Партнер рубрики Події

Домашнє вино перетворив у власну справу: тернополянин про секрети виноробства

Домашнє вино перетворив у власну справу: тернополянин про секрети  виноробства
  • Понад 200 літрів вина з різних ягід в домашніх умовах виготовив тернополянин Артем Калина. Чоловік так захопився процесом виноробства, що навіть жартує, що переживає за вино більше, ніж за власних дітей.
  • Секретами смаку та початку власної справи чоловік ділиться з читачами "20 хвилин"

Спочатку Артем Калина виготовляв вино для себе. Чоловік каже, що торік влітку у них добре вродила полуниця, тому вирішили спробувати із неї зробити щось незвичне. А ще чоловік переконаний, що вино, зроблене в домашніх умовах, гарантує відсутність консервантів та інших шкідливих домішок. 

— Повноцінного виробництва у нас немає. Хоча я вже серйозно про це задумуюсь, бо справа ця дуже до душі. За вино переживаю інколи більше, ніж за дітей, — ділиться пан Калина. 

Спочатку на дегустації запрошували друзів і їй напій так припав до душі, що вони просили продати їм ще, а крім того, — розповідали про це друзям, а ті — своїм. Тому чоловік вирішив не закидати справу, для продажу вина створив сторінку в соцмережі, а асортимент збільшив.

Відео дня

"Продали майже 200 літрів вина"

За рік вдома чоловік виготовив двісті літрів вина — це і виноградне, малинове, яблучне, вишневе вино. А в планах — вино із апельсинів і навіть легендарне кульбабове. Калинового теж наразі в асортименті немає, хоча сам винороб має прізвище, яке добре підходить.

— Процес справді захопливий і ти весь час переживаєш як там твоє "творіння", — розповідає пан Артем. 

Чимало часу та ресурсів забирає підготовка то вироблення вина: треба знайти сировину, привезти її, перебрати, аби залишилось усе потрібне.

— Робота нелегка, але приємна і захоплива, — продовжує пан Калина. — Вечорами вивчаю тонкощі виноробства, постійно вчусь та вдосконалююсь. От зараз хочу придбати бочки для зберігання готового вина. 

Кожен фрукт має свій час бродіння

Винороб говорить, що сам процес виготовлення вина досить клопіткий. Фрукти спочатку треба перемнути, потім дати їм побродити кілька днів. Для того, щоб пришвидшити процес бродіння   —  залишайте вино в теплому місці, де немає прямого попадання сонячних променів.

 — Я пробував робити вино без цукру, щоб воно було сухим. Але смак виходить дуже кислий, тому воно підійде не всім, — говорить чоловік.  —Таке сухе вино як у магазинах  — в домашніх умовах не вийде. Видно, вони додають якийсь інгредієнт, який підсолоджує. Все ж у моїх винах цукру  — мінімум.

На 1 літр плодів, які розім`яли чоловік радить додавати від 50 до 200 грамів цукру.

Малинове вино в виробників вийшло надто солодким, бо самі ягоди були дуже солодкими. Але  і воно знайшло своїх покупців. Одна панянка його дуже полюбила і купила 15 пляшок. 

Перший етап приготування вина триває кілька днів а через 3-4 дні потрібно відділити вино від м`якоті та перелити у бутель, попередньо профільтрувавши (можна двічі). 

Сливове вино вистоювалось чотири місяці, виноградне  — трохи більше двох. Перевірити чи вино готове просто: коли процес бродіння завершився, гідрозатвор, яким закритий бутель перестає булькати, якщо ж його замінили рукавичкою, то в ній не має бути повітря.

Крім того ягоди для вина рекомендують перед роботою не мити, адже щоб бродіння алкогольного напою відбувалось правильно, в суслі повинно зберегтися максимальна кількість грибків. З цієї причини при зборі ягід важливо не стерти природній наліт і не знищити мікроорганізми.

Поради для вибору вина 

Тернополянка Юлія Погрібна закінчила академію сомельє у Києві. Понад три роки працює у мережевому винному маркеті в Тернополі. Вона знає про вино все: від технологій вирощення винограду до правильної подачі та культури споживання. Як обрати напій, щоб вечір був максимально-вдалим, де виробляють найкращі вина, який напій найбільш смакує тернополянам, сомельє розповіла у інтерв’ю «20 хвилин». Юлія практично щодня читає щось про вино і каже, що це не просто напій, це — мистецтво.

“Мистецтво, для якого життя замало”: сомельє розповіла, як правильно пити вино і чому його так люблять

Інтерв'ю із сомельє читайте за посиланням тут

Як обрати хороше вино без сомельє

  • Якщо немає сомельє - то можна скористатись інтернетом. Можна знайти багато літератури про вино. Розгубитись у виборі насправді дуже легко. Є спеціальні додатки, де є сотні відгуків про вино.
  • При виборі вина варто звертати увагу на їжу, з якою ви будете подавати напій. Якщо м’ясо - червоне вино, риба - біле. 
  • Країна - виробник. Найкраще співвідношення ціна-якість - Іспанія. 
  • Варто звернути увагу на рівень алкоголю. В хорошому вині - від 13 до 14 - 14,5 градусів. 
  • Ціна. Це важливо. Тому, що знайти хороше вино за 70 гривень або 2 євро практично не можливо знайти. Воно може бути натуральним, без домішок, без цукрів. Але якщо ми хочемо орієнтуватись на трішки вищу ціну. 
  • Не має лякати слово “виноматеріал”. Це не щось страшне. Це нормально. Просто виноград. 
  • Варто також звертати увагу на написи “Gran Reserva”, “Reserva”. Це написи, що характеризують витримку. Ціна буде більшою, але смаки будуть більш цікавіші за рахунок витримки в дубових діжках. 

Перевірити,наскільки добре ви знаєте про вино, можна з допомогою тесту за посиланням тут

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач25

    Наскільки я знаю, виробництво і збут алкогольних виробів під серьозним контролем держави плюс не прості ліцензування цієї діяльності, чоловік грається з вогнем.
  • Володимир Трентовський

    Згідний зі всіма твердженнями авторитетного сомельє-енолога-енофіла, крім 5-го: за 70 гривень у Тернополі можна купити чудові вина (червоні сухі) від ТМ "Шабо", "Вина Гулієвих" та "Коблєво". Рекомендую авторці винних рекомендацій продегустувати вина зазначених виробників та переглянути деякі свої погляди.

keyboard_arrow_up