Партнер рубрики Події

Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист

Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист

Відповідно до Закону про мобілізацію, в Україні добровільно мобілізовуватимуть ув'язнених. Як це буде відбуватись, пояснює юрист Тарас Боровський

Військовий юрист Тарас Боровський в ефірі Новини Live прокоментував законопроект №11079-1 про можливість добровільної мобілізації українських в'язнів, передає УНІАН.

— Я не проти мобілізації ув'язнених. Однак, я не думаю, що вона має бути примусовою. Вона може бути лише за бажанням відповідного засудженого, який відбуває покарання, — сказав Боровський. 

Крім того, він зазначив, що поява в рядах захисників засуджених навряд сильно погіршить морально-психологічний стан підрозділів. Крім того, юрист можливість отримати помилування ув'язненим після закінчення служби. 

Відео дня

— Вважаю, що помилування в цьому разі допустиме лише за відповідним розробленим алгоритмом — якщо засудженому залишилося відбувати покарання невеликий термін увʼязнення. Якщо ж цей термін — понад 10 років, то точно про помилування тут не йдеться, — сказав юрист. 

Мобілізація в Україні: що треба знати

Більше трьох місяців пішло у Верховної Ради на те, щоб розглянути урядовий законопроєкт щодо зміни правил мобілізації та військового обліку. 11 квітня він був проголосований у другому читанні і набуде чинності за місяць після опублікування. Ймовірно, головною новиною стало те, що з документа прибрали норму про демобілізацію військових після 36 місяців служби – у Міноборони обіцяли, що підготують із цього питання окремий законопроєкт, на це є вісім місяців, зазначає «Слово і діло». 

Закон прийнято 283-ма голосами народних депутатів у редакції профільного Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Згодом його підписав президент. 

Законом удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремі питання проходження військової служби для покращення якості підбору особового складу під час доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України.

Фінальна версія документа суттєво відрізняється від початкової, зазначає «Українська правда». Чимало ключових положень, які закладалися в першому варіанті, як-то зниження призовного віку до 25 років або скасування статусу «обмежено придатний», вже унормовані.

Читайте також: 

Президент підписав Закон про мобілізацію

Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться

У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up