У Тернополі запрацюють мобільні групи, які ловитимуть паліїв трави. Що загрожує порушникам

У Тернополі запрацюють мобільні групи, які ловитимуть паліїв трави. Що загрожує порушникам

Уже з 1 жовтня на території Тернопільської громади працюватимуть мобільні групи щодо виявлення фактів спалювання сухої рослинності

Мобільні групи виявлятимуть порушників та притягуватимуть їх до відповідальності.

Управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради нагадує, що спалювання залишків сухої рослинності, сухого опалого листя та утилізація побутових відходів шляхом спалювання є не лише шкідливим та небезпечним, а заборонено законодавством України і тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі й траві виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Відео дня

Читайте також: Завершення дачно-городнього сезону: знову палять траву, стерню і сміття

Закон передбачає за знищення вогнем або пошкодження лісів, зелених насаджень штраф від 91 800 до 153 000 гривень. Існує і кримінальна відповідальність: обмеження або позбавлення волі від 2 до 5 років.

Тернополян, які  помітили факти спалювання сухого листа чи інші порушення щодо природоохоронного законодавства можуть повідомляти муніципальну інспекцію за номером телефону: (073) 0151481 (Viber).

Читайте також: На Тернопільщині загинула жінка під час паління листя

Чому небезпечно спалювати траву

Екологи наголошують, що скрізь, де пройшов вогонь, не буде колишнього різнотрав’я. Територію, що звільнилася, захоплять бур’яни, просто кажучи – бур’ян. При випалюванні трави гине уся корисна мікрофлора ґрунту, що призводить до зниження її родючості; знищуються багато комах, їх личинки, лялечки; горять кладки і місця гніздових птахів. Крім того: їдкий дим від спалювання трави шкідливий для людей. Особливо чутливі до нього алергіки та астматики. До того ж в сухій траві часто таїться сміття, небезпечне для спалювання, – пластикові пляшки, пакети. Відбувається забруднення повітря важкими металами.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр Семенів

    Нагадалися.... В жовтні... Хто мав спалити сміття, вже спалив давно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up