Партнер рубрики Події

Яку допомогу надають українським біженцям за кордоном. Зібрали корисну інформацію для вас

Яку допомогу надають українським біженцям за кордоном. Зібрали корисну інформацію для вас
  • Від початку повномасштабної російсько–української війни нашу державу покинули понад 6,8 млн осіб, станом на 29 травня. Про це повідомляє Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).
  • Ми зібрали актуальну інформацію, яку допомогу надають у країнах, де знайшли прихисток найбільше наших громадян. Що варто знати переселенцям. Про це у матеріалі.

Як свідчать останні дані УВКБ ООН у справах біженців, найбільше українців виїхало до Польщі – понад 3,6 млн громадян. Друге місце посіла Румунія – 989 тис. осіб. До країни-агресора росії виїхали 971 тис осіб. Угорщина прийняла приблизно 682 тис осіб. До Молдови поїхали 479 тис. осіб. Словаччина прихистила понад 461 тис. осіб.

Також українцям надають прихисток і в інших країнах Європи та Америки. Крім тимчасового прихистку можна отримати фінансову допомогу, можливість законно працювати, надають право на освіту для дітей, тощо. Ми зібрали актуальну інформацію про допомогу, яку надають нашим громадянам.

Польща

Українські біженці можуть отримати номер PESEL, який дозволить, напр., користуватися послугами в сфері охорони здоров’я, соціальною допомогою або створити фірму в Польщі. Це безкоштовна послуга. Зареєстрований номер PESEL дає право перебувати в Польщі протягом 18 місяців.

Відео дня

Ви можете отримати одноразову матеріальну допомогу в розмірі 300 злотих на одну особу на покриття найневідкладніших витрат. Отримати допомогу може кожен українець, який в’їхав до Польщі легально після 24 лютого.

Якщо ви є громадянином України і прибули до Польщі 24 лютого 2022 року або пізніше, ви маєте право на безкоштовне державне медичне обслуговування у Польщі на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Це стосується і неповнолітніх.

Якщо ви є громадянином України і легально в’їхали в Польщу з 24 лютого 2022 року, ви можете працювати в Польщі. Вам не потрібно отримувати дозвіл на роботу для іноземця. Усі формальності, пов’язані з вашим легальним працевлаштуванням, несе роботодавець.

Ви маєте право на безкоштовний проїзд у поїздах національного перевізника. Він поширюватиметься на сполучення зі станцій на східному кордоні Польщі. З першого дня літа пасажири з України матимуть можливість безкоштовного проїзду лише на маршрутах з та до таких міст: Хелм, Дорогуськ, Люблін, Грубешів, Перемишль, Загуж, Ярослав та Жешув. Пам’ятайте, що поїздка завжди відбувається на підставі паспорта чи іншого документа, що підтверджує громадянство України.

Якщо ви приїхали до Польщі і вашій дитині від 7 до 18 років, ви можете записати її до школи.

Інформацію для біженців можна прочитати на сайті Республіки Польща у роздіі для громадян України.

Румунія

В'їхати в Румунію можна кількома способами: з тимчасовим захистом, на короткий термін перебування або як шукач притулку.

Тимчасовий захист надається терміном на один рік і може автоматично продовжуватися на періоди 6 місяців, максимум на один рік, якщо ситуація зберігається.

Громадяни України (за винятком чоловіків віком від 18 до 60 років), які мають можливість пред‘явити дійсний закордонний паспорт громадянина України при перетині кордону, можуть в’їхати до Румунії як особи, які в'їжджають для короткострокового перебування, та можуть перебувати в Румунії до 90 днів.

Замість в’їзду з правом короткочасного перебування, ви можете в’їхати як шукач притулку.

Ви маєте право отримати грошову допомогу від УВКБ ООН. Це 568 лей (приблизно 880 грн) на людину, на місяць.

Іноземні громадяни або особи без громадянства, які прибувають із зони збройного конфлікту в Україні, мають право користуватися медичними послугами, предметами медичного призначення, ліками, медичними виробами, що включені до національних програм лікування, як громадяни Румунії, які застраховані.

Ті, хто не мають місця для проживання, можуть залишити заявку на Un Acoperiș (Дах) — веб-платформі для пошуку місць для проживання.

Інформацію та корисні контакти можна побачити на сайті для українських біженців.

Угорщина

Якщо ви маєте статус біженця в Угорщині, ви маєте ті самі права та зобов’язання, що й громадяни Угорщини, за винятком права голосувати та працювати на деяких посадах.

Ви можете отримати притулок для тимчасового проживання. Ви можете перебувати в центрах прийому біженців протягом 30 днів після отримання статусу біженця.

Якщо ви, або ваші знайомі, родичі чи друзі вимушені покинути свій дім у зв’язку з ситуацією в Україні, то на ingatlan.com Ви зможете знайти житло на тривалий строк. Об'єкти нерухомості з орендною платою 1000 форинтів на місяць можна отримати безкоштовно, сплативши комунальні послуги.

Отримувати безкоштовну державну медичну допомогу протягом 6 місяців після отримання статусу. Якщо у вас є Український закордонний паспорт, то ви можете отримати невідкладну та швидку допомогу в більшості лікарень і клінік. Угорська Каса Медичного Страхування покриє Ваші витрати.

Корисні контакти можна переглядати за посиланням.

Молдова

Згідно з молдавським законодавством, біженці та особи, які користуються гуманітарним захистом, користуються тими самими соціальними та економічними правами, що й громадяни.

Діти мають право на отримання початкової та середньої освіти.

Українські біженці можуть отримувати медичну допомогу.

Особи, які виїхали з України в Молдову можуть отримати грошову допомогу. Це стосується громадян України або громадян інших країн, які проживали в Україні. Люди, які підпадають під критерії для отримання грошової допомоги, можуть отримати 2200 молдовських лей (приблизно 3400 грн) на місяць. Грошова допомога буде виплачуватись протягом кількох місяців для вразливих осіб, які залишатимуться в країні.

Крім того, біженці та особи, які користуються гуманітарним захистом, можуть подати заяву на отримання державної допомоги у розмірі близько 30 євро терміном не більше шести місяців.

Проте важка економічна ситуація у Молдові не завжди гарантує повне здійснення прав біженців, таких як фінансова підтримка вразливих груп, житло, працевлаштування та мовні курси.

Корисну та актуальну інформацію можна переглянути на сайті

Словаччина

Громадяни України та особи, які мали міжнародний або еквівалентний національний захист в Україні, та члени їх сімей можуть подати заяву на тимчасовий притулок (якщо сім'я проживала в Україні до 24 лютого 2022 року). Тимчасовий притулок буде надано до 4 березня 2023 року.

Громадянам України, яким було надано тимчасовий притулок, видається перепустка компетентними підрозділами управління прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Президії поліції. Відповідно до закону про притулок їм буде видано документ про допустиме перебування на території Словацької Республіки із зазначенням тимчасового притулку.

Громадяни України зі статусом тимчасового притулку не мають права на державну соціальну допомогу, такі як допомога на дитину, батьківська допомога, аліменти на усиновлену дитину, допомога на похорон або допомога при народженні дитини. Ця державна соціальна допомога надається за умови тимчасового або постійного проживання.

Міністерство праці, соціальних справ та сім'ї Словацької республіки тісно співпрацює з благодійною організацією архієпископії Кошице, яка вже оголосила загальнонаціональний збір коштів для допомоги людям в Україні. Крім гуманітарної допомоги людям, які тікають від війни, благодійна організація готова надати в першу чергу сім'ям з дітьми та проживання у своїх установах, які розташовані на сході Словаччини.

Актуальна інформація для українських біженців є на сайті.

Читайте також:

Як виїхати та як повернутися в Україну біженцю

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Iryna Vityshyn

    Не так , як ви думаєте , і не так як ви зі сходу в 2015 давали квартири ,
  • Iryna Vityshyn

    Не так , як ви принімайте русофіків ,

keyboard_arrow_up