Тести на коронавірус у приватних та державних лабораторіях. Скільки це коштує та хто може пройти

Тести на коронавірус у приватних та державних лабораторіях. Скільки це коштує та хто може пройти

У області знову збільшується кількість хворих на коронавірус. Журналіст «20 хвилин» дізнався, як та кому проводять тести в лабораторному центрі та скільки це коштуватиме, якщо йти до приватних клінік.

Станом на 15 червня 2020 року, у Тернопільській області, за результатами досліджень методом ПЛР, – у 1467 випадках діагноз лабораторно підтверджений. Як вдалось з’ясувати "20 хвилин", за допомогою методу ІФА, 22 людини в області перехворіли без симптомів, і вони навіть не підозрювали про хворобу.

Хто може пройти тест безкоштовно?

У Тернопільському обласному лабораторному центрі виконують аналізи методом ПЛР та ІФА. Однак не всі охочі можуть пройти аналіз. ПЛР-тестування виконують, якщо є підозра на захворювання, пояснює лікар-епідеміолог Володимир Паничев. Однак спершу потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. Саме він вирішить, чи потрібно вам проводити дослідження на коронавірус. ПЛР-тести дозволяють визначити, чи є в організмі збудник хвороби. Однак такі тести можна проводити лише у лабораторії зі спеціальним обладнанням та тест-системами, з дотриманням усіх вимог.

- До досліджень на визначення коронавірусної інфекції є жорсткі вимоги, бо потрібно працювати з геномом збудника, - каже лікар-епідеміолог. - Треба виділити фрагменти, за якими можна ідентифікувати збудник. Під час проведення аналізу вимагається дотримання певної техніки безпеки.

Відео дня

Метод імуноферментного аналізу (ІФА) для визначення коронавірусу почали виконувати наприкінці минулого місяця. Цей тест дозволяє знайти в організмі людини антитіла до коронавірусу. Імуоглобуліни бувають трьох класів. Наявність того чи іншого типу дозволяє визначити, чи хворіє людина чи можливо вона вже перехворіла.

У лабораторному центрі визначають наявність імуоглобулінів M та G.

- Імуноглобулін G вказує на напруженість імунітету після того, як людина стикалась зі збудником, тобто перехворіла, - пояснює завідувачка вірусологічної лабораторії Тернопільського обласного лабораторного центру Людмила Дементьєва. - Імуноглобуліни М з'являються в організмі на 3 – 7 день після захворювання. Вони - швидкого реагування. Їх наявність допомагає визначити, чи хвора людина наразі.

Однак пройти ІФА-тести поки не можуть всі охочі. Тестують лише правоохоронців та медиків. Більше того, в лабораторному центрі не складають списки, хто проходитиме тестування. Туди лише доставляють біоматеріал на дослідження з усієї області.

Читайте також: Як визначають антитіла до коронавірусу. Ексклюзивний репортаж з лабораторного центру

Скільки коштує аналіз в приватній лабораторії

Якщо ви відчуваєте симптоми хвороби, вам варто звернутися до лікаря, і при необхідності вам безкоштовно проведуть ПЛР-тест. Однак багато хоче дізнатися, чи не перехворіли вони раніше. У місті є кілька приватних медичних клінік та лабораторій, де можна пройти тест на коронавірус. Однак у всіх цих закладах доведеться чекати на результати приблизно три днів, оскільки біоматеріал доставляють до Києва на дослідження.

E лабораторії «Сінево» можна здати аналіз для визначення антитіл до коронавірусу у крові. Один тест визначає, чи не хворі ви наразі. Інший тест покаже, чи не перехворіли ви інфекцією. Однак це різні тести і платити за них доведеться окремо.

- У лабораторії можна здати аналіз на визначення імуноглобуліну класу А та G, - пояснюють в лабораторії «Сінево». – Це два різні аналізи, вартість кожного – 600 гривень. Якщо визначати імуноглобулін А та G разом, це коштуватиме 1200 гривень. Також до суми варто додати вартість набору для забору крові – 30 гривень.

У медичній лабораторії «Панакея» також можна пройти тестування. Окрім методу ІФА, там виконують тестування методом ПЛР. Однак для цього потрібно попередньо записатися.

- При записі треба узгодити зручний час, - пояснюють у лабораторії «Панакея». - Вартість ПЛР-тесту – 1500 гривень. Також ми можемо методом ІФА визначити наявність імуноглобуліну M та G. Вартість аналізу – 550 гривень. Очікувати на результат потрібно 2 – 3 дні без урахування дня забору біоматеріалу.

Можна пройти тестування і в медичному центрі «Ескулаб». Там, окрім ПЛР та ІФА-тесту, можна зробити і експрес-тест.

- У нас можна пройти тест на визначення імуноглобулінів A, M, G, - пояснюють в приватній лабораторії. – Вартість одного аналізу – 550 гривень. Також можна обрати пакет на визначення одразу трьох типів імуноглобулінів. Він коштує 1170 гривень. Є ще і ПЛР-тест. Він коштує 2100 гривень.

Як пояснюють у медичному центрі, немає великої різниці при дослідженні на визначення імуноглобуліну А та М. Можна обрати будь-який з них, або увесь комплекс.

Ми дізналися актуальні ціни в приватних лабораторних центрах на різні тестування:

Synevo

Тест на антитіла lgG до COVID-19

600 грн

Тест на антитіла lgМ до COVID-19

600 грн

Панакея

ПЛР-тетс на визначення COVID-19

1500 грн

Тест на антитіла lgG до COVID-19

550 грн

Тест на антитіла lgМ до COVID-19

550 грн

Ескулаб

ПЛР-тетс на визначення COVID-19

2100 грн

Тест на антитіла lgG до COVID-19

550 грн

Тест на антитіла lgМ до COVID-19

550 грн

Тест на антитіла lgА до COVID-19

550 грн

Комплекс на визначення lgG, lgМ, lgА

1170 грн

Експрес-тест на визначення lgG, lgМ

600 грн

Скільки коштує експрес-тест?

Щоб дізнатися, чи не хворієте або чи не хворіли ви на коронавірус, можна придбати експрес-тест у аптеках міста. Їх туди періодично привозять. Ціна - приблизно 500 гривень. Можна замовити експрес-тест в інтернет-магазинах. Там їх продають дешевше – за 460 гривень.

Експрес-тест може показати, чи хворі або чи хворіли ви на коронавірус – пояснює Володимир Паничев. Однак такі тести не є точними. Перед тим, як придбати тест, варто прочитати його опис, що саме він визначає. Якщо він визначає імуноглобулін М – ви дізнаєтеся, чи не хворі ви на час тестування. Однак його треба проводити не одразу, коли ви відчули симптоми ГРВІ, а через кілька днів, коли в організмі вже є достатньо антитіл.

Якщо система визначає імуноглобулін G, ви дізнаєтесь, чи не хворіли ви раніше. Однак точність таких тестів низька. До того ж, лікарі не радять займатися самодіагностикою.

- Швидкі тести використовують біля ліжка хворого, - каже епідеміолог. - Вони дають отримати результат за кілька хвилин. Однак результат експрес-тесту не скасовує необхідності проведення полімеразної ланцюгової реакції на тест-системі. Експрес-тести, на жаль, не дають тієї точності і можуть давати як хибно-позитивні, так і хибно-негативні результати. До того ж, не варто займатися самодіагностикою та самолікуванням.

Хоча в комплекті є детальна інструкція, як провести аналіз, усе ж без досвіду та медичної освіти ви навряд зможете правильно  провести всі медичні маніпуляції.

Як підготуватися до здачі аналізів?

Якщо ви вирішили пройти тест на коронавірус в приватній лабораторії методом ПЛР чи ІФА – вам потрібно буде підготуватися для цього. Як пояснюють в одній з лабораторій, якщо ви плануєте здавати аналіз на визначення імуноглобулінів, потрібно дотримуватися певних правил, як і перед забором крові для інших аналізів.

- Оскільки для аналізу поводять забір венозної крові – краще робити це на голодний шлунок, - пояснюють в лабораторії. – Бажано не їсти за 8 - 12 годин до аналізу. Також не можна вживати алкоголь та медичні препарати. Якщо ви не маєте змоги відмовитися на цей час від лікарських засобів – вам потрібно повідомити, що саме ви вживали перед забором крові. Пити воду перед аналізом можна, але не у великій кількості, і це має буди звичайна не газована вода. Також бажано уникати фізичних навантажень до аналізу.

Окрім того, щоб здати будь-який аналіз в приватному центрі, вам потрібно мати з собою паспорт, вказати ваш номер телефону та місце проживання.

Якщо ж ви вирішили пройти ПЛР-тестування, то вам також потрібно дотримуватися певних рекомендацій.

- На відміну від методу ІФА, для ПЛР-тесту роблять мазок з носової та ротової порожнини, - пояснюють в приватній лабораторії. – Перед цим не можна їсти щонайменше 2 години. Бажано, щоб цей час був більший.

Забір біоматеріалів проводять спеціалісти у спеціальних засобах захисту. У приватних клініках є спеціальні комплекти для забору крові або для мазків. Купувати їх в аптеках не потрібно.

А ви хотіли б пройти тест на коронавірус? Як вам цінники у приватних лабораторіях? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Понаплоджували приватних контор ,а ті тепер такі баки за аналізи на ковід загрібають . Так чо поставте ціну на аналіз ковід 1 млн грн .
  • Igor Novak

    Так,адже затянувся фарингіт ,я астматик
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up