Партнер рубрики Події

Як у парку Шевченка тернополяни водили гаївки. Шукайте себе на фото

Як у парку Шевченка тернополяни водили гаївки. Шукайте себе на фото
  • На Набережній ставу малеча водила великодні гаївки та грала в українські народні ігри. Дійство організував тернопільський осередок «Карітасу». А долучитись до нього змогли як діти-учасники проєктів від благодійного фонду, так і пересічні тернополяни.
  • Як все відбувалось – читайте у матеріалі і шукайте себе на фото!

Біля хреста на Набережній, де зазвичай відбувається водосвяття, 20 квітня провели великоднє свято «Вже й Христос, вже й воскрес». Влаштували його, аби пригадати наші великодні традиції й звичаї, а ще – розважити дітвору, якій у цей непростий воєнний час так бракує веселощів. Дійство стартувало  о 16:20. А розпочав його зі спільної молитви директор БФ «Карітас» – отець Роман Загородний.

Відео дня

– Христос Воскрес! Ми сьогодні раді всіх вітати на цьому прекрасному дійстві. А чи хтось знає, що таке «великодні гаївки»? – звернувся чоловік до присутніх. – Ми маємо пам’ятати, що наші предки з покоління у покоління передавали своїм нащадкам українську духовну спадщину. Саме такою спадщиною і є гаївки. Це прославлення Господа, який кілька днів тому воскрес. Ми зібрались тут, аби гаївками і співом возвеличити Бога, який нас дуже сильно любить і завжди поруч з нами.

А помолившись, малеча утворила велике коло. Долучились до веселої великодньої забави як учасники різноманітних проєктів від «Карітасу», зокрема: «Психосоціальна підтримка для дітей у школах», «Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю», «Простір, дружній до дитини», діти з парафії храму у селі Кип’ячка, які беруть участь у проєкті «Розвиток соціального служіння», так і перехожі містяни – батьки з дітворою, які прогулювались Набережною та побачили тут цікавий захід.

Організатори розповідають, що очікували на меншу кількість дітей, але їх зібралось багато.

Малеча водила гаївки – обрядові пісні, які вітають прихід весни. Вони є різновидом веснянок і виконуються під час великодніх свят. Наші предки такими піснями вітали початок польових робіт.

Учасники дійства гуртом засівали «Подоляночку». Умови гри прості: діти спільно обирають «подоляночку», далі тримаються за руки і ходять по колу, а вона виконує всі рухи, про які йдеться у співанці. Далі обирає дитину з кола, і та стає на її місце. Гра продовжується скільки завгодно.

Також побавились під час дійства у гру «Котик і мишка». Малеча прекрасно знала правила гри і із задоволенням виспівувала «Ой до нори, мишко, до нори!». Врешті, хороводи й забави продовжились надовго. А хто втомився – міг перекусити смаколиками й випити гарячого чаю.

 

Читайте також: 

Біля катедри у Тернополі влаштували Великодні гаївки

Великодні обереги для військових виготовляли діти захисників у Тернополі

У Тернополі діти виготовляли Великодні обереги для захисників на передову

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up