Як реагували люди на випічку, що ми їм роздавали, більше про їхню долю та умови життя, дивіться у відеорепортажі.

Посеред дня в центрі Тернополя безхатьків чимало. Хтось просить перехожих  подати кілька гривень, хтось гріється на сонці, хтось - спить. На журналістів, які підходять до них із випічкою в руках, люди реагують по-різному. 

Першою ми побачили бабусю біля Катедрального собору. Вона просила її не фотографувати. Попри спеку вона - у куртці та з пов’язаним шарфом на голові. За хліб дякує та просить ще купити водички. 

Відео дня

Через кілька хвилин до нас сам підходить чоловік. З вигляду йому не більше сорока років. Представляється Іваном. 

- Дайте 20 гривень на автобус, - просить він. - Я з Коломиї, Івано-Франківська область. Приїхав сюди на роботу. Заробив гроші, їх передав додому, а сам залишився на вокзалі. Поки чекав на потяг, у мене все вкрали. Я три дні тут жив в однієї старшої жінки, але вона нічим мені не може допомогти. Тому ходжу, прошу тут у людей. Не вистачає кілька гривень. 

Даємо гроші. Хоча і не впевнені, що використає їх на квиток додому.

У центрі Тернополя ми знайшли провулок, де ночують безхатьки. На вулиці Грушевського вони облаштували собі справжній нічліг. Запах нестерпний, людей там у час, коли прийшли журналісти, не було. Але добре видно, що навіть про такі умови для життя господарі потурбувалися. 

Один із чоловіків, якого зустріли неподалік того помешкання, копирсався у смітниках поряд. Поряд грались діти. Їхні батьки були зовсім поруч. Але як малеча, так і дорослі, спокійно реагували, ба навіть ігнорували безхатьків. 

А поблизу вулиці Валової у перехожих гроші просив ще один чоловік з бородою. Поряд - пляшка з-під пива. За булочку щиро дякує. Із журналісткою говорить охоче. Розповідає, як опинився у такій ситуації.

- Дякую тобі, дитино, - каже чоловік. - Мене сестра з дому вигнала. Бо відсидів 17 років. Але нікого не вбив і не згвалтував... Потім вийшов, але йти не було куди. Роботу знайти не міг, бо в тюрмі мене зробили майже інвалідом (показує шрами на животі - прим.ред.). Тепер я сам-один. Більше нікого не маю. Ночую на вулиці. Живу тут. Уже багато років. 

Він зізнається, що п'є, але лише тому, що так легше переносити біль.

Ми запитали у людей, що просять милостиню, чи часто їм її подають. Майже усі вони відповіли, що часто. Залишається лише одне питання: чи усю її витрачають на їжу?

Коментарі: 

Ольга Турчак, журналістка 

- Я не можу спокійно реагувати на людей, які просять на вулицях. Думаю, наскільки ж вони мають бути розчарованими, якщо дійшли до такого. Напевно, це більше, ніж безвихідь. Мене вдома завжди вчили, що треба нагодувати тих, хто цього потребує. Тому завжди стараюсь допомагати. Думаю, такі акції треба влаштовувати. Не тільки в особливі дні. Найбільше підтримка безхатькам потрібна взимку. Статистика невтішна: купа смертей через переохолодження. Думаю, не так вже й важко, коли бачиш знедолену людину, зайти в магазин і купити склянку чаю, щоб людина погрілась. Ну, але ж легше пройти повз. 

Здивувала одна з бабусь, якій ми давали хліб. Видно, що вона хотіла його , але спочатку не відмовлялася брати. Казала, що тут є люди, яким це потрібніше. 

Так, я розумію, що багато хто звинувачує їх самих, мовляв, так добре людям: алкоголь і все таке, але осуджувати когось - не для мене. От коли ти проходиш повз людину, яка живе на вулиці, може виникати відчуття відрази, але в когось має бути і частина співчуття. От, я з тих людей, у яких вони його викликають. Уявімо, що ти сидиш, просиш милостиню, а єдине почуття, що ти викликаєш у людей, - це відраза. 

Я не можу сказати, що готова віддати гроші кожному, хто в мене їх попросить. На вулицях чимало шахраїв, алкоголіків і таке інше, але  моя справа - допомогти їжею. Що далі - людина вирішує сама. Завжди особливо болюче реагую,коли в безхатьків ще й діти на руках. 

Загалом, визнаю, що я досить таки наївна. Особливо в ситуації з чоловіком, який просив гроші на дорогу. Може, і нема в нього дому в іншій області. Ну але що, якщо є? Закликаю всіх допомагати людям, які просять, коли маєте таку можливість. Бо поки ми будемо це робити, цей світ буде в порядку. 

 

Наталія Корпан, журналістка

- Люди, які просять милостиню на вулицях, не викликають у мене відразу, але здебільшого я їм не вірю. От не вірю і все. Звісно, коли взимку на вулиці мороз, а якась бабуся сидить цілий день і просить кілька гривень на хліб, то я не можу пройти повз. Але розумію, що більшість із безхатьків витратять ці гроші на алкоголь.

Часто ці люди зловживають нашою довірливістю, обманюють нас, і замість того, аби працювати і заробляти на життя перебиваються «легкими грошими», випрошеними у нас. Гроші, які ми дали на хліб чи на квиток, можуть бути витраченими на горілку. Хоча це вже буде не наша відповідальність. 

Я розумію, що це люди, які потрапили в скрутну ситуацію і не можуть самостійно вийти із замкненого кола проблем. Але вважаю, що той хто хоче знайти роботу чи допомогу, то він її знайде. Є ж соціальні служби, наприклад. 

Про шахраїв взагалі мовчу. Дуже часто на вулицях міста до мене підходили люди із прохання дати гроші на проїзд "додому" кудись там в іншу область, бо у них вкрали речі. І я давала їм кілька гривень, вони дякували і казали, що нарешті сьогодні вже зможуть потрапити додому. А за пару днів я зустрічала цих людей на тому ж місці і на мої питання : "Чому ви ще не поїхали додому?" чи "Скільки вам ще не вистачає коштів? ", вони мене просто ігнорували. 

Звісно, коли під час виконання редакційного завдання я спілкувалась із безпритульними, слухала їхні історії, то співпереживала їм. Хоча, на мою думку, якщо ви вже хочете допомогти людині на вулиці, то краще купіть щось необхідне, а не давайте гроші. Можливо потрібен одяг чи медикаменти. 

А ще можна ділитись із безхатьками списком організацій, які можуть їм допомогти. 

 

А як часто ви даєте гроші або їжу безхатькам на вулиці? Чи варто їм допомагати? Відповіді залишайте у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Воля

    Питання з безхатченками успішно реалізуються у Львові , Одесі... у нас ...поки  співчувають... :)
  • гср

    через профі жебраків, потерпають люди, які справді попали в нужду
  • 05

    Милосердя закінчується там де починаються об`єктиви камер!!!
  • Володя Україна :)

    Милосердя це завжди добре інколи бездомні можуть теж допомогти тим хто від них цього нечикав тому дівчатка молодці вони теж люди але бувають звісно теж нахаби та їм подібні теж треба бути обережними серед сильного суспільства звісно що буде меньше бездомних а щось смачненьке дати це нормально якщо навколо тебе велика більшість сильних людей які ненадуть скривдити тих хто милосердний до бездомних
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up