Тут фекалії, залишки препаратів і презервативи. Ми перевірили мобільні укриття на зупинках

Тут фекалії, залишки препаратів і презервативи. Ми перевірили мобільні укриття на зупинках
  • У Тернополі на десятьох зупинках громадського транспорту облаштували мобільні укриття, призначені для того, аби тернополяни могли перечекати всередині повітряну загрозу.
  • Однак чи використовують їх за призначенням. Ми побували у деяких укриттях та перевірили, що з ними стало за місяць використання.

Облаштування мобільних укриттів закінчили ще у грудні минулого року. З того часу минуло трохи менше місяця. Однак те, що зробили з цими захисними спорудами, шокує…

Чимало тернополян скептично поставились до задуму міської влади ще на старті реалізації проєкту. Дехто так і писав, що ці укриття одразу перетворяться на смітники або туалети. Хтось сумнівався у надійності цих споруд.

Відео дня

– У тих укриттях хіба ховатися від дощу, лапатого снігу, а не дай Боже ракетних обстрілів, то воно не вистоїть, краще туди не заходити. Шкода цих коштів, що на них витрачають. Краще б їх використали в більш необхідних випадках в цей важкий для всіх людей воєнний час, – пише Марія Фіялка.

– Надіюся, народ не прилаштує це місце як туалет, – пише Катерина Ляльки.

Нагадаємо, що раніше ми також перевіряли ці мобільні укриття. Там є лавки, вентиляційний отвір, розетка та вимикач для світла. Зовні стіни розмальовані та є написи «Укриття». Також є табличка з QR-кодом для перегляду мапи укриттів.

Читайте також:

На бетонні укриття біля зупинок міська рада виділила три мільйони! А як у інших містах – розповідаємо

Чи ховаються тернополяни у бетонні укриття на зупинках? Ми перевірили

Захисна споруда розрахована на 20 осіб. Як повідомили у міськраді, мобільні укриття мають сертифікат відповідності та відповідають усім вимогам укриття. Згідно з документом, ці тимчасові споруди на зупинках громадського транспорту захищають від частинок снарядів, уламків ракет та стрілецької зброї.

Що ж ми побачили?

Ми вирішили перевірити стан деяких укриттів зараз. Чи чисто там, чи є електроенергія?

Автовокзал

Перше укриття, де ми побували у вівторок, 10 січня, розташоване біля Центрального автовокзалу на вулиці Торговиця. Розраховане на 20 осіб. Всередині є лавки, а вхід перекритий додатковою стіною, щоб у випадку вибухової хвилі чи осколків вони не потрапили всередину. Також до кожного укриття підведена електромережа – там є вимикач, лампа та одна розетка.

У цьому укритті було чисто. Ані сміття, ані бруду на підлозі. Але ні світло, ні розетка не працювали. Ми також перемикали автоматичні вимикачі, однак світло так і не з’явилося. Хоча у сусідніх будівлях та на зупинці електроенергія була. В денний час електроенергію в мобільні укриття, імовірно, не подають. Ми також перевірили деякі укриття і увечері. З настанням сутінок світло все ж з'являється, але лише там, де не відбуваються відключення електроенергії за графіком. Тож скористатися розеткою чи увімкнути світло вдень нам не вдалося.  

Вулиця Мазепи

Бачимо уже облуплий фасад, а минув лише місяць з моменту встановлення. Всередині не було дуже брудно. На підлозі та лавці – кілька папірців.

Кооперативний коледж

Це укриття розташоване у центрі міста. Сміття тут було більше – недопалки, папірці, шкірки від мандарин. Помітили і неприємну картину – хтось сходив в туалет у кутку. Світла немає. Увечері укриття також було без світла, оскільки на Руській відбувалися планові відключення електроенергії. 

Залізничний вокзал

А це укриття перетворили на добрячий туалет. Коли ми увійшли всередину – одразу почули неприємний запах. Вся підлога – брудна. Хтось випорожнився. Брудна не лише підлога, а і лавки. Перебувати тут бридко, тож навряд чи хтось буде ховатися сюди під час повітряної тривоги.

Зупинка «Вул. Бродівська»

А у цьому укритті хтось зробив «притон». Інакші слова підібрати важко. Всередині – порожні пляшки з–під пива, купа недопалків, сміття та битого скла. Валявся використаний презерватив, а під однією з лавок – упаковка з–під ампул лікарського засобу, які використовують люди з наркотичною залежністю. З етичних міркувань ми не вказуємо назву препарату.​

​Чи є тут світло – останнє, на що звертаєш увагу. Воно тут, як і в усіх інших мобільних укриттях, вдень відсутнє. А от увечері світло увімкнули. Працювала і розетка. 

Хто має стежити за чистотою та порядком

Як повідомляли у міській раді раніше, постійний нагляд за вказаними укриттями здійснюватиме патрульна поліція. А відділ технагляду відповідатиме за прибиранням цих об'єктів.

Ми звернулися за коментарем до міської ради та запитали, як часто прибирають або повинні прибирати всередині цих укриттів. Чому в жодному з укриттів немає електроенергії? Однак наші питання наразі залишили без відповіді та порадили звернутися з інформаційним запитом, що ми і зробили. До слова, у пресслужбі міськради практично ніколи не відповідають на наші питання. Формат запитів – це стандартний підхід до своєї роботи! Відповідь обов'язково опублікуємо.

Натомість у патрульній поліції нам повідомили, що правоохоронці не оглядають укриття зсередини під час патруллювання. 

– Під час патрулювання містом правоохоронці патрулюють також поруч з мобільними укриттями, на загальних підставах, але зсередини патрульні споруди не оглядають, – повідомили у патрульній поліції. – Якщо ви стали свідком порушення громадського порядку, розпиття алкоголю чи вживання наркотичних засобів в мобільних укриттях – повідомляйте про це поліцію на лінію 102. Наразі ж таких звернень патрульні не отримували.  

Скільки коштів витратили на укриття

Як свідчать дані на сайті державних закупівель – загалом місто витратило 2 975 000 гривень за 10 захисних споруд. Це майже по 300 тисяч за укриття.

 

Виконавець замовлення – Товариство з обмеженою відповідальністю «Тернопільбуд». Це єдиний учасник конкурсу. Як свідчать дані сайту держзакупівель, оголосили закупівлю 24 листопада. У цей же день його і завершили, обравши переможця. 

 

Як йдеться в умовах договору, виконавець замовлення гарантує якість укриттів протягом 60 місяців. Також постачальник зобов’язаний замінити неякісний товар або виправити недоліки, якщо такі виявлять.

 

Ми звернулися за коментарем до виконавця замовлення ТОВ «Тернопільбуд». Як нам розповів головний інженер ТОВ «Тернопільбуд» Віталій Грузинський, проєкт захисних споруд виконало підприємство.

– Безумовно, перед оголошенням тендеру міська рада шукала можливих виконавців цього замовлення, проводила перемовини, – каже Віталій Грузинський. – Це все відбувалося швидко, оскільки ми живемо в умовах воєнного часу. Наша компанія запропонувала низьку вартість мобільних укриттів. До порівняння – у столиці такі коштують приблизно 500 тис. гривень. Якщо до нас будуть надходити звернення від інших громад про виготовлення таких конструкцій – ми зможемо їх робити, оскільки вже маємо досвід.

Як запевнив головний інженер, конструкція здатна витримати осколки снарядів, ракет та стрілецької зброї.

– Укриття виготовляють з бетону марки 400, з подвійним армуванням. Всередині, на вході, є спеціальна перегородка, яка зможе захистити людей від потрапляння осколків всередину. Навантаження, яке здатна витримати споруда – 10 тон на квадратний метр. Перед встановленням укриттів проводились їх практичні випробування стійкості та функціональності. Вони сертифіковані Тернопільським центром сертифікації. Загалом, кожне таке укриття розраховане на 20 осіб. Увесь процес, від створення проєкту, виготовлення та до встановлення укриття виконуємо ми. Якість бетону перевіряють у нашій лабораторії і конструкцію можуть транспортувати. Вага укриття – 26 тон. Його досить легко встановити або демонтувати. При необхідності – можна перевезти в інше місце, тому воно є мобільним. Матеріали ми закуповуємо у різних постачальників, вони, відповідно, також надають сертифікацію на свою продукцію.

Як у інших містах

Схожі укриття встановлювали і в інших містах. Першим став Харків, мешканці якого потерпають від обстрілів російських агресорів. Там зупинки різної місткості, їх розміри залежать від пасажиропотокоту та району. Зокрема, перше встановлене укриття було розраховано на 30 осіб та має 12 сидячих місць. Всередині – є ящик зі 100 кілограмами піску для гасіння пожеж, гучномовець, екран для камер відеоспостереження, вай-фай та прямий зв’язок з диспетчером. Також у сховищі розміщено карту руху транспорту та розклад. У місті планували встановити 25 таких укриттів на зупинках, а їх стіни розмальовували місцеві художники. Коштувала одна така зупинка 783 тисячі гривень.

У вересні з'явилася у Миколаєві. Укриття виготовлене за ізраїльським зразком з армованого бетону. Воно розраховане на 24 осіб, сидіти в ньому може 18 осіб. Загальна вага конструкції – понад 70 тонн, вартість – 400 тисяч гривень. Укриття подарував Миколаєву одеський бізнесмен і меценат Анатолій Редер. Він планував передати конструкцію міській владі Одеси, але там чиновники вирішили, що Миколаєву вона наразі потрібна більше.

Загалом виконавчий комітет Миколаєва ще 26 вересня затвердив адреси зупинок–укриттів. Їх усього 34.

У Дніпрі таких укриттів має бути 28. Кожне вміщує до 28 осіб. Скільки вартують такі захисні споруди – не уточнюють.

А ви користувалися мобільними укриттями під час повітряної тривоги? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (73)
  • Yelena Petrova

    " З етичних міркувань ми не вказуємо назву ппрепарату". Назву сховали, а діючу речовину - ні!😁
  • Dimon S

    Для чого вони в Тернополі? Чергове відмивання грошей.

    Артобстрілів у нас нема, а як прилетить ракета - ніхто не встигне туди забігти.

    Краще реально зробили би кілька громадських туалетів.
  • Yura Dmitrovsky

    Наші люди або не знаю як назвати мабуть свинями. Які гадят як Орки які прийшли до України.А прихожани які бачать як свині гадят хай будуть не байдужі.Гамселити таких потрібно щоб скот знав.
  • Olga Boyko

    Я коли побачила ЦЕ вперше ,сказати ,що я була в шоці ,це не сказати нічого!!!

    Це чергове викачування грошей!

    Люди,ви жертви ЗЕвлади( кажуть це його " винахід"!)

    " Вас имеют во все отворьі!"🤦🤣🤣

keyboard_arrow_up