Кілька шарів одягу і навіть ковдри. Як зігріваються тернополяни, які працюють на вулиці

Кілька шарів одягу і навіть ковдри. Як зігріваються тернополяни, які працюють на вулиці

Коли на вулиці мороз, продавцям доводиться одягатись "як капусти", щоб не замерзнути. Але і це не завжди допомагає. 

Більшість продавців на Центральному ринку Тернополя - жінки. Одні - власниці кіосків чи "точок", інші - продавці. Йдуть на ринок, бо...так життя складається. Хтось уже на пенсії, в когось це додатковий заробіток, бо зарплати від основної роботи вистачає, хіба що на "комуналку". А в когось це і є основною роботою.

"Базарники", як самі себе називають працівники ринку, люди зговірливі, але називати свої прізвища та фотографуватись хочуть не всі. Тернополянка пані Лариса, на ринку торгує уже років десять. За освітою вона - педагог. Роботу на ринку поєднує з вчителюванням. Хоча жінка працює на критому ринку, в магазинчику, де є обігрівач, взимку вона одягається "як капуста".

- Одягаю два светри, під низ майку, - розповідає жінка. - Теплі штани на флісі, під них - теплі колготи на флісі. Дуже утеплені чоботи та теплі носки. "Базарники" так всі одягаються, інакше можна замерзнути. П'ємо гарячий чай чи каву. Думаю, що люди часто бачать, як взимку продавці зігріваються і алкоголем.

Так само одягаються і продавці, які торгують під відкритим небом. Біля стендів з шапками та шарфами ми зустріли пані Галину. На ринку жінка уже років десять, але був час, коли робила перерву в роботі. І зараз знову продає.

- А хто мене вже на іншу роботу візьме ? - каже жінка. - Якби в 55 років пускали на пенсію, то вже була б пенсіонером. Але ж пенсійний вік до 60-ти років збільшили. 

Жінка розповідає, що родом з села, працювала у радгоспі, була обліковцем. Пізніше працювала швеєю. 

Пані Галина на ринку торгує уже не перший рік і каже, що звикла до будь-якої погоди.  Жінка одягнена у пуховик, поверх якого ще жилетка. З-під куртки видно, що светр під шию. Теплі зимові штани, під якими, зазвичай, або колготи, або лосіни та зимове взуття.

- Одягаю натуральні вовняні шкарпетки, светри, - каже продавець на ринку. - Стараємось одягати поменше одягу з віскози, щоб тепло було і до тіла приємно.

Щоб зігрітись продавці, як розповідає пані Галина, багато рухаються. А коли сильний мороз, то взагалі не сидять. Також п'ють багато чаю.

 - Ми дуже часто п'ємо чай, алкоголю - не п'ю, - каже жінка. - Є продавці, які таким гріються, але я вже старша жінка, гіпертонік і взагалі не вживаю міцних напоїв. 

Її сусідка - пані Оксана, на ринку з 2001 року. На роботу взимку одягає кілька светрів, утеплені штани.

"Валютники", як їх називають в народі,  на Центральному ринку не настільки зговірливі, як продавці. Але жартують, що їх зігріває курс валют. Хоча теж одягають теплі светри, зимові костюми, шапки, тепле взуття. 

Ковдра поверх одежі

Пані Оксана, яка працює на "точці", де поповнюють рахунки мобільного на Центральному ринку, каже, що вдягає на себе все, що може. Лиш би тепло було. 

- Одягаю теплі светри, куртку, - каже жінка. - Теплі штани, під штани ще колготи, обов'язково тепле взуття. Ще й, як бачите, пледом обкутуюсь. Також, обов'язково термос з чаєм чи кавою. Алкоголем не зігріваюсь. Якщо почнемо робочий день з такого, то до вечора не дотягнемо. Але ця зима, то ще терпимо. А, от як було -30, то руки відморожували, змерзали.

Жінка сидить під відкритим небом щодня з 8 до 17.30. Так пані Оксана працює уже 11 років. А, коли приходить додому, то відігрівається кавою. Жінка каже, що буває такий настрій, що не хочеться ні з ким розмовляти, хочеться посидіти в тиші. 

- Я пробувала змінити роботу, але усі роботодавці хочуть молодих, здорових, рухливих, - каже жінка. - Та й я звикла до цього місця. У мене хороший шеф. А відношення керівництва до працівників має дуже велике значення. Не кожен віднесеться по-людськи.

Під час розмови з пані поруч стояв колишній співробітник жінки, який представився Олександром. Чоловік розповів, що пропрацював так років п'ять, звільнився і поїхав в Польщу на заробітки.

- Коли я тут працював, то мені навпаки, взимку було легше, а от в спеку - це був жах, - каже Олександр. - Влітку постійно хочеться пити, а взимку взяв костюм лижника і сидиш. 

Як правильно одягатись

В управлінні ДСНС України у Тернопільській області повідомляють, що на Тернопільщині, з початку 2018 року, в наслідок переохолодження загинули двоє людей, ще двоє отримали травми.

- Переохолодження організму – гіпотермія – характеризується сильним падінням температури тіла, яке спричиняє негативні зміни стану організму, - кажуть рятувальники. - Запобігти переохолодження допоможуть дотримання правил збереження втрати внутрішнього тепла людини. 

Інфографіка управління ДСНС України у Тернопільській області

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up