Партнер рубрики Події

На сесії прийняли бюджет і чимало програм

На сесії прийняли бюджет і чимало програм
Під час сесії 15 грудня, сесійна зала була вщерть заповнена. До депутатів зверталось ряд мешканців з проблемними питаннями, активістів. Перед сесією та поміж питаннями депутати слухали і їх

Попри неспокійний початок 21-а сесія депутатів була продуктивною та розпочалась вчасно

 

Нагадаємо, 15 грудня сесія міської ради почалася пікетами мешканців проти забудов, пікетом мам без тернопільської реєстрації, традиційним блокування входу для трьох своїх колишніх однопартійців

Депутати розглянули більше двох сотень питань. Прийняли ряд ключових програм, звітів основних управлінь та прийнятих раніше програм, бюджет міста на 2018 рік та змін у розпочаті торік проекти.

Читайте також: 

Відео дня

Міську раду пікетують противники забудови біля "Березолю", торговці ринку на "Алясці" і мамочки


 В рішення сесії про оплату за садки депутати внесли зміни – відтермінували початок його дії до квітня

Міська влада створить комісію, щоб розібратись у проблемі підприємців з ринку "Аляска"
Противники торф’яних котелень погрожують вийти на пішохідні переходи. Кажуть, місто стане

Чи добре аукнеться така продуктивність на грудневій сесії згодом, побачимо вже у наступному році. Адже, бувало, голосуючи за ті чи інші питання, депутати не дуже обговорювали їх у сесійні залі, мовляв, і так бачили питання чи програми. Були й питання, на обговорення яких активно включались депутати. 
 

Чому в маршрутках не стаціонарні валідатори

Так, не обійшлось без запитань від депутатів під час виступів очільників управління ЖКГ, транспорту, стратегічного розвитку та ін. Приміром, під час розгляду питання управління транспорту про виконання програми автоматизованої системи оплати проїзду та обліку пасажирів в наземному громадському транспорті. Програму, звісно, депутати підтримали. 

– Чому, коли була презентація усіх цих валідаторів, ви показували такі гарні красиві стаціонарні валідатори, а за фактом в маршрутках ми маємо звичайні термінали і картку треба передавати по салону і так далі, - поцікавився депутат Назар Зелінка у очільника управління Ігоря Мединського. - Мені здається, що воно так би не мало. Скажіть, будь ласка, коли воно буде нормально? Бо ми говоримо про виконання програми, а комфортних умов щодо користування електронним квитком на даний момент не забезпечено. І озвучте, будь ласка, які відсотки від обороту чи від сплати будуть сплачувати перевізники, в тому числі «Електротранс» за обслуговування системи?


Замість очільника управління відповів міський голова. Той зауважив, що у маршрутках в принципі нереально встановити стаціонарні валідатори. А передача через салон карток не відбуватиметься, оскільки в усьому цивілізованому світі захід пасажирів відбувається у салон через передні двері. 

- Сплата відсотків передбачається договорами між перевізником та оператором, - відповів на друге питання голова. - Стосовно електротранспорту, там передбачено 5%. Це половина від загальної суми. 


Приймали програми і вносили зміни 


Не обійшлось без питань і під час доповідей очільника управління стратегічного розвитку Юрія Дейнеки. Зокрема, під час розгляду питання про внесення змін в рішення міськради від 24.11.15 «Про затвердження Програми розвитку міжнародного співробітництва і туризму міста Тернопіль на 2016-2018 роки». 


- Зміни стосуються обсягів фінансування, - каже Юрій Дейнека. - Враховуючи те, що минулого року не були враховані комунальні підприємства. А в нас є КП «ТІЦ» (туристично- інформаційний центр – прим. ред). І трохи змінюються напрями діяльності. 

В пана Дейнеки депутати запитували про доцільність проведення таких заходів як от «Сала й самогону» та користь їх для іміджу Тернополя. На що отримали відповідь, мовляв вчаться і деякі речі звісно треба переглянути. 


Прийняли на сесії і програму про затвердження програми «Будівництва (придбання) доступного житла у місті Тернополі на 2018-2020». Відповідно до неї, мешканці міста зможуть придбати житло за здешевленою вартістю. Першочергово права на дешевше житло будуть мати інваліди 1-2 групи, багатодітні сім’ї, молоді сім’ї, внутрішньо переміщені особи та ін. Ця програма – не нова, однак ефективною вона не була.

Бюджет як свято – зустріли з оплесками
Підтримали депутати і програму економічного та соціального розвитку міста на 2018 рік. Від її виконання у сфері освіти очікують збільшення місць у комунальних навчальних закладах на 200, виплату стипендій міського голови 86 обдарованим учням, встановлення пожежної сигналізації у 15 закладах, капремонт будівель та утеплення фасадів та ін. У сфері культури – серед всього - створення нових відпочинкових зон, збільшення кількості фестивалів міжнародного значення. У сфері спорту – будівництва спорткомплексу на 3000 глядацьких місць, будівництва футбольних полів із штучним покриттям та ін. 


Та чи не найважливіших серед питань, які розглядали на грудневій сесії, стало питання про бюджет на 2018. Попри ряд питань, депутати його підтримали 29 голосами. 


- Для розрахунку основних показників врахували мінімальну заробітну плату 3723 грн, а також індекс інфляції – 1,1, - повідомила заступниця мера з питань діяльності виконавчих органів влади Вікторія Остапчук. - Бюджет міста на 2018 рік по доходах пропонується затвердити у сумі 2 млрд 4 69 млн. В тому числі загальний фонд – 2 млрд 402,6 млн, та 66,4 млн – соціального фонду, з них в бюджет розвитку – 18,5 млн. Хочу сказати, що в бюджеті зокрема враховано – трансферти з державного бюджету, в тому числі охорона здоров’я – 169,8 млн, освіта – 269,3 млн та субвенції на соціальний захист – 861,6 млн.

Після доповіді голова зауважив, що при розробці враховану усі критичні зауваження та подякував депутатам та фіну правлінню за роботу. А опісля голосування за подяку взялась і сама доповідачка. Мовляв, завчасно прийнятий бюджет дозволить вчасно фінансувати поточні і капітальні видатки. Як згодом повідомили на сайті міськради, наступного року на потреби ЖКГ запланували виділити понад 300 млн, 45 млн – на спортивну галузь, 465 – на сферу освіти, на охорону здоров’я – 188, і 9 млн – на реалізацію проектів «Громадського бюджету».


Найбільше серед питань, які розглядали на сесії, було питань земельних. Попри дві сотні таких, депутати довго не засиділись. Були і питання, які підтримки не отримали. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up