Як оплачувати за проїзд банківською карткою та смартфоном. Досвід тернополян

Як оплачувати за проїзд банківською карткою та смартфоном. Досвід тернополян
  • Безконтактною банківською карткою та NFC розрахуватись за проїзд в громадському транспорті можна від 22 лютого. 
  • Проте більшість тернополян боїться користуватись новим способом оплати. 
  • Але ті, хто уже випробував її, кажуть, що боятись нічого - банківська картка більш захищена і в будь-якому випадку можна відстежити рух коштів. 

- Вперше скористалась цією послугою в київському метрополітені десь 2 роки тому, - розповідає тернополянка Вікторія Степанова. - Мені це здалось надзвичайно зручним. Коли почали говорити про безготівковий розрахунок в транспорті нашого міста, я думала, що найперше це буде саме банківська картка. Так логічніше, як на мене. А вже після того соціальні картки.

Для того, щоб скористатися послугою оплати за проїзд банківською карткою, вона повинна бути з системою PayPass. На картці буде відповідний чіп з маркуванням, а на картках деяких банків може бути і сам надпис - PayPass.

- Прикладаєш картку до валідатора, очікуєш кілька секунд, відриваєш чек. Зручно, - каже дівчина. - Інколи водії дивляться на це великими очима і переконують, що в мене нічого не вийде. Хвилюватись не варто. Банківська картка завжди у мене в руках. Водію її не передаю. Тим більше рівень захисту коштів на банківський картці значно вищий, аніж на картці тернополянина, як на мене. Завжди оплату можу проконтролювати потім в “Приват24”, наприклад. Є ще технологія безконтактного розрахунку від Visa. Але в мене немає такої картки, тому не можу сказати, чи діє вона в нашому транспорті.

Чому банківською карткою теж 5 грн?

Випадків, щоб валідатор зняв кошти повторно чи більшу суму - у тернополянки не було. Однак такий трафунок був з електронним гаманцем: замість чотирьох гривень зникло більше десяти. Єдине, що дівчину трішки бентежить - чому розраховуючись за проїзд банківською карткою, я повинна платити п’ять гривень в маршрутці і чотири в тролейбусі відповідно.

- І навіть, якщо хтось апелюватиме тим, що з карткою тернополянина проїзд дешевший саме тому, що вона іменна, з фото, її може отримати тільки певна категорія осіб. То як тоді бути з електронним квитком, - цікавиться Вікторія -. Який неперсоніфікований і його може купити будь - хто. Якось несправедливо.

Про вартість проїзду при оплаті банківською карткою говорили від час прес-конференції у міськраді 22 лютого. Тоді ж представляли і цю нову послугу. 

- Наразі вартість проїзду у випадку оплати банківською карткою прирівняна до оплати готівкою, - роз’яснив тоді керівник ТОВ «Системний зв’язок» Віталій Васильків. – Але після введення трирівневого тарифу, буде прирівняна до оплати звичайною карткою. 

Оплата смартфоном 

Ще одне нововведення - оплата за проїзд системою NFC. Її уже встиг випробувати тернополянин Андрій Кір. 27 лютого він оплатив за проїзд через додаток “Приват24” у маршрутці №13. 

- Водій дещо здивувався на моє прохання і казав, щоб я пробував на свій страх і ризик, та в разі чого не виставляв йому претензій, - каже Андрій. - Бо йому "щось там казали, але він без поняття, що то таке", потім довго розглядав квиток.  Наступного разу спробую Android Pay та Master Card, цього разу використав картку VISA. 

Але тернополянин каже, що варто звернути увагу, що поки що є обмежений перелік українських банків, картки яких можна прив'язати до Android Pay. Крім того, радить міській радій та перевізникам взяти до увагу той факт, що при великій кількості людей якось не буде доцільним передавати картку чи мобільний для оплати проїзду. 

- Тому варто би валідатори розмістити ближче до входу, - каже Андрій. - Та й, на мою думку, важливим було б  вдосконалити тарифи, щоб стимулювати людей розраховуватися безготівкою. Для цього можна ввести знижений тариф, кешбек чи безкоштовні поїздки через певний інтервал. 

Тернополянин каже, це один із варіантів не "вибивати" у водія щоразу квиток, адже він друкується по замовчуванню. 

- Єдине, що ця система спрацьовує в маршрутках через раз, - додає хлопець. - В стаціонарних валідаторах у тролейбусах працює без проблем. Ті валідатори, що в контролера, не приймали оплату. Але знаю, що люди скаржились, то можливо, вже працює. 
Як в телефоні включити NFC плюс варіант з Google Play та “Приват 24”. 

Досвід з Житомира

Розрахуватись за проїзд у тернопільському громадському транспорті банківською карткою, чи смартфоном, тернополянину Олегу Синовцю поки не вдалось. Бо, як каже сам чоловік, останнім часом дуже рідко їздить громадським транспортом. Але недавно був в Житомирі і вивчав їхній досвід електронних розрахунків. В Житомирі можна розраховуватися банківською карткою в тролейбусах від вересня 2017 року

- В них можна розраховуватися в комунальному транспорті картками Visa і Mastercard, а також сканувавши QR-код, - каже Олег. - Зараз в них близько 16% всіх розрахунків є безготівковими.  Особисто я розрахувався в житомирському тролейбусі задопомогою QR-коду. Тобто зайшов у свій Приват24, відсканував код і в мене списало з рахунку три гривні, все досить легко. Кондуктору лише показав екран смартфону.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Експерт

    Скільки можна дурити людей? Чому вартість оплати банківською карткою більша ніж електронним проїздним квитком? Та усе дуже просто, людей змушують купляти елетронні проїздні квитки щоб Серьожа і банда набивала собі кишені баблом. В статті чомусь знову згадують про трирівненвий тариф, який мали ще ввести з минулого року, але з незрозумілих причин не ввели і напевно ніколи і не введуть !!!

    Вася reply Експерт

    Банківською картою дорожче, бо треба ще додатково банк годувати. Шо не ясно?

    Експерт reply Експерт

    Чому не зробили як у Житомирі чи в інших містах України, чому знову усюди Серьожа пхає свої криві руки. Краще б завод із переробки сміття побудував, який роками обіцяє побудувати але не будує

    Експерт reply Експерт

    А директор Системного Звязку  - Васильків Віталя (фірма якого продає електронні проїздні квитки) знову купив собі нового джипа. А цікаво за які він такі гроші його купив?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up