Як вберегтися від ос, бджіл та шершнів

Як вберегтися від ос, бджіл та шершнів

Якщо поряд оселилися оси, шершні, чи інші небезпечні комахи – намагайтесь уникати небажаного сусідства, радять експерти. Обходьте їхні гнізда стороною. У випадку, загрозливої, агресивної поведінки цих комах – звертайтесь по допомогу до рятувальників.

Не провокуйте комаха на напад, не робіть різких рухів. Спокій і самовладання дозволить вам уникнути укусу. Не варто їсти на вулиці солодощі і фрукти. Одяг яскравих кольорів, часто привертає ос, бджіл, шершнів і підвищує ризик укусів, тому, вирушаючи на пікнік, одягніть що-небудь не сильно помітне. Намагайтеся, щоб одяг прикривав повністю руки і ноги, носіть головний убір. Різкий запах парфумів, бензину, алкоголю може викликати агресію комах. Будьте дуже уважні, якщо, гуляєте босоніж по траві, часто бджоли, оси сідають на трави, квіти, розташовані біля самої землі. Не варто відмахуватися від бджіл та ос. Це тільки посилить їх агресію. Не чіпайте вулики та інші місця перебування бджіл. Користуйтеся засобами відлякують комах – репелентами.

Що робити, коли вкусив шершень

Постаратися по можливості висмоктати частину отрути з ранки. Однак не варто старатися в цій справі більш ніж 1 хвилину після укусу, так як подальші спроби будуть вже малоефективні.

Відео дня

Потім потрібно обробити уражене місце лимонної або 9%-ї оцтової кислотою. Отрута шершня має лужне середовище, тому при попаданні в ранку кислоти частина його нейтралізується.

Після цього необхідно знезаразити ранку спиртом або 3%-м розчином перекису водню.

На наступному етапі корисно накласти холодний (бажано крижаний) компрес, під який укладається мокрий цукор – холод не дає отрути швидко поширюватися по тканинах, знижує вираженість набряку, а цукор сприяє витягуванню додаткової частини токсину з ранки.

А ось чого не варто робити після укусу шершня – так це приймати алкоголь всередину. У цьому випадку спирт в організмі людини буде лише сприяти збільшенню набряку і посилить токсична дія отрути на організм в цілому. Це особливо небезпечно, якщо шершень кусає в голову або шию.

Якщо ознак наростаючою алергічної реакції не спостерігається, а крижаний компрес вже зробив свою справу, то наступним етапом є зменшення больових відчуттів на місці укусу. Для цього ранка змащується, наприклад, гелем Фенистил або Совентолом. Також можна використовувати мазі Insectline, Gardex Family або Picnic Family.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up