Як потрапити на планову госпіталізацію у Тернополі та що для цього потрібно

Як потрапити на планову госпіталізацію у Тернополі та що для цього потрібно
  • Планові операції та госпіталіації на час карантину були призупинені, однак ще 5 травня Уряд дозволив їх проводити. Однак у Тернополі з цим є певні труднощі. Не кожен зможе пройти госпіталізацію.
  • Хто може пройти госпіталізацію, що робити людям, яким потрібно підтверджувати інвалідність та що з медоглядом – читайте у матеріалі.

В редакцію «20 хвилин» звертаються читачі, які переймаються – що робити під час карантину з платною госпіталізацію. Чимало людей повинні підтвердити інвалідність та пройти планову госпіталізацію, однак через карантин з'явилось чимало питань.

- Я маю інвалідність і кожного року я повинна перепроходити комісію для підтвердження статусу, - розповідає тернополянка Ірина. – В реабілітаційній книзі в мене також вказано, що кожного року я повинна проходити планову госпіталізацію. Її я проходжу у серпні, однак через карантин не зрозуміло, що мені робити. Знаю, що для цього потрібно здати ПЛР тест, але знову ж таки, де я повинна це зробити та чи зі своєї кишені мені треба буде платити?

Чи проводять планові госпіталізації?

Як пояснюють в управлінні охорони здоров'я Тернопільської ОДА, через складну ситуацію з захворюваністю на коронавірус госпіталізовують та проводять операції лише тим, хто дійсно цього потребує і є медичні покази. Така ситуація у всій області.

Відео дня

- Відповідно до рішення комісії техногенно-екологічної безпеки планові госпіталізації поки що не проводять, - пояснює заступниця начальника роботи управління охорони здоров'я ОДА Лідія Чайковська. - Їх виконують лише в тих випадках, коли відсутність госпіталізації може призвести до погіршення стану пацієнта. Це пов’язано з тим, що в області зростає кількість нових випадків захворювання на COVID-19. Щодня ми маємо 40 -50 нових випадків.

 Вирішує, чи потрібно проводити операцію чи госпіталізацію пацієнту консиліум лікарів.

- Лікарі, звичайно, надають допомогу пацієнтам, якщо це необхідно, - запевнила Лідія Чайковська. - Однак якщо це планова операція чи госпіталізація, яку можна перенести, тоді ми просимо хворих почекати кілька тижнів.

"Працюємо в режимі адаптивного карантину"

У міському відділі охорони здоров’я та медичного забезпечення пояснили, що планові госпіталізації не заборонені, однак їх проводять відповідно до рекомендацій МОЗ та Уряду.

- В нас планові операції та госпіталізації проходять з дотриманням усіх вимог та відповідно з постановою Кабінету Міністрів, - пояснює заступниця начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Ольга Ярмоленко. – Для госпіталізації у медичний заклад пацієнт має звернутися до свого сімейного лікаря. Його можуть направити до поліклініки і вже спеціаліст визначає, чи потрібна госпіталізація. Якщо Це потрібно, то пацієнта направляють на ПЛР-тест і після цього людина лягає на лікування.

Також в місті дозволили партнерські випадки, щоправда лише з дозволу лікарів та необхідності для цього. Чоловіки для цього повинні пройти тест.

- В особливих випадках ми дозволяємо проводити партнерські пологи, - пояснює Ольга Ярмоленко. – Але наразі ми більше просуваємо онлайн-пологи, коли чоловік присутній і постійно є на відеозв'язку. Однак є особливі випадки, коли потрібно дозволити партнерські пологи. Уже після пологів відвідування ми забороняємо, адже ми не можемо забезпечити певну безпеку. Потрібно, щоб були спеціальні бокси, щоб чоловік заходив одразу до своєї жінки. Тому щоб убезпечити медичний персонал, жінок та новонароджених – доводиться дотримуватись цих правил.

Щоб бути присутнім на партнерських пологах, чоловік повинен пройти або ПЛР тест, або ІФА-тест на визначення імуноглобулінів М.   

Що робити, якщо потрібно підтвердити інвалідність?

Однак крім тих, хто має хронічні хвороби, планову госпіталізацію повинні проходити і ті, хто має інвалідність, щоб підтвердити статус. Як пояснює заступниця начальника кправління охорони здоров'я у області, таким людям перейматися не варто. Госпіталізацію можна буде пройти пізніше. На виплати це ніяк не вплине.

- Уряд прийняв рішення, що під час карантину, якщо людина протермінувала проходження планової госпіталізації, це не вплине на соціальну допомогу людям з інвалідністю, тобто виплати по групам інвалідності продовжаться, незалежно від того, що минув термін переогляду, пояснює Лідія Чайковська. - Коли карантин закінчиться – тоді комісії засідатимуть у плановому порядку.

Це все необхідно для того, аби зменшити ризик захворювання, адже мова йде про тисячі пацієнтів. 

- Це потрібно для того, аби зменшити контакт людей, тому що коли на початку був введений жорсткий карантин, то ми бачили результат, - каже пані Лідія. - У травні в нас було по 2 – 3 випадки на добу. У липні – це вже 50– 60 випадків на добу. Люди не розуміють, що послаблення карантину – це не скасування карантину. Люди не дотримуються правил захисту і заражають один одного. Близько 80% хворіють у легкій формі, тому і доводиться приймати ці заходи карантинного характеру.

За чий кошт тест на COVID?

Аналіз для людей, які потребують госпіталізації, - безкоштовний. Його призначає ваш сімейний лікар. Окрім того, у МОЗ також пояснюють, що на безкоштовне проходження ПЛР-тестуавання мають право медики, які працюють з хворими на коронавірус (кожні два тижні) та поліцейські з нацгвардійцями за визначеними списками (щомісяця).

- Тестуються всі люди, у яких є ознаки коронавірусної хвороби, - пояснив голова МОЗ Максим Степанов. - Вони всі тестуються безкоштовно. Наступне - тестуються безкоштовно особи, що знаходилися у контакті з хворою людиною, якій підтвердили діагноз коронавірусної хвороби, всі близькі і всі, хто знаходиться в контакті, теж тестуються безкоштовно.

Лідія Чайчук пояснює, що якщо хворому потрібно проти ПЛР тест для планової госпіталізації, сімейний лікар може сам викликати бригаду медиків, щоб ті зробили забір біоматеріалів вдома у пацієнта.

- Вам варто звернутися до сімейного лікаря, з яким у вас укладено договір, і він вже організовує мобільну бригаду, яка приїжджає та робить аналіз, - пояснює Лідія Чайчук. - З результатом аналізу можна буде вже лягти на лікування. Деякі лікарні мають обладнання та тест-системи, щоб проводити дослідження у себе. Це лікарня №3 та університетська лікарня.

Якщо після проведення тесту у людини підтвердили коронавірус, але хвороба проходить у легкій формі – вона зможе лікуватись вдома, під наглядом сімейного лікаря. Якщо стається погіршення стану – пацієнта доставлять до лікарні.

Чи проводять медогляди?

Окрім планових госпіталізацій та операцій, багато людей мають проходити медичний огляд або профогляд, оскільки це потрібно для їх роботи. До прикладу, медогляд регулярно повинні проходити вчителі, вихователі, працівники закладів громадського харчування, тощо.

Зробити це не складе проблем, оскільки на одному з останніх засідань оперативного штабу проходити медогляд дозволили. Головний лікар лікарні №3 Юрій Лазарчук пояснює, що для того, щоб пройти медогляд, варто звернутися у відповідний відділ у лікарні. Все залежить від того, для чого саме вам потрібен медогляд.

- На рішенні штабу по боротьбі з коронавірусом прийняли рішення, яке стосується всіх лікарень які проводять госпіталізації та планові операції, пояснює директор лікарні №3 Юрій Лазарчук. - Це можна зробити за рішенням лікарів та за наявності ПЛР тесту, щоб підтвердити, що людина не хвора на коронавірус. Також на одному з останніх засідань штабу дозволили проводити медогляди та профогляди у лікарнях. До прикладу, якщо вам потрібно пройти огляд для роботи – варто звернутися до відділення профоглядів.

Де проводять госпіталізацію?

Наразі у місті проводять госпіталізацію у Міська комунальна лікарня №2,  Міська комунальна лікарня №3, Тернопільська обласна комунальна клінічна психоневрологічна лікарня, Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер та Тернопільська університетська лікарня.

Однак наразі тернополян просять за можливістю не поспішати з плановими госпіталізаціями. Також медичні заклади надають невідкладну допомогу, госпіталізують пацієнтів та проводять позапланові операції в штатному режимі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up