Партнер рубрики Події

Як працюють тест-системи для визначення коронавірусу та на скільки їх вистачить у Тернополі

Як працюють тест-системи для визначення коронавірусу та на скільки їх вистачить у Тернополі
  • У зв’язку з загостренням ситуації з коронавірусом, у Тернополі придбали тест-систему для діагностування цієї інфекції. Кошти на неї виділили з міського бюджету.
  • Як саме працює система та на скільки її вистачить, дізнавався журналіст «20 хвилин».

Тест-системи прибули до тернополя у п’ятницю, 13 березня. Проводити аналізи на коронавірус почали з понеділка, 16 березня.

- Тернопільська міська рада придбала тест-систему для визначення коронавірусу та передала його обласному лабораторному центру, - коментує речниця міської ради Мар’яна Зварич. -  Дослідження проводять лише за медичними показниками, тобто самостійно його провести усі бажаючі не зможуть. Їх проводять безкоштовно. Тест-система розрахована для проведення 100 досліджень. Днями у місто мають прибути експрес-тести.

Як працює тест-система

Ми дізналися, як саме працює тест-система та скільки часу займає аналіз. Як пояснює лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев, такі тест-системи зараз використовують у всьому світі. Іншого точного способу діагностики поки що немає.

Відео дня

- Система використовується для проведеня полімеразної ланцюгової реакції, пояснює Володимир Паничев. - Для проведення такої реакції потрібне спеціальне обладнання. Дослідження можна проводити лише в умовах лабораторії. Тобто аналіз не можна провести біля ліжка хворого. Ми маємо таку тест-систему, яку придбали за кошти з міського бюджету.

Оскільки для визначення коронавірусу доводиться працювати з біоматеріалами пацієнтів, медикам доводиться дотримуватися техніки безпеки по міжнародній класифікації BSL3, BSL4.

- До досліджень на визначення коронавірусної інфекції є жорсткі вимоги, бо потрібно працювати з геномом збудника, - каже лікар-епідеміолог. - Потрібно виділити фрагменти, за якими можна ідентифікувати збудник. Під час проведення аналізу вимагається дотримання певної техніки безпеки.

Тест-систему, яку придбали для лабораторного центру, використовують на спеціальному обладнанні з програмним забезпеченням. Результати дослідження мають високу точність. Саме дослідження на виявлення коронавірусу триває близько 2 годин. Однак спершу потрібно провести тест на грип А та В (близько 4 годин). Якщо грип не підтверджено – проводять тест на визначення гострих респіраторних захворювань – ще дві години.  Лише після цього проводять аналіз на коронавірус. Загалом від початку лабораторного діагностування проходить близько 8 годин. Саме такий алгоритм запровадило Міністерство охорони здоров’я України – пояснює лікарі.

Чи може бути і грип, і коронавірус одночасно

Деякі тернополяни переймаються, чи може бути ситуація, що людина захворіла на грип та на коронавірус одночасно. Володимир Паничев пояснює, що такі ситуації, коли одна людина стає носієм і грипу, і коронавірусу, не виключені. Відповідно до інструкцій МОЗ, якщо у людини діагностували грип А чи В або гостру респіраторну інфекцію – тест на коронавірус не проводять.

- Міністерство чітко вказує, що якщо у людини виявлено грип чи ГРВІ, то подальше дослідження на коронавірус не здійснюється, - пояснює пан Володимир. - У зв’язку з тим, що тест-систему придбали за кошти з міського бюджету, лікар може сам вирішити, чи проводити додатковий аналіз на коронавірус пацієнту, у якого виявили грип чи ГРВІ. 

Тобто якщо у людини з підозрами на коронавірус діагностували грип, лікар, якщо на те будуть підстави, може зробити аналіз і на коронавірус. 

Як працюють експрес-тести

Найближчим часом у Тернопіль мають прибути експрес-тести. Як пояснюють у міській раді, їх замовили у достатній кількості. Точну дату та кількість повідомлять згодом.

- Швидкі тести використовують біля ліжка хворого, - каже лікар. - Вони дають отримати результат за кілька хвилин. Однак результат експрес-тесту не скасовує необхідності проведення полімеразної ланцюгової реакції на тест-системі. Експрес-тести, на жаль, не дають тієї точності і можуть давати як хибно-позитивні, так і хибно-негативні результати.

Якщо ви відчуваєте симптоми хвороби – варто повідомити про це сімейного лікаря. Також ви можете звернутися на «гарячу лінію» за телефоном 098 441 59 81. Самостійно їхати у лікарню не можна, оскільки ви цим наражаєте на небезпеку оточуючих. Категорично заборонено займатися самолікуванням – це небезпечно для життя!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up