Партнер рубрики Події

Як двоє товаришів з села Переходи, що на Чортківщині, розвивають тваринництво

Як двоє товаришів з села Переходи, що на Чортківщині, розвивають тваринництво

Двоє товаришів з села Переходи, що на Чортківщині – Ігор Рудий та Тарас Вензел — ще перед початком повномасштабного вторгнення взялись за важку та відповідальну працю – тваринництво. Пан Ігор розводить овець, а пан Тарас — биків та поросят.

Їхні господарства знаходяться у селі поруч одне з одним.

Історію фермерів розповіли в Чортківській міській раді.

Шукає однодумців

Пан Ігор займається вівчарством, тобто розведенням овець. Зараз його маленька ферма налічує 50 голів, хоча території вистачає на сотню тварин. Справу починав поступово: спершу викупив частину приміщень, згодом почав розширюватись, одне з приміщень розпочав відбудовувати, але війна внесла свої корективи.

Відео дня

Зі слів Ігоря Рудого, на Тернопільщині мало хто займається розведенням овець, але він шукає однодумців, вчиться разом із ними, діляться досвідом, щоб стати у своїй справі справжнім професіоналом.

Тарас Вензель займається скотарством та свинарством, тобто розведенням биків та поросят. Каже, що обрав саме ці сфери тваринництва через те, що вони потребують поступового вливання коштів. За відносно недовгий період пану Тарасу вдалось добре опанувати нову для себе справу: яких саме тварин купляти, вивчив аспекти розведення, чим і як годувати тощо.

У найближчих планах будівництво нового корівника, сінника, облаштування місця для пиття води і т.д. Чоловік добре розуміє всю стратегію розвитку власного бізнесу і крок за кроком рухається до її реалізації.

Підтримка громади

У міській раді зазначають, що цьогоріч із бюджету громади всі власники корів, коней та овець (котрі мають паспорти) мають змогу отримати фінансову допомогу. Згідно з ухваленою на сесії Чортківської міської ради програмою, за кожного коня (кобилу) та корову можна отримати по 2500 грн щорічно. За кожну вівцю (барана), козу (цапа), які старше одного року, виплачуватимуть по 300 грн за одну голову. Виплати можуть отримати суб’єкти господарювання, жителі Чортківської громади та особисті селянські господарства.

Окрім того, керівництво громади готове розширити спектр підтримки для людей, котрі займаються тваринництвом, чи для тих, хто хоче створити власне тепличне господарство, займатись овочівництвом, садівництвом або ж хто бажає висаджувати малину чи інші ягоди. Йдеться і про надання в оренду за найнижчими ставками земельних ділянок, і про фінансову підтримку.

У коментарях чимало дописів зі словами підтримки фермерам.

Maria Boyko написала: Молодці . Дуже поважаю людей, які не сидять склавши руки і чекають манни Божої. А трудитися, розвивають своє господарство. Хвала таким людям.!!!!

Natalia Sereda коментує: Ігор-супер,удачі і розвитку-у тебе все получиться!!!Колись проведеш екскурсію

Толік Петришин коментує: Ігор розвивайся і збільшуй поголів'я як овечок так і свиней і все буде добре!!! Якнайшвидшої перемоги нам!!!

Іванна Дражньовська коментує: Тваринництво для села добре, тільки дороги немає

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Тернопільщині скорочувалося поголів'я сільськогосподарських тварин.

 

Читайте також:

Найпопулярніші садиби для нестандартного відпочинку на Тернопільщині. Дізналися ціни

На безпритульних котів у Тернополі не дали ні копійки. Ми запитали у влади, що робить місто

Відвідувачів просять не годувати тварин у зоокутку в парку «Сопільче». Чому?

На Тернопільщині скорочується поголів'я сільгосптварин (інфографіка)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Настя Петрусяк

    Молодці хлопці! Ви справжні господарі!Значить ми будемо забезпечені вашими натуральними і дієтичними продуктами!!! Хай вам Бог Допомагає в вашій справі!!!
  • Інна Жолобюк

    МОЛОДЦІ👍

keyboard_arrow_up