Партнер рубрики Події

Заборона ходи до Почаєва: дослухаються чи приєднаються, як торік, — що кажуть у церкві

Заборона ходи до Почаєва: дослухаються чи приєднаються, як торік, — що кажуть у церкві
Фото з ходи 2022 року
  • «Віряни будуть швидше за все здійснювати ходу з території Хмельницької області, через Тернопільщину, до Почаєва. Заслухавши військових, СБУ, Нацполіцію, а також коменданта області, ми прийняли рішення щодо заборони такого дійства – ходи, на території області, – сказав Володимир Труш.
  • «У нас немає проблем із владою і правоохоронними органами, ми стараємось прислухатись до рекомендацій», — отець Степан Балан.

Ходу до Почаєва, яку проводили щороку, заборонили рішенням Ради оборони на Тернопільщині у серпні 2023 року. Минулого року, нагадаємо, її теж забороняли, але віряни і отці з Тернополя доєднались до ходи і йшли разом з прочанами. Хода тоді наробила неабиякого галасу та набула резонансу, викликавши хвилю обурення.

«20 хвилин» вдалось отримати коментар у священника, протоієрея Степана Балана, секретаря Тернопільської єпархії УПЦ, чи планують, попри заборону, як минулого року, доєднатись до пішої ходи?

Заборонено – значить заборонено

— До заборони проведення ходи ми ставимось з розумінням, — відповів о. Степан Балан на запитання журналістки. — Хода планувалась із Кам’янець-Подільського. Тернопільська єпархія не планує і планувала брати в цьому участі. У нас немає проблем у стосунках з владою і правоохоронними органами, стараємось прислухатись до їхніх рекомендацій. Наша єпархія не буде приєднуватись. Заборонено – значить заборонено.

Відео дня

Чи вирушать до Почаєва попри заборону паломники інших єпархій, як і минулого року, о. Степан Балан зазначив, що не має такої інформації.

Раніше «20 хвилин» повідомляли, що, починаючи з 19 серпня, представники Української Православної Церкви (московського патріархату) планують здійснити хресну ходу з Хмельниччини до Свято-Успенської Почаївської Лаври. Однак під час Ради оборони області 11 серпня хресну ходу заборонили.

Про це під час брифінгу повідомив начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш.

– Віряни будуть швидше за все здійснювати ходу з території Хмельницької області, через Тернопільщину, до Почаєва. Заслухавши військових, СБУ, Нацполіцію, а також коменданта області, ми прийняли рішення щодо заборони такого дійства – ходи, на території області, – сказав Володимир Труш.

Його підтримав й очільник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Сергій Зюбаненко, зазначивши, що пріоритет поліції №1– це безпека громадян в області та місті.

– Ми проаналізували аналогічні масові заходи, які проходили в області у цьому році і у минулих роках, та дійшли до висновку, що даний захід, який напевно буде проведений у Почаєві – несе небезпеку. Можуть бути порушення громадського порядку, провокації нашого ворога, які потім росіяни використають у своїх ЗМІ для пропаганди. Тому вважаємо недоцільним проведення такого заходу. Ми поважаємо віросповідання вірян і їхню позицію, але йде війна, є інформація щодо провокацій, тому будемо робити все можливе, щоб дана хода не була проведена, – наголосив він.

Також, за словами Сергія Зюбаненка, поліція в області буде працювати у посиленому режимі.

Як було торік

Минулого року, нагадаємо, хода наробила неабиякого галасу та набула резонансу, викликавши хвилю обурення у соцмережах. «Ще скільки потрібно смертей і плачу, щоб заборонити цей патріархат і ці шабашні збіговиська», — нарікали тернополяни.  

Почаївська Успенська лавра не зверталась тоді до Тернопільської військової адміністрації про дозвіл на проведення релігійних обрядів зі значною кількістю учасників. І прикро, що попри і так складну ситуацію всередині країни, прихожани та свяженнослужителі, які є прихильниками московського патріархату, ще більше її ускладнюють, ігноруючи вказівку Ради оборони обмежити масові заходи, коментували торік в ОВА.

Щорічний хресний хід прихожан української православної церкви з Кам’янця-Подільського до Почаєва у 2022 р. попри війну та загрозу ракетних ударів росії таки тоді вирушив процесією до Тернопільщини. Кількатисячний натовп людей стартував з Кам’янця 19 серпня. І одразу потрапив у скандал, повідомляли наші колеги з медіа-корпорації RIA, з хмельницького видання «Всім».  

Фото з ходи 2022 року

19 серпня священики та прихожани української православної церкви московського патріархату вирушили хресним ходом з Кам'янця-Подільського у Свято-Успенську Почаївську лавру. Серед іншої символіки учасники дійства несли палицю з різнокольоровими стрічками, у яких помітили російський триколор. Про це повідомляв нардеп Володимир Ар'єв. Він виставляв фото з цього заходу і закликав СБУ розібратись із подібними заходами моспатріархату під час воєнного стану. 15 серпня в Кам'янець-Подільській єпархії повідомили, що участь у хресній ході до Почаївської лаври є особистим вибором паломника, а єпархія не може взяти на себе відповідальність за організацію паломницької подорожі у зв'язку з воєнним станом. Про це йшлось у Зверненні митрополита Кам'янець-Подільського та Городоцького Феодора.

Хода проходила тоді через міста і села Тернопільської області. Вишнівець і Шумськ її до себе не пустили, а Кременцем йшли.

«Великий молитовний і фізичний подвиг на милість Божу»

Торік протоієрей Степанн Балан, який минулоріч йшов  разом із ходою, зазначав, що Кам’янець-Подільська єпархія не брала відповідальності за проведення ходи і за все, що під час неї відбуватиметься. Кожна людина вирішувала сама і брала на себе відповідальність. 

Люди самотужки зібрались і потихеньку вирушили. І це «великий молитовний і фізичний подвиг та приклад віри, любові і надії на милість Божу», стверджував отець. 

 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком цієї ситуації та повідомлятиме про зміни читачів.

 

Читайте також: 

У країні війна, про яку московську ходу може бути мова? Усе про скандальну прощу до Почаївської лаври

Хресну ходу прихильників моспатріархату заборонили на території Тернопільщини

Віряни УПЦ з Волині і Рівненщини дійшли хресним ходом до Почаївської лаври, щоб побачити чудотворну ікону

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Galina Drevnitska

    В країні запущена ненависть і релігійний розкол, що є на руку Росії. Бійтеся і дальше за Церкви, воюйте з Богом, а кучеряві в капелюхах поржуть з вас на Мальдівах.
  • Galina Drevnitska

    Брехня.неиає там ніякого триколору.
  • Tamara Datskiv

    З такої гарної країни викурити важко.
  • Svitlana Svitlana

    Дати повістку кожному....

keyboard_arrow_up