Чортків відзначає 500-річчя із моменту отримання статусу міста

Чортків відзначає 500-річчя із моменту отримання статусу міста
  • Сьогодні, 4 вересня, Чортків відзначає 500 років із моменту отримання статусу міста.
  • Саме 4 вересня 1522 році польський король Сигізмунд I видав грамоту Єжи Чартковському на володіння містом, а Чортків отримав право на самостійне врядування. 

Визначний день для міста і його жителів розпочався із великої спільної молитви на площі Героїв Євромайдану за мир та єдність України.

Про це повідомляє Чортківська міська рада.

Відео дня

Що вирішили на сесії

Із нагоди свята відбулась урочиста сесія Чортківської міської ради. Депутати вирішили, що відтепер щорічно 4 вересня біля будівлі міської ради підійматимуть прапор із зображенням герба сім’ї Чартковських, адже символом відзначення свята визнали їх родинний герб.

 

Мають ще два міста-побратими

Сьогодні, 4 вересня, у день відзначення 500-ліття Чорткова, місто офіційно отримало ще два міста-побратими. Йдеться про французьке Безьє та місто Первомайський, що на Харківщині.

Угоду про партнерство між містами урочисто та офіційно підписали міський голова Чорткова Володимир Шматько із міським головою Безьє Робером Менаром та головою Первомайської міської ради Миколою Бакшеєвим. Попередньо рішення про побратимство між містами ухвалили депутати Чортківської та Первомайської міських рад, а також депутати муніципалітету Безьє.

Угода передбачає співпрацю міст у сфері економіки, права, розробку та реалізацію спільних культурних проектів, обмін досвідом в сферах освіти, медицини, спорту, туризму тощо.

Підняли прапори міст-побратимів

Поруч із будівлею міської ради урочисто підняли прапори всіх міст-побратимів Чорткова. Це – знак дружби, солідарності, єдності та вдячності та допомогу Чорткову, його жителям, вимушеним переселенцям, котрі знайшли прихисток у нашій громаді, а також військовослужбовцям Збройних Сил України.

Кожен міський голова (або представник країни міста-побратима) урочисто піднімав прапор свого міста. А прапор українського міста-побратима Чорткова – Голої Пристані із Херсонщини, котре зараз тимчасово окуповане московитами, підіймала жителька цього міста, котра через війну змушена була переїхати із рідного дому до Чорткова – Марія Микитюк. На жаль, міський голова Голої Пристані Олександр Бабич потрапив до російського полону, з того часу його доля невідома.

Посадили алею

З нагоди 500-ліття Чорткова в парку культури і відпочинку імені Івана Франка сьогодні з’явилася алея із одинадцяти молодих дерев, присвячена містам-побратимам.

Представники із українських та закордонних міст-побратимів Чорткова: Тростянця, Тетієва, Первомайського, Безьє (Франція), Талсі (Латвія), Добродзеня (Польща) висадили саджанці гінкго дволопатевого.

Варто зазначити, що коло кожного деревця встановили таблицю, на котрій зазначено місто, делегація якого висаджувала дерево.

Відкрили новий сквер

З нагоди 500-ліття міста по вул. Залізнична, поруч із школою №6, урочисто відкрили сквер на честь Леха та Марії Качинських. Президент Лех Качинський, який загинув в авіакатастрофі під російським Смоленськом у 2010 році, завжди підтримував Україну та розумів небезпеку, котру завжди несли і несуть росіяни для всього цивілізованого світу.

Напередодні у сквері висадили два дуби, навколо вимостили бруківку, встановили лавки та ліхтарі вуличного освітлення, а головне – гранітну плиту на честь президента Польщі Леха Качинського та його дружини Марії. Всі роботи профінансувала громадська спілка «Міжнародне товариство польських підприємців в Україні».

Історію Чорткова на аукціоні продали за 125 тисяч гривень

Також сьогодні  в Чорткові відбувся другий у його 500-літній історії мистецький аукціон. З молотка продали один лот – три книги історії Чорткова Петра Федоришина у єдиному екземплярі. В аукціоні боролись 7 претендентів. Четверо чоловіків вирішили об’єднати свої зусилля, щоб перемогти! Любомир Білик, Василь Вислоцький, Василь Градовий та Олег Войцишин спільно виклали… 125 тисяч гривень!

Виручені гроші автор спрямує на підтримку Збройних сил України. А переможці аукціону подарували книги місту.

Програма святкування

Читайте також

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Amelia Cross

    🇺🇦 допомога україні
    подати заявку фінансовий помічник за кілька хвилин
    Тільки для українські громадяни та українські біженці. натисніть тут --> https://s.uappl.org/08reco78

    ми створили проект який безпосередньо пов’язує донорів  з окремими громадянами України які звертаються за фінансову допомогу.

  • Любов Клуб-Рожкович

    Вітаємо
  • Мария Микитюк

    Прапор Голої Пристані на святі піднімала Марія Микитюк. Виправте прізвище, будь ласка!!!

    Мария Микитюк reply Мария Микитюк

    Новини Тернополя на 20 хвилин дякую)
  • Ольга Різак

    Вітаємо!!!

keyboard_arrow_up