Партнер рубрики Події

Душові – без кранів, а переодягальні – з павутиною. Ми перевірили, чи готові пляжі до сезону (ФОТО)

Душові – без кранів, а переодягальні – з павутиною. Ми перевірили, чи готові пляжі до сезону (ФОТО)
  • У міськраді запевняють: до початку пляжного сезону все готово. Чекають на сприятливої погоди і рішення виконкому.
  • На «Циганці» закриті вбиральні, на деяких немає дверних ручок.
  • На Дальньому пляжі наразі облаштували лише тренажери, альтанки та смітники. Вбиральня є, і вказівники до неї є. Тільки їх і не треба – туалети можна знайти за запахом.

Пляж «Циганка» готовий до прийому відвідувачів, але очікуються сприятливі погодні умови та рішення виконавчого комітету, аби повноцінно розпочати пляжний сезон.  

На пляжі працюватимуть й рятувальники, — після офіційного старту сезону. А наразі на "Циганці" обстежили дно, повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич.   

Відео дня

Днями на сайті міськради з’явилось повідомлення, що стартували роботи з підготовки до літнього купального сезону акваторії Тернопільського ставу в межах міського пляжу «Циганка».

  • За зверненням КП «Об’єднання парків культури і відпочинку м.Тернопіль», водолази аварійного-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Тернопільській області проводять обстеження дна ставу, чистять його від сміття та сторонніх предметів, визначають буйками ту частину, яка відведена для купання людей, – роблять все необхідне, щоб водойма стала безпечною та придатною для купання, — йдеться на сайті міськради.

Павутиння – від минулого року

Пізніше на пляжі «Циганка» будуть проведені роботи з влаштування відпочинкової зони та розміщення інформаційних табличок про необхідність дотримання протиепідемічних заходів. У міськраді обіцяють повідомити додатково дату відновлення літнього купального сезону у Тернополі.

«20 хвилин» завітала на обидва пляжі Тернополя – «Циганку» і Дальній, та перевірила справжню готовність до початку сезону. Зазвичай у травні пляжі вже працювали, однак, цього року підвела погода.

Першим ми проінспектували пляжну зону «Циганки». В обідню пору 20 травня там лишень мамочки з візочками гуляли та працівники тамтешніх кафешок закінчували приготування. І пари закоханих обіймались на причалі.

Трохи людей з дітками було на дитячому майданчику, що за сектором із тренажерами. Навпроти – зона із піском, а посередині вже натягнули сітку для волейболу. Трав’яний пляж без сміття. Навпроти – вбиральні, роздягальні та душові. Вирушаємо туди, аби перевірити, чи все працює.

Перші двері – вбиральня для людей з інвалідністю. Смикнули за ручку – зачинено. Поруч ще дві кабінки вбиралень. Обидві теж під замком. На одних з дверей взагалі ручка відсутня. Далі – переодягальні. Сміття там не було, а от павутиння аж темно-сірого кольору — у всій красі. Стіну, засиджену мухами ще, певно, минулоріч, теж варто було б відмити.

Поруч кілька секторів душових. Сітки для розпилення води є, а от кранів поки немає.

Доки все фотографуємо і оглядаємо, до нас підійшов літній чоловік у форменому одязі і з нашивками «Охорона», який до цього сидів неподалік, на лавці. Цікавився, хто ми і навіщо все знімаємо. Представились, розбалакались. Чоловік, ніби виправдовуючись, запевняв: все відремонтують і приведуть до ладу найближчими днями. От лишень би погода дозволила.

Відстань між відпочивальниками – два метри

  • Все поремонтуємо, побачите, люди будуть задоволені і гарно відпочиватимуть, — запевнив чоловік у формі.

  • А чим ви тут займаєтесь? – питаю.

  • Та пильную, щоб нічого не вкрали і не понищили.

Збоку на душовій – карантинне оголошення. Там йдеться про дотримання норм і що дистанція між відпочивальниками має бути не менше двох метрів. Цей плакат майже непомітно, якщо умисне до нього не підійдеш.

Через дорогу – причал. І вивіска, що купатись та ловити рибу там заборонено. На причал, змінюючи одна одну, заходять парочки закоханих. Кілька хвилин обіймів, кілька селфі – і молоді люди йдуть. А на зміну їм заходить нова пара.

По трав’яному пляжу хазяйновито прогулюються дикі качки з голубами. Поки що вони тут господарі. Невдовзі їм доведеться потіснитись. Бо, як показує досвід минулих років, за гарної погоди на «Циганці» яблуку ніде впасти.

Сміттєві баки на кожному кроці

Їдемо на Дальній пляж. Дорога від готелю «Галичина» і аж до пляжної зони – майже ідеальна. Минулі роки там полюбляли влаштовувати автоперегони, через що нерідко траплялись аварії. Одна з них забрала життя зовсім молоденьких хлопців. Тепер на цій дорозі не поганяєш – через кожні кількасот метрів там лежачі поліцейські. Причому, аби їх проїхати досить високою машиною, водієві доводиться щораз пригальмовувати.

При в’їзді до пляжу – сміттєві контейнери. Причому окремо для пластику, окремо для решти сміття. Сміттєві баки, помальовані в зелене та з одягненими великими сміттєвими мішками, розміщені по всьому пляжу – на відстані кількох метрів один від одного. Свіжопомальовані і переодягальні на пляжній зоні. Гачків, аби повісити одяг, як і на «Циганці» там немає — принаймні поки що. Павутині менше, але таки хотілося б, аби до початку сезону її взагалі там не було. Пісок, як бачимо, цього року ще не завозили і до ладу не доводили.

Якщо стояти обличчям до ставу – праворуч завжди розміщувалась відпочинкова зона, де можна було орендувати стіл з мангалом. Поки що там ніхто й нічого не підготував. Але навпроти, по інший бік пляжу, вже з’явились нові альтанки – з десяток. Розраховані на різні компанії. Деякі з альтанок поки обтягнуті целофаном. Кілька – відчинені. На вході до кожної прикріплений антисептик та правила поведінки у відпочинковій зоні. Там зазначено, що на цьому пляжі відстань між відпочивальниками має бути не менше за півтора метра. Нагадаємо, на «Циганці» - на пів метра більше.

Де вбиральні, чути і без вказівника: за запахом

Поруч з ними – ближче до води – вежа, на якій чергують рятувальники. 20 травня там рятівників не було, але сама вежа помальована, а зверху майорить український прапор.

Вище альтанок — вказівники. Стрілка праворуч показує, що за кілька метрів вбиральні. Вказівники зі стрілками досить яскраві і чималі — їх видно здалеку. Але, чим ближче підходиш до вбиралень, вони видаються абсолютно непотрібними. До туалетів веде стійкий сморід, і переплутати, що там розташовано, важко. Самі цегляні туалети важко назвати придатними у сучасній відпочинковій зоні – звичайні дірки у підвищеннях на підлозі. Тому на особливий комфорт, як і в минулі роки, розраховувати не варто.

Через дорогу від пляжної зони з піску — частина з трави. Там вже натягнули сітку для волейболу та встановили інформаційний щит, що багаття палити на цій ділянці заборонено. Подібних, але з інформацією про правила поведінки на пляжі і в воді, поки що немає.

  • Поки що немає погоди. І ми з піском нічого зробити наразі не можемо, якщо зачепимо і падатиме дощ, весь пісок «з’їде» у воду, — розповів підприємець Олександр Івасишин, який вже кілька років поспіль орендує Дальній пляж. І, відповідно, опікується благоустроєм цієї території. — Щойно дозволить погода, доведемо все до ладу. Наразі чекаємо, щоб підсохло.

Просять не їздити у дощ і не місити болото

Ріллю із засохлого болота, яку під час негоди наробили самі ж водії, теж доведуть до пуття. Як завжди приженуть трактор і все вирівняють. От лишень чи надовго це допоможе? Журналісти стали свідками, як на в’їзд до пляжу заїхала вантажівка з цистерною бетону, кілька разів почовгала на місці і, розвернувшись, погнала в бік новобудов, яких попри дорогу до пляжу чимало.

Туалети теж обіцяють довести до ладу. Звичайно, тут не зроблять вбиральні з євроремонтами, адже через відсутність води і, відповідно, зливу, компактів облаштувати неможливо, але нестерпному смороду спробують дати раду. Працівники запевняють: смердить не завжди. Чи від погоди, чи від тиску надворі залежить – досі не розуміють.

  • Пляж навіть в «несезон» прибирають двічі-тричі на тиждень, — запевнив Олександр Івасишин. — Коли потепліє і людей буде більше, прибиратимемо щодня. Туалет і зараз щодня миють хлоркою, а в середину кидають спеціальні таблетки. Вони, на жаль, рятують не завжди.

Орендар просить тернополян, коли негода і дощі, не заїжджати автом на територію і не місити болото. Звертається і до тих, хто неподалік будується, аби попередили працівників та припинили перетворювати відпочинкову зону на площадку для розвороту важкої будівельної техніки.

  • Інформаційні щити з правилами поведінки на пляжі та порятунку у воді розмістимо найближчим часом, — обіцяє Олександр Івасишин. — Коли підсохне, «почистимо», спушимо пісок і довеземо нового. Вже облаштували там нові роздягальні та лавки. Додатково на відпочинковій зоні встановили 17 двохсотлітрових бочок для сміття. Неподалік є чотири контейнери. Сподіваємось, цього вистачить і на пляжі буде чисто.

Орендар вже уклав договір з рятувальниками, аби обстежили і почистили дно ставу з боку пляжу. Підписані угоди і щодо дезінфекції поверхні та піску, а також щоб обробили ділянку від кліщів та інших шкідників. Санстанція, коли все доведуть до ладу, візьме проби піску та води. Перед початком сезону покосять траву.

  • В сезон рятувальник чергуватиме щодня до 20.00. Після цього відпочивальники самі нестимуть відповідальність за свою безпеку, — наголосив орендар.   

«20 хвилин» знову проінспектує міські пляжі та відпочинкові зони на початку роботи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up