Партнер рубрики Події

Як живуть собаки у центрі стерилізації в Дичкові

Як живуть собаки у центрі стерилізації в Дичкові
  • Зараз в центрі стерилізації тварин у Дичкові, що за 16 км від Тернополя, живе понад 50 собак. 
  • Поки проводили необхідний тендер, тварин добровільно доглядали кілька волонтерок.
  • Журналістка “20 хвилин” бачила, в яких умовах живуть собаки та які нагальні потреби центру.

 

 

Центр стерилізації собак в Дичкові належить міській раді. Щороку управління ЖКГ оголошує тендер на регулювання чисельності, утримання центру стерилізації та притулку.

- У 2018-ому, як і в попередні роки, тендер вигравав ТОВ “Зооцентр”, - каже голова ГО “Ноїв Ковчег” Володимир Тукало. - Міська рада підписує договір, виділяє кошти на стерилізацію тварин, але керівництво “Зооцентру” в січні 2019-ого залишило собак напризволяще.

За словами чоловіка, 21 січня директор товариства звільнила майже усіх працівників. Крім двох: стрільця та начальника служби відлову.

Відео дня

- Їх не звільнили лише тому, що не мали грошей виплатити їм заробітну плату. І з 21 січня собаки покинуті, - продовжує Володимир Тукало. - Ми написали заяву в поліцію з приводу жорстокого поводження з тваринами. Так, це товариство не має фінансування на 2019 рік, бо тендер тільки проводять. Але воно відповідальне за Дичків і не зважаючи на те, що фінансування немає - вони не мали кидати тварин. Могли звернутися до волонтерів за підтримкою, ще щось придумати.

Зараз волонтери ГО “Ноїв ковчег” організовують процес харчування і догляду за собаками, які є на базі в Дичкові.

“Звільнилися самі”

За коментарем журналістка “20 хвилин” звернулася до колишнього директора ТОВ “Зооцентр” Ірини Романової. Жінка запевняє, що працівники звільнилися самі, бо не знали, що буде далі.

- Особисто я звільнилася за власним бажанням, - каже пані Ірина. - Інші працівники теж звільнилися за власним бажанням. Люди написали мені заяви, а згідно із законодавством я не можу їх не звільнити в такому випадку. Всі звільнилися. Це було 21 січня. Вони написали, бо не знали, хто буде далі керівником.

Ірина Романова каже, люди працювали непогано, у них протягом трьох років була налагоджена робота. Але всі вирішили звільнитися, бо не знали хто замість неї прийде.

- А чому “Зооцентру” більше немає? Є. Нового керівника призначили на зборах співзасновників, коли мене звільняли, - розповідає пані Ірина. - Керівник є, але він не приступив до своїх обов’язків. Це Володимир Тукало. Є протокол зборів.

Сам пан Тукало каже, що про призначення його кандидатури на пост директора говорили.

- Але протокол я не підписував і в реєстрі юридичних осіб директором значиться пані Романова, - каже Володимир Тукало. - І при розгляді питання звільнення попереднього директора і призначення нового були певні домовленості, які були порушені. Наступного ж дня із “Зооцентру” звільнили працівників і залишили собак напризволяще. Тому ми - волонтери - опікуємося тваринами на волонтерським засадах, а не як ТОВ “Зооцентр”. Тобто вони використали всі кошти товариства і не надали жодних документів.

Поставили перед фактом

Спілкувалася журналістка і з колишнім працівником “Зооцентру”. Пан Констянтин пропрацював у центрі стерилізації три з половиною роки, його дружина - шість з половиною. Вони живуть неподалік центру, у Дичкові.

- Я відповідав за прибирання, благоустрій, приготування їжі для собак, - розповідає чоловік. - У січні нас - працівників, поставили перед фактом, що товариство ніби самоліквідовується, буде нова організація. І, щоб не було претензій, то людям виплатили зарплати і з 21 січня ми розраховані. Спершу йшлося про те, що це на день-два-три, а вже пройшов місяць і нічого з того нема. Кукаємо.

Чоловік каже, що при такій кількості собак без волонтерів їх доглядати нереально.

- Бо фінансування, яке виділяє міська рада по тендерах, не вистачає, - додає пан. - Бо задумано все, як стерилізаційний центр, а там багато собак покалічених, яких на вулицю не викинеш. Бо пропадуть. І чисто по-людськи ми ними опікувалися.

Потрібно створити умови

Журналістка “20 хвилин” відвідала центр стерилізації тварин у Дичкові. Опікується тваринами чотири волонтерки. На авто вони привозять повний багажник їжі. Деякі тернопільські заклади віддають залишки їжі. Є фірма, яка щотижня дає 100-150 кг ковбасних виробів. Центр - велика огороджена територія на якій розміщені вольєри для собак, невелике приміщення, де готують їжу для тварин, приміщення для працівників, де можна переодягнутися, та стерилізаційна. Є спеціальне авто, яким привозять безпритульних собак у центр.

Одні тварини постійно у вольєрах, інші - бігають територією. Волонтери кажуть, деяких разом не можна випускати, бо будуть гризтися. У вольєрі, який призначений для карантину, зараз перебувають здорові собаки, бо місця на всіх не вистачає.

- Зараз тут не найкращі умови, самі бачите, - каже Володимир Тукало. - Але попередніх опікунів це мало хвилювало. Зараз найнеобхідніше - створити умови для приготування їжі та роботи працівників. Щоб центр запрацював нормально, потрібні люди.

Варто провести воду і відремонтувати старі вольєри. Потрібні й нові, але їх слід робити переносними.

- Але спершу потрібні працівники і нормальні умови, - каже чоловік. - Ще потрібне опалення в приміщенні, де є кімната для працівників та стерилізаційна.

Як кажуть волонтери, там є котел, але він не підходить для умов, які зараз в Дичкові. Жінки розповідають, що і так практично увесь вільний час виділяють на тварин, бо не можуть залишити собак голодними.

- Ти з цим зростаєшся, це відповідальність, яка перейшла в щось більше, - каже волонтер Інна.

Тендер на мільйон

“Регулювання чисельності, утримання центру стерилізації та притулку” - такий тендер управління ЖКГ оголошує щороку.

- 15 лютого був кінцевий термін подачі заявок на тендер, - каже Володимир Тукало. - 18 лютого мав бути аукціон, згідно із Законом, але 15 лютого після обіду управління ЖКГ внесло зміни одним реченням: фірма, яка виграє тендер зобов’язується виконувати всі роботи у відповідності до Закону України про запобігання жорстокого поводження з тваринами. І аукціон перенесли ще на десять днів. А з моменту підписання договору із фірмою, яка виграє тендер, і до фінансування роботи, ще довго.

Під час підготовки публікації тендер таки відбувся. Переможець - ТОВ "Дичків хелп" із пропозицією 1 млн 190 тис грн, директором якого є Володимир Тукало. В штаті буде до десяти людей, які опікуватимуться собаками в центрі.

- Ми надали повний пакет документів управлінню ЖКГ і зараз триває процес підписання договору та додатків до нього, - каже пан Тукало. - Кошти, які має виділити влада, будуть розподілені постатейно на регулювання чисельності безпритульних тварин у місті. Більша частина коштів призначена на виплату заробітної плати працівників, заправка та амортизація автомобіля, яким привозимо собак у центр. Його ще мають передати на баланс нашого товариства, належить він КП “Міськшляхрембуд”.

Частина із цієї суми - на харчування собак. На стерилізацію передбачено 182 тисячі. За словами пана Володимира, в Тернополі середня вартість стерилізації однієї тварини від 900 до 1500 грн., залежно від її ваги. Стерилізує собак ветеринар, з яким ТОВ має підписаний договір.

Як каже пан Тукало, після підписання договору робота підприємства буде прозорою, тому тернополяни зможуть отримувати усю інформацію про використані кошти.

Стосовно тих найнеобхідніших речей, про які говорили Володимир Тукало та волонтери, то на них потрібні додаткові кошти. Адже ті, що виділить влада згідно із умовами тендеру мають піти за призначенням. Тому добродії просять допомоги у меценатів. А ще запрошують волонтерів, які можуть допомогти собакам у центрі стерилізації в Дичкові. Охочі допомогти можуть звертатися до Володимира за номером 097-583-91-14.






 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up