Партнер рубрики Події

«Запрошують працювати за кордон, але мені цікаво тут», каже тернопільський конструктор

«Запрошують працювати за кордон, але мені цікаво тут», каже тернопільський конструктор
Так виглядає машина, яка бере участь у змаганнях зі спортивного автомоделювання. Вона може розвивати швидкість 260 км/год, каже конструктор Андрій Абрамик

Художник-конструктор обласного театру актора і ляльки Андрій Абрамик розповідає про своє захоплення – спортивне автомоделювання.

Ще з дитинства він займається виготовленням швидкісних машин, які досягають максимальної швидкості. Чоловік часто бере участь у змаганнях в Україні та за кордоном та є майстром спорту зі спортивного автомоделювання. Нещодавно пан Андрій із колегами повернувся з фіналу чемпіонату України з Хмельницького. А наприкінці липня збирається на чемпіонат світу до Польщі.

Андрій Абрамик захоплюється атомоделюванням ще з п’ятого класу. Каже, спершу на гурток у Станцію юних техніків записався його двоюрідний брат. Згодом брат став бізнесменом, а для пана Андрія автомоделювання стало захопленням на все життя. Йому він присвячує весь свій вільний час. Сам виготовляє машини і їздить із ними на змагання. Побував у різних країнах, був призером Кубка Європи. Загалом автомоделювання – недешевий вид спорту, машинка для участі у змаганнях коштує тисячі євро.

– Такий вид спорту дуже популярний у Німеччині, Швейцарії, Естонії, – каже пан Абрамик. – На змагання збираються по 100-200 учасників. А от у Тернополі професійно таким видом спорту займаються лише троє.

Відео дня

Наприкінці липня Андрій Абрамик разом із колегою Андрієм Якимівим у складі збірної України їдуть на чемпіонат світу зі спортивного автомоделювання до Польщі. Змагання стартують 24 липня у місті Піла.

– Там є місцевий олігарх, який є фанатом цього виду спорту. Він збудував величезний спортивний комплекс технічного спрямування, де є трек для таких машинок, – каже Андрій Абрамик. – До речі, місто Піла – таке, як Тернопіль. Там на період змагань вже немає жодного вільного готелю.

Пан Абрамик каже, що принципово виготовляє машини сам. Хоч подібні можна просто придбати і їздити з ними на змагання, так дехто і робить. Ціна такої машини - від 5000 євро.

– Є фірма, яка на замовлення виготовляє такі машинки. Її власник свого часу теж займався автомоделюванням, потім заснував концерн. Це, мабуть, єдина фірма в світі, яка робить такі машинки, – каже пан Андрій. – Я ж принципово роблю все сам. І ці машини мені дорожчі. Мені цікавіше придбати всі деталі, шукати про них інформацію, створювати технології.

Виготовлення машини - дуже складний процес. Як каже співрозмовник, при цьому застовують такі хайтек-технології, яких в Україні, мабуть, немає.

– Наприклад, у моїй машині керамічні підшипники, високоточні матеріали. Поршень у мене надзвичайно досконалий, хіба що на «Формулі-1» такі використовують, – каже чоловік. – Всі деталі я роблю сам, тільки метал доводиться купувати. Адже таких технологій, за якими виготовляють цей метал, у нас просто немає.

Захоплення автомодельним спортом недешеве і тримається на ентузіазмі, додає конструктор. Адже постійно потрібно вкладати кошти. Якщо ж є нагороди на змаганнях, то вони незначні і лише покривають витрати на дорогу.

– Приміром, один керамічний підшипник до машини може коштувати 130 євро, а таких потрібно штук 30, – розповідає чоловік.

Фахівець такого рівня, як Андрій Абрамик, уже давно міг би працювати у закордонній компанії. Та, як каже він, його таке не цікавить.

– У 1990-ті, коли зарплату платили гречкою, один російський бізнесмен запрошував їхати до нього працювати і пропонував мені зарплату 1000 доларів. Тоді як у нас зарплата була 5 доларів. Але я не поїхав, – каже чоловік. – І зараз запрошують, але мене таке не цікавить. Мені цікаво тут. Я не з тих людей, які за першим покликом побіжать працювати за кордон. Такі мої переконання.

Андрій Абрамик разом з однодумцями хоче відродити та популяризувати автомодельний спорт у Тернополі. Вони планують провести у місті показові виступи чи змагання, але для цього потрібно підготувати спеціальний трек на картинговій трасі.

До слова, Андрій Абрамик вже 28 років працює у обласному театрі актора і ляльки

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up