Чи носять тернополяни маски у громадських місцях та як реагують на зауваження - ми перевірили

Чи носять тернополяни маски у громадських місцях та як реагують на зауваження - ми перевірили
  • Останніми тижнями в Уряді обговорюють можливі варіанти посилення карантину та навіть введення повного локдауну на період новорічних свят, щоб стримати поширення коронавірусу. 
  • Журналісти «20 хвилин» провели експеримент та перевірили, як насправді дотримуються карантинних правил у громадських місцях.

На вулицях міста після похолодання значно побільшало людей в масках, хоча в теплу пору майже ніхто їх не використовував, а одягав лише перед входом до транспорту, аптеки чи магазину.

Чимало порушень карантинних норм ми бачили у громадському транспорті. Багато людей заходили у маршрутку чи тролейбус без масок або одягали їх на бороду. Це аргументували спекою. Однак як змінилась ситуація тепер?

Як реагують на зауваження?

Деякі тернополяни роблять зауваження пасажирам, які ігнорують масковий режим. Однак на зауваження люди можуть реагувати по-різному.

Відео дня

- Їхала у маршрутці, на одній зупинці зайшла пані без маски, сіла біля мене, - розповідає тернополянка Ірина. – Попросила одягнути її маску – почала кричати. Хотіла вже викликати поліцію.

Однак далеко не всі хочуть вступати в суперечки та робити зауваження. Як розповіла тернополянка пані Лілія, після відео зі скандалами через маски в інтернеті не хочеться робити комусь зауваження.

- Я працюю в школі і в масці доводиться ходити постійно, тому для мене масковий режим не є проблемою, - каше пані Лілія. – Коли сідаю в транспорт – ніколи не забуваю за маску. Але деякі люди можуть одягати маску вже після того, як зайшли в транспорт, хтось носить її на бороді. Раніше могла зробити зауваження і люди нормально на це реагували. Але після того, як подивилась різні відео в інтернеті, як люди можуть реагувати на зауваження – не дуже хочеться з кимось сперечатися. Але це дуже неприємно, коли заходять до транспорту без масок, тим більше, кашляють. Одного разу їхала у маршрутці, і водій відмовився везти пасажирів, бо жінка не хотіла одягати маску. Тільки після цього вона все ж погодилась її одягнути.

Журналісти «20 хвилин» зробили зауваження кільком тернополянам, які знімали маски у супермаркетах. Люди реагували на це спокійно – не вступали у суперечки, а просто їх одягали. Хтось вибачався та пояснював, що маску довелось приспустити, бо в ній важко дихати.

- Я не забуваю за маску, але іноді доводиться її приспускати, бо дуже важко дихати, - пояснила одна з покупчинь.

У громадському транспорті людей без масок ми не побачили, однак дехто одягав її вже після того, як сідав на місце.

Кондукторка одного з тролейбусів розповіла, останнім часом порушень майже немає. Люди одягають маски, хоча все одно іноді доводиться робити зауваження.

- Зараз вже всі носять маски, конфлікти були на початках, - каже кондукторка пані Галина. – Люди чемні. Іноді доводиться робити зауваження. Найбільше то заходять у транспорт і вже потім одягають маску. Але такого, щоб категорично відмовлялися, сварилися, на моїх змінах, на щастя, не було.

Як з масковим режимом в магазинах?

Ми завітали і в кілька торгових центрів міста. Проблеми ті ж самі, що і в громадському транспорті – дехто заходить в приміщення без маски і потім її одягає. Хтось приспускає її на бороду або носить не закриваючи ніс.

Медики наголошують – маска не дає повного захисту, однак якщо всі люди дотримуються маскового режиму і одягають їх – ризик захворіти значно зменшується. Маска є бар’єром між хворою людиною і тими, хто довкола неї. Під час кашлю, чхання чи навіть розмови – мокротиння може розлітатися навколо, однак якщо ви в масці – воно лишається на її поверхні.

Продавці у різних магазинах розповідають, зауваження доводиться робити не часто, але навіть якщо така потреба виникає, – відвідувачі з розумінням до цього ставляться.

- Я стараюсь усім, хто заходять до мого магазину, нагадувати за маски, адже це, перш за все, моя безпека та безпека інших покупців, - розповідає продавчиня-консультантка дитячого магазину. – Люди можуть по коридорі йти без маски або спускають її на бороду, але коли заходять до магазину – одягають. Але щоб були скандали чи суперечки – такого в мене не було.

Багато продавців, як помітили журналісти, коли в магазинах немає відвідувачів, самі знімають маски, але коли заходять відвідувачі – одягають їх.

У супермаркетах потік людей великий, тому там частіше виникають суперечки через маски.

- Бувають випадки, коли люди одягають маски неправильно, або хочуть зайти без неї взагалі, - розповів охоронець одного з місцевих супермаркетів Володимир. – Доводиться робити зауваження. На моїй зміні був випадок, коли чоловік прийшов без маски і почав лаятись з касиром, бо його відмовились обслуговувати через це. Чоловік почав психувати і вийшов з магазину.

Опитування

Чи часто бачите порушення карантину?

Коментарі експертів:

Михайло Андрейчин, академік НАМН України, професор-інфекціоніст:

- Багато людей не користуються масками, місцями створюються натовпи, працюють ринки, кіоски, магазини. Маски часто одягають неправильно. Багато людей носять їх на підборідді або шиї, ніс і рот залишаються відкритими. Дехто не вірить у значення маски як профілактичного заходу. Але дослідження науковців чітко показали, що у людей, які мають коронавірус і які одягають маски – імовірність передачі інфекції до іншої людини зменшується на 90%. Санітайзери мало хто використовує. Люди забувають помити руки з милом, прийшовши з вулиці. На жаль, зараз багато хто забув про існування карантину. Проводять масові гуляння, святкування. У закладах громадського харчування не завжди дотримуються карантинних норм. Нещодавно я спілкувався з лікарем з Ізраїля. Там значно жорсткіший карантин, ніж в Україні. Якщо людина вийде на вулицю без маски – її оштрафують. Ці заходи дійсно працюють там.

Оксана Чайчук, головний санітарний лікар області

– Варто по можливості обмежити себе у відвідуванні закладів громадського харчування, транспорту, супермаркетів, уникати масових заходів. На імовірність передачі інфекції впливає ряд чинників. Це – наявність медичної маски, відстань між людьми, скільки часу здорова людина перебуває поруч з хворим.

 

 

Володимир Паничев, епідеміолог:

Для того щоб захистити себе від інфекції – варто використовувати захисні респіратори, а не звичайні маски. Респіратор має бути типу FFP2 чи FFP3. Якщо маска рівня FFP2 – її можна носити до 3-х годин. FFP3 – ефективна до 6 годин. Однак пам’ятайте, що маски мають свій час використання. Для кожного типу є свій рекомендований час. Також її варто замінити тоді, коли вона стає вологою. Маску можна носити з перервами. Наприклад, у вас респіратор з маркуванням FFP2. Ви можете одягнути її на пів години, зняти. і у вас лишається ще 2,5 години запасу. Стежте за часом використання. Кожна маска має свій рекомендований термін використання.

Надія Боднар, лікарка сімейної медицини:

- Окрім розважальних закладів, громадського транспорту, вокзалів та інших місць скупчень людей, варто по можливості уникати зайвих походів до лікарень. Людей у поліклініках стає більше, а це ризики для поширення коронавірусу. Часто бачу тих, які неправильно одягають маски в чергах, доводиться робити зауваження. Звичайно, якщо вам потрібно прийти на прийом до лікаря – краще це робити за попереднім записом. Це дозволить зменшити ризики захворювання, адже буде менше скупчення. До того ж, ризики захворіти на респіраторну хворобу під час походу до лікарні значно вища. Тому варто пам’ятати про соціальну дистанцію та маски. Не варто забувати про заходи захисту під час походів у магазини. - Якщо ви йдете до супермаркету – на вході та виході скористайтеся антисептиком. Не чіпайте брудними руками слизисті оболонки носа, очей. А от дезінфікувати упаковки з продуктами після повернення з магазину – це вже зайве.

 

А ви часто бачите порушення маскового режиму? Чи самі робите зауваження? Проголосуйте та напишіть в коментарях ваші історії!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Tania Xygieva

    Vonu-navculusa-likyvatu--vuasnulu-wo-ho-tili-trombu-krovi-i-stalu-rozridwyvatu-krov-
    Ze-nawi-Loxu-likyyt-ho-instrykzii-aky-nahusalu-xazai-vot-i-rezyltat
  • Pavel Orestovich

    Кожен день
  • Валерій Якимчук

    Барановірус для баранів.

    Vitusya Kvitka reply Валерій Якимчук

    Так, все вірно. Ці барани і вимруть першими, без масок і кисню.
  • Анастасия Игоревна

    Пульсоксиметр - 399грн. Оплата после проверки на Новой Почте! Батарейки в подарок!
    Как выявить болезнь на ранней стадии дома? Без теста и визита к врачу!
    ПЕРЕЙТИ В МАГАЗИН - https://olx.tehnosila.com.ua/
    *
    Cсылки на полные видео с официального youtube канала Доктора Комаровского:
    20 марта - https://youtu.be/3peSvgD2JCQ
    29 апреля - https://youtu.be/iDsYgg3H3eI
    *
    Пульсоксиметр – помощник в борьбе с коронавирусом!
    На сегодняшний день лекарства от коронавируса еще не существует, поэтому врачи стараются лечить симптомы заболевания. В случае осложнений уже принимаются более серьезные меры. Одно из возможных осложнений – это дыхательная недостаточность. Выявить риск развития такого состояния на ранних стадиях позволяют специальные приборы – пульсоксиметры.

    Домашняя диагностика
    На ранней стадии заражения коронавирус может никак не проявляться, не давать никаких симптомов. Однако, он уже поражает дыхательные пути и легкие, захватывая их клетки. Дело в том, что вирус боится повышенных температур, поэтому выбирает органы дыхания, где температура составляет всего 33о.

    Что такое пульсоксиметр и в чем его польза?
    Легкие человека вместе с сердечно-сосудистой системой беспрерывно работают для насыщения артериальной крови кислородом. Когда коронавирус поражает органы дыхания, начинает нарушаться газообмен крови, баланс углекислого газа и кислорода в крови, ведь именно эту функцию выполняют легкие. Эти изменения можно выявить, наблюдая динамику степени насыщения крови кислородом - сатурации.

    Как работает пульсоксиметр:
    Датчик со светодиодами накладывается на палец. При прохождении света через кровь и мягкие ткани происходит его частичное поглощение, что позволяет определить содержание кислорода в крови. Полученные данные выводятся на дисплей прибора в виде цифр.

    При оценке показателей учитывается, что:
    - содержание кислорода в крови у здорового человека составляет 96-100%;
    - быстрое снижение показателя указывает на развитие легочных либо сердечно-сосудистых заболеваний;
    - показатель ниже 90% свидетельствует об острой дыхательной недостаточности;
    - уменьшение значения на 3-4% от обычного для человека уровня может указывать на наличие тяжелого заболевания;
    - в состоянии покоя сатурация обычно увеличивается, во время сна и при физических нагрузках – снижается.

    Концентрация кислорода в крови – это индивидуальный показатель, поэтому у разных людей он может отличаться. Идеального значения не существует. Именно поэтому выводы можно сделать только после проведения серии измерений, в том числе во время отдыха или физических упражнений. Если показатели существенно отличаются, это считается признаком патологии.

    Еще один очевидный плюс пульсоксиметра – простота в использовании. Чтобы получить достоверные данные, достаточно соблюдать несколько несложных правил:
    - После включения прибора необходимо подождать несколько секунд, чтобы завершился процесс самотестирования.
    - Надежно зафиксировать датчик на пальце без лишнего давления.
    - Не использовать прибор, если на ноготь нанесен лак.
    - Своевременно заряжать батарею или менять элементы питания.

    Дрожь, движение и яркий свет мешают измерению содержания кислорода в крови. Поэтому руку нужно расположить таким образом, чтобы она оставалась неподвижной во время процедуры, а сам прибор защищать от прямых солнечных лучей и не помещать рядом с лампой. Если показатели отличаются от нормы либо заметна негативная динамика, необходимо обязательно обратиться к врачу.

    Чтобы предотвратить заражение, необходимо соблюдать меры профилактики. Это касается как гигиенических мероприятий (мытья рук, обработки антисептиком, промывания носа), так и общего постоянного контроля своего самочувствия. Пульсоксиметр поможет вовремя выявить отклонения и принять необходимые меры, чтобы не допустить серьезных последствий.

    Гарантия 1 год. Обмен/возврат товара в течение 14 дней.

    Отзывы, фото/видеообзор, подробная информация, оформление заказа, выбор модели НА САЙТЕ МАГАЗИНА - https://olx.tehnosila.com.ua/

    Доставка почтой; Без предоплаты; Оплата после проверки на Новой Почте; Только новые товары; Самые низкие цены;

    Смотрите все товары интернет-магазина "Хорошая Покупка" на странице: https://fb.me/top.goodshopping

    Сделали Хорошую Покупку - напишите отзыв и поставьте рекомендацию👌
    Подпишитесь чтобы быть в курсе всех новинок и акций👍

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up