Який вигляд мають захисні сховища у різних районах Тернополя. Ми перевірили, чи всюди можна потрапити (ФОТО)

Який вигляд мають захисні сховища у різних районах Тернополя. Ми перевірили, чи всюди можна потрапити (ФОТО)
  • На території Тернопільської громади є 92 захисні споруди, з них 55 сховищ та 37 протирадіаційних укриттів. Також є 127 найпростіших укриттів.
  • Журналіст «20 хвилин» перевірив деякі укриття у різних мікрорайонах міста. Чи можна в них сховатися у випадку надзвичайної ситуації? Чи легко знайти сховище та чи знають тернополяни, де шукати укриття у разі небезпеки.

Ми перевірили деякі укриття у різних мікрорайонах міста, куди міська влада пропонує ховатися у випадку надзвичайної ситуації. Всі захисні споруди вказані на інтерактивній карті за посиланням. Вказано тип захисної споруди – сховище, чи протирадіаційне укриття чи найпростіше укриття. Також вказано вмістимість споруди – від кількох десятків до кількох тисяч осіб.

Читайте також:

Неіснуючі адреси і концертні зали. Ми перевірили, як виглядають бомбосховища для тернополян (ЕКСКЛЮЗИВ)

Відео дня

Чому у сховищах бари і як зараз не панікувати? Відповідаємо на запитання тернополян

Нам вдалося потрапити всередину деяких сховищ. Дивіться, що з цього вийшло та як вони виглядають. 

Районна державна адміністрація

Адреса: Майдан Перемоги, 1. Приміщення РДА.

Тип укриття: протирадіаційне.

Вмістимість: 100 осіб.

Це протирадіаційне укриття розташоване в приміщенні районної ради та адміністрації навпроти «Макдональдсу» на «Дружбі». Нам показали, який вигляд має це укриття. Спуск у підвальні приміщення під сходами в приміщенні РДА зліва від головного входу.

Як нам розповіли працівники райради, фактично все підвальне приміщення можна використати як укриття. Людей можна розмістити в класі захисту населення і територій у надзвичайних ситуаціях, в архіві, інших приміщеннях та коридорах підвалу. У Класі захисту населення є стільці та столи. В шафах – протигази. Є вогнегасники. Помітні товсті стіни та маленькі віконця під стелею класу.

«Березіль»

Адреса: вул. Миру, 6.

Тип укриття: найпростіше.

Вмістимість: 260 осіб.

У палаці культури багато працівників, яких ми зустріли, не знали що в них можна сховатися у випадку надзвичайних ситуацій. Спеціалізованого сховища немає, але укриття можна знайти у підвалах. Вхід в один з таких під сходами зі сторони адміністративного входу.

Там проходять комунікації будівлі, однак проходи не заставлені мотлохом. Тож місця є достатньо.

Школа №3

Адреса: вул. Грушевського, 3.

Тип укриття: протирадіаційне.

Вмістимість: 360 осіб

На території школи є одразу кілька укриттів. Два протирадіаційних на 200 та 160 осіб. Ще є підвальні приміщення, які можна використати як найпростіше укриття на 360 осіб. Ми побували у протирадіаційному. На вході масивні металеві двері. Такі ж двері відділяють і різні приміщення укриття.

Тут є фільтр повітря, він в робочому стані. Є місця для сидіння, лежаки, протигази – дорослі та дитячі. Є вбиральня та водопостачання. Це найкраще сховище, в якому ми побували.

«На пошті»

Адреса:  В’ячеслава Чорновола, 4.

Тип: сховище.

Вмістимість: 150 осіб.

Вхід слід шукати з вулиці Коперника. Це жовті двері з написом «На пошті». Тут облаштували концертну залу та бар.

Як розповів бізнесмен, який орендував приміщення, у разі небезпеки сховище буде відчинено і тут зможуть сховатися місцеві.  

Медичний корпус на Театралці

Адреса: Ю. Словацького, 2.

Тип укриття: протирадіаційне сховище.

Вмістимість: 170 осіб.

Тут розташований корпус медичного університету. Як нам розповіла комендант біологічного корпусу №5 ТНМУ Олена Басараба, тут є підвальне приміщення. До нього можна потрапити, спустившись сходами одразу біля головного входу.

Є табличка із вказівником. Зараз там облаштований гардероб та зала для танців. Є також технічні приміщення.

Бібліотека для дорослих №4

Адреса: бульвар Данила Галицького, 6.

Тип укриття: найпростіше.

Вмістимість: 158 осіб.

У мікрорайоні «Східний» чимало будинків позначені як місця найпростішого укриття. Один з такий на бульварі Данила Галицького. Мешканець будинку пан Віктор каже – про те, що в його будинку є найпростіше укриття вперше почув від журналістів. У напівпідвальному приміщенні бібліотека.

В самій бібліотеці працівниці розповіли, що не знали, що приміщення визначили як найпростіше укриття.

Житлові будинки на Бандери

Адреса: проспект Степана Бандери, 86.

Тип укриття: найпростіше.

Вмістимість: 219 осіб.

Тут розташовані житлові будинки. На карті сусідні будинки теж позначені, як найпростіші укриття. Це звичайні підвали, де люди зберігають речі.

Входи зачинені – ключі в мешканців будинків, які мають комори. Вдалось лише сфотографувати спуск в підвал через решітку – вона була зачинена.

«Тернопільобленерго»

Адреса: вул. Енергетична, 2

Тип укриття: сховище.

Вмістимість: 200 осіб.

В цьому приміщенні є облаштоване сховище. Однак, на жаль, нам не вдалося туди потрапити. Через карантин пройти та показати сховище не дозволили.

Житлові будинки на Злуки

Адреса: проспект Злуки, 11.

Тип укриття: найпростіше.

Вмістимість: 450 осіб.

За цією адресою житловий будинок. Ховатися потрібно у підвалах. Входи розташовані біля дверей у під’їзд. Також є вхід у підвал з комунікаціями. Мешканці кажуть – вперше чують, що в їх будинку найпростіше укриття. Поруч ще один такий будинок за адресою проспект Злуки, 13. Вмістимість 360 осіб.

Гуртожиток «Тернопільського центру професійно–технічної освіти»

Адреса: вул. Текстильна, 12.

Тип укриття: протирадіаційне.

Вмістимість: 450 осіб.

Сховище розташоване у підвальному приміщенні гуртожитку. Вхід з вулиці з заднього двору. Спуск закритий решіткою. Поруч написи «Протирадіаційне укриття».

На вході масивні металеві двері. Однак всередину, на жаль, потрапити не вдалося. Відповідальної особи, яка змогла б відчинити та показати укриття, не було.

Мають бути вказівники

Як ми переконалися, не у всі сховища можна потрапити. В деякі треба шукати ключ, відповідальну особу. Адже у випадку надзвичайних ситуацій потрібно буде максимально швидко відкрити укриття. 

Бракує і орієнтирів до сховищ. На деяких є вказівники, а от на житлових будинках, які визначили як найпростіші укриття, таких знаків немає. Однак вони повинні бути. Цивільний захист регулюється Кодексом цивільного захисту населення, також є окремий наказ МВС №579 від 9 липня 2018 року.

Відповідно до наказу, місця розташування споруд фонду захисних споруд позначаються за допомогою табличок (написів) та покажчиків руху до них. Біля вхідних дверей до захисної споруди вивішується табличка розміром 60 х 50 см із зазначенням номера споруди, її балансоутримувача, місць зберігання ключів, особи, відповідальної за утримання та експлуатацію сховища в мирний час, її місцезнаходження і номера телефону. У нічний час таблички позначення захисної споруди і входи мають бути освітлені або дубльовані світловими покажчиками. 

Табличка розміром 50 х 60 см із написом «Місце для УКРИТТЯ» вивішується біля вхідних дверей до споруди подвійного призначення (найпростішого укриття). На ній зазначаються місцезнаходження споруди, її балансоутримувача, номер телефону особи, відповідальної за утримання та експлуатацію споруди в мирний час, адреса і місце зберігання ключів. Однак жодної такої таблички ми не побачили. 

Для кого укриття?

Згідно з Кодексом цивільного захисту України, пересічні городяни не можуть розраховувати на захист у сховищі чи протирадіаційному укритті. Альтернативою їм мають бути підвали будинків або ж швидкоспоруджувані захисні укриття. 

Укриттю підлягають:

1) у сховищах:

2) у протирадіаційних укриттях:

3) у швидкоспоруджуваних захисних спорудах цивільного захисту, найпростіших укриттях та спорудах подвійного призначення — населення міст, віднесених до груп цивільного захисту, яке не підлягає евакуації у безпечне місце, а також інших населених пунктів.

А ви знаєте, де розташоване найближче сховище біля вашого будинку чи роботи? Напишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up