За проект відновлення палацу у Коропці — нагорода 40 тисяч гривень

За проект відновлення палацу у Коропці — нагорода 40 тисяч гривень
Проект відновлення палацу Бадені від Юрія Вербовецького та його колег
  • Шість готельних номерів, їдальня, великий салон, чотири навчальних кімнати, конференц-зал, зал прийому делегацій, зал з історією пам’ятки, бібліотеку, інтерактивний зал пропонують облаштувати у палаці графа Бадені в Коропці архітектори.
  • Проект реконструкції палацу і парку довкола нього презентували переможці конкурсу від Тернопільської облради Юрій Вербовецький, Тетяна Онищук та Вікторія Боженко 27 грудня 2016 року.

— Ми займаємося справою реставрації уже 20 років, тож це навіть не початок, а продовження справи, — розповів архітектор Юрій Вербовецький під час презентації проекту. — Ця справа завжди потребували уваги, передусім з боку держави. Весь цивілізований світ демонструє величезну увагу до збереження пам’яток і велике вміння використовувати їх для сфери туризму.

Колись парк біля палацу Бадені мав 200 га. За її словами, під час створення проекту його авторам особливо йшлося про відтворення інтер’єрів, зазначає співавтор проекту відновлення пам’ятки Тетяна Онищук. Відтак серед кімнат, які пропонують облаштувати, є «спальня графині», «спальня графа» тощо. Ще одна особливість проекту — намагання привернути до палацу якомога більшої кількості туристів, каже керівник ПП «Рембуд-Захід» Вікторія Боженко.

— На початку 2016-го з обласного бюджету виділили 1,5 млн грн на реконструкцію палацу Бадені, — говорить голова Тернопільської облради Віктор Овчарук. — Частина їх, 800 тис. грн, залишилася. Їх перерозподілимо на наступний рік.

Відео дня
blockquote>

На палаці оновили центральний купол, встановили перекриття, яке вже було впало, деталізує заступник голови облради Любомир Крупа. На черзі — другча частина даху, що над овальним залом.

— Дуже якісно працює бригада реставраторів зі Збаража на чолі з Ігорем Бригідиром, — говорить Любомир Крупа.

В облраді вважають, що пам’ятка має залишитися у складі вже діючого Коропецького ліцею з посиленою фізичною підготовкою. Але оскільки на відновлення палацу і парку потрібно, за підрахунками команди Юрія Вербовецького, щонайменше 69 млн грн, то для втілення задумів шукатимуть інвестора.

Previous Next

— Пам’ятка залишається на балансі освітян. Ми ж готові розглядати різні пропозиції інвесторів, — додає голова облради. — Адже тільки на проектно-кошторисну документацію потрібні гроші в межах мільйона гривень.

До слова, окрім відновлення зовнішнього вигляду палацу та його інтер’єрів, переможці конкурсу пропонують використовувати в освітленні спецефекти.

Розпорядження голови облради щодо Коропецького палацу від 30 червня 2016 р. з’явилося в рамках виконання програми охорони пам’яток архітектури Тернопільської області. Конкурсна комісія на чолі з архітектором Олегом Головчаком відібрала переможців 12 грудня. Переможцям вручили премії, загалом 40 тис. грн.

— Поглянувши на це місце і рік тому, і тепер, хтось, можливо, виявиться песимістом. Але у таких випадках я згадую про палац у Батурині, де також на початку справи його відновлення не було багато чого. Але ж відновили, — каже начальник обласного управління культури Григорій Шергей.

Як кажуть в облраді, палац Бадені хочуть наповнити життям — поєднати в ньому навчання, туризм і навіть можливість проводити там медовий місяць. Адже Коропець розташований у мальовничій долині Дністра.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up