Партнер рубрики Події

З Драмтеатру сиплеться штукатурка: як на звернення «20 хвилин» відреагували в облраді

З Драмтеатру сиплеться штукатурка: як на звернення «20 хвилин» відреагували в облраді
  • Містяни у соцмережах скаржились на занедбаний стан задньої сторони Драмтеатру. Мовляв, фасад будівлі у центрі Тернополя облуплений і сиплеться, а цегла тримається на доброму слові.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили локацію і звернулись в обласну раду, адже театр на їх балансі. Відповідь отримали за два тижні.

Все почалось із того, що у своєму дописі стінами Тернопільського обласного драмтеатру (зі сторони Словацького), що виглядають не дуже, обурилась Наталя Урбанська у групі «Шо там у Тернополі?».

– Це також Тернопіль! Як не сумно, але це самісінький центр! Локації не буду приховувати. Це і стіни Тернопільського обласного драматичного театру (мала сцена), це і прохід біля однієї з елітних шкіл в центрі міста, а точніше на вулиці Грушевського, це і тротуарна плитка, на вулиці Юліуша Словацького, акурат поза спиною пам'ятника Т. Г. Шевченку. Сумна реальність і її багато в нашому місті! Оце наш повсякденний Тернопіль, з занедбаним історичним центром! – підписала фото жінка.

Відео дня

Через кілька днів «20 хвилин» перевірили, у якому стані будівля, про яку говорить тернополянка.

Який вигляд має фасад Драмтеатру

Ми пройшлись тротуаром від вулиці Грушевського уздовж вулиці Юліуша Словацького. В очі кидається облуплений фасад будівлі (із заднього боку, там де розміщена Мала сцена).

В одному місці верхнього покриття майже не залишилось, і видно цегляну кладку. Лежать шматки битої цегли. Уздовж стіни, у багатьох місцях кам’яні плитки обсипались аж до даху. 

Ми помітили, що у двох вікнах з цієї сторони будівлі розбиті шибки і стирчать уламки скла. І якщо більшість вікон драмтеатру пластикові, то ці – з дерев’яними рамами, які давно не фарбували.

Шибки розбиті попри те, що тут встановлені камери спостереження. Подекуди на стіні написи.

Читайте також: Недопалки, бур’яни, а з драмтеатру сиплеться штукатурка: у якому стані доріжка на Словацького?

У коментарях до матеріалу думки людей розділились. Хтось каже, що потрібно виділити кошти і відреставрувати «перлину» міста, це візитка Тернополя. А інші пишуть, що це зараз не на часі.

– Типова сцена: Спершу починають скаржитися, що щось в жахливому стані, а коли беруться виправляти, то кажуть, що це зачекає. Люди не можуть весь час жити в депресивному становищі – що довше проживання в таких умовах, то вищий ризик маргіналізації людини і погіршення умов. Справа в тому, що деякі міста дозволяють собі недолугі закупівлі, – пише Kostjantyn Zawadskyi.

– Невже в міському бюджеті немає коштів на ремонт! – запитує Ольга Боярчук.

– Лице міської влади! Я  про це писала вже багато років тому на сайті міської ради… А віз і нині там… Тротуари на цій вулиці в жалюгідному стані, і як мінімум 35 років їх ніхто не міняв… Там більше плит немає, і можна справді ноги поламати… І нікому до них діла нема… – обурюється Наталія Наталія.

– Друзі, давайте за цей знаковий об'єкт говорити і реставрувати потім. Бо якщо це почнуть робити зараз, то заставлять все «веселою» кольоровою неякісною бруківкою, а ремонт фасаду зроблять абияк і буде це виглядати як хата в селі, де подвір'я жаби і гномики прикрашають. Потім знову треба буде колосальні кошти з бюджету виділяти, щоб переробити нормально, – міркує Andriy Budzinsky.

– Тернопіль в центральній частині розбитий, як після обстрілу, не дай Боже. Мені, а тим більше зараз стає дуже страшно. Я не можу повірити, що влада міста не бачить? А може їм так вигідно? Руйнується історичний центр, штучно призводять до того, що пам'ятки архітектури знімають з обліку, бо роблять надбудови. Зате у віддалених районах ремонтують дороги і двори, – коментує Надія Гульовська.

Запропонували здійснити огляд будівлі

Відтак, ми звернулись за коментарями до Тернопільської обласної ради, на балансі якої знаходиться Драмтеатр. Ми поцікавились, чи  планують ремонт будівлі найближчим часом, і яка реакція обласної ради на зауваження містян, що «родзинка» міста в центрі занедбана. За майже два тижні після нашого звернення – 16 серпня, на адресу редакції надійшов офіційний лист.

Він адресований директору театру – художньому керівнику Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка Борису Репці, а також «заявнику» – нашій журналістці. На ньому стоїть підпис першого заступника голови облради Володимира Болєщука.

– Враховуючи, що вищезазначена будівля перебуває у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області та знаходиться на балансі Тернопільської обласної ради, звертаємось до вас (тобто до директора театру – прим. авт.) з пропозицією здійснити комісійний огляд фасаду будівлі драматичного  театру, за результатами якого визначити обсяги необхідних робіт та коштів на ремонт фасаду, – йдеться у листі.

Також від Тернопільської обласної ради звернулись до керівництва Драмтеатру, щоб там надіслали матеріали огляду у Тернопільську обласну військову адміністрацію для прийняття рішення щодо фінансування ремонту фасаду будівлі. Про результати звернення очільнику театру має повідомити облраду та журналістів «20 хвилин». Ми продовжуємо слідкувати за ситуацією. Чи виділять кошти на ремонт пам’ятки у центрі міста та коли це станеться? Далі буде…

 

Читайте також:

Ми перевірили, у якому стані парк ім. Тараса Шевченка: чи чисто та комфортно?

Радянські атракціони, ресторани та підземний туалет: у якому стані парк «Національного відродження»

Туалети, місця для відпочинку та розваг: ми перевірили стан парку «Сопільче»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Теодор Сисак

    Це лице надала.
    Такий наш мер.
  • Anna Pidhurska

    Як слушно дослуховуються ,що потрібно робити ,там де можна заникати гроші там роблять справжні наші керуючі
  • Игорь Рубан

    Війна - ось головна драма.
    Театр почекає... не до розваг
  • Андрій Бирич

    Йобнулись??!!

keyboard_arrow_up