Партнер рубрики Події

Здати речі в ломбард: чи вигідно? Ми перевірили

Здати речі в ломбард: чи вигідно? Ми перевірили
  • Багато людей розглядають ломбарди не лише як місце, де можна отримати кредит під заставу цінних речей, а спосіб «позбутися» непотрібної техніки.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чи вигідно продавати речі ломбарду та де можна отримати більше грошей

Для експерименту ми вирішили спробувати продати у ломбарді смартфон. Таку модель телефону вже не випускають і знайти його новим важко. Коштував такий колись 2800 – 3000 гривень.

Скільки пропонують в ломбардах?

Щоб дізнатися, чи по-різному оцінюватимуть вартість телефону в різних ломбардах, ми обійшли кілька популярних мереж. Телефон, який хотіли продати, хоч і не новий, але фактично в ідеальному стані. Корпус та екран не подряпаний, однак на дисплеї є невелика точка, де білий колір світліший, ніж в іншій частині екрану. На роботу дефект не впливає та і помітити його можна лише, якщо зображення на телефоні біле. 

У першому ломбарді оцінка займає близько 10 хвилин. Експерт оглядає телефон, перевіряє, чи немає тріщин, переглядає характеристики смартфону. Однак дефект на дисплеї одразу зменшує його цінність. Максимум, що можуть запропонувати, – 280 гривень.

Відео дня

- Коли справа стосується телефонів, важливу роль грає саме екран – чи немає на ньому «артефактів», - пояснює працівниця ломбарду “Перший”. – Навіть якщо є незначне пошкодження, яке не впливає на роботу, то це одразу зменшує вартість телефону в кілька разів.

У наступному ломбарді ми сподіваємось отримати більшу суму, однак там після оцінки пропонують всього 250 гривень.

- Якби не дефект на дисплеї, за телефон можна було б отримати близько 500 гривень, - каже експерт з оцінки ломбарду мережі “Благо”.

У третьому ломбарді мережі “Партнер” за телефон також запропонували 250 гривень.

- До нас приносять і зовсім нові смартфони, і старі та «вбиті», - каже працівниця ломбарду. – Віддають переважно старі моделі. Нові зазвичай закладають під подальший викуп, хоча і зовсім нові та ідеальні смартфони несуть на продаж.

Також в ломбардах пояснюють, що коли ви укладаєте договір або про продаж цінних речей, або про взяття кредиту, вам обов’язково доведеться надати документи, що засвідчують особу та ідентифікаційний код. А от коробки, гарантії і чеки мати не обов’язково. Однак якщо такі є – це лише збільшує цінність.

Що стосується телефонів, в одному з ломбардів уточнюють, що їх перевіряють в базі МВС, чи не є цей смартфон крадений за допомогою IMEI коду. База даних крадених телефонів є у вільному доступі і нею можуть скористатися не лише працівники ломбарду, а і будь-який громадянин. Якщо ж людина принесла крадений смартфон, про це повідомляють працівників поліції. Ну, принаймні, так голосно говорять працівники. Однак чи так це насправді? Рятує хіба що те, що людина, яка після крадіжки здала крадену річ до ломбарду, має надати документи, що посвідчують її особу.  

Чи можна продати в магазин?

Окрім ломбарду, телефон можна спробувати віддати у магазини. На ринку є чимало кіосків, де можна як купити, так і продати користовані гаджети. Однак не всюди телефон погоджуються придбати. В одному з магазинів продавці сказали, що ця модель вже не популярна і такі не приймають.

В іншому ж кіоску за телефон запропонували 350 гривень, але за умовою, що до нього є коробка, документація та зарядний пристрій.

- У нас з цим все дуже серйозно, ми не приймаємо телефони не зрозуміло від кого, - каже продавець пан Сергій. – Навіть якщо людина виглядає порядно, ми самі ризикуємо, може телефон крадений і тоді питання вже до нас будуть. Тому ми приймаємо лише з документами на покупку, оригінальними коробками.

У таких магазинах продати можна навіть старі телефони, які вже давно не актуальні, мають різні дефекти. Однак отримати за них можна символічну суму. Якщо ж телефон нової моделі і в гарному стані – можна розраховувати на значно більшу суму. 

Як розповідають продавці, продати можна навіть старі кнопкові телефони, щоправда розраховувати варто на невелику суму.

- У нас є і старі телефони, яким по 15 років, - каже продавець. – “Розкладушки”, слайдери, навіть ще старі чорно-білі є. Їх зазвичай купують пенсіонери, яким потрібно лише телефонувати. Коштують вони 100 – 200 гривень, тримають заряд кілька днів, нічого зайвого, старшим людям з такими легше розібратися.  

Як продати в інтернеті?

Продати можна навіть і неробочі смартфони, з розбитими дисплеями, зламаним корпусом чи іншими дефектами. Їх купують майстри на запчастини. Отримати за них можна символічну суму і лише тоді, якщо вони мають робочі деталі, плати, тощо.

Такого ж телефону, як ми намагались продати на прилавках магазинів користованих гаджетів, не вдалось знайти, однак схожі за характеристиками та станом моделі продають за 400 - 500 гривень. Якщо ж телефон подряпаний, на корпусі є сколи - вони коштують 300 - 400 гривень

Чи не найбільш вигідний спосіб продати старий телефон чи будь-яку іншу техніку – розмістити оголошення на спеціальних ресурсах. Таку модель смартфона, яку ми намагались продати, на сайтах оголошень вдалось знайти за 500 – 1300 гривень. Тому, якщо пощастить, непотрібну техніку вдасться продати дорожче, ніж вам запропонують за неї у ломбарді чи на ринку.

Як перевірити, чи телефон не крадений

Багато людей купують користовані моделі смартфонів, які вже «виходять з моди». Так можна заощадити значну суму. Однак багато людей переживає, чи не крадений цей смартфон, адже куплений в ломбарді чи на ринку телефон може виявитись краденим, а ніхто не хоче потім пояснювати, звідки ви його взяли та лишитись і без гаджету, і без грошей за нього.

Перевірити, чи не є телефон крадений можна самостійно. Для цього не потрібно ні звертатися в поліцію, ні в інші правоохоронні органи. Це можна зробити за кілька хвилин самостійно, під час покупки. Вам потрібно дізнатися IMEI – смартфону. Його можна знайти в налаштуваннях телефону. Далі цей номер варто ввести в базу даних МВС, де є інформація, чи не є телефон з таким номером в розшуку. Для цього варто перейти на сайт wanted.mvs.gov.ua у розділ «Мобільні телефони». Там можна перевірити не лише телефони, а й транспортні засоби, зброю, паспорт, тощо.

На всякий випадок варто мати записані номери IMEI ваших телефонів. Їх вказують на коробці телефону. Якщо ви не зберегли коробку – запишіть їх собі. Це збільшить шанси успішного пошуку у разі крадіжки смартфону.

Однак все ж варто розуміти, що перевірка IMEI номеру в базі МВС не дасть повної гарантії, що телефон не крадений, адже людина може заявити про крадіжку через деякий час.   

Одразу телефонуйте в поліцію

Як повідомляють в головному управлінні національної поліції в області, злочинців, які збувають крадене у ломбарди, вдається оперативно затримувати.

На початку червня правоохоронці затримали та оголосили підозру чоловіку, який виявився причетним до серії крадіжок велосипедів.

-Упродовж декількох місяців з під’їздів багатоповерхівок у Тернополі зникали двоколісники, - розповів начальник Тернопільського відділу поліції Сергій Осадца. -  Невідомий зловмисник вкрав дорогі велосипеди зі сходових кліток, сушильних приміщень.Крадій діяв нахабно, його не лякало, що в деяких будинках встановлені камери відеоспостереження: закриваючи обличчя він забирав чуже майно. Дехто з потерпілих розповів, що велосипеди були прикріплені тросом до перил, але й це не зупиняло лиходія.

Крадені велосипеди зловмисник здавав до ломбардів.

Ще одного крадія вдалось виявити минулого місяця. Чолов’яга викрав у знайомого ноутбук і здав до ломбарду, а гроші витратив на власні потреби. Тепер йому доведеться відповідати за статтею 185 ККУ «Крадіжка».

Такі випадки, коли крадії збувають речі до ломбарду, не поодинокі. Тому якщо ви стали жертвою крадіїв – одразу звертайтеся в поліцію, радять правоохоронці.

Що робити, якщо вашу річ здали до ломбарду

Якщо у вас щось вкрали, не зволікайте, а одразу звертайтеся в поліцію.

- Правоохоронці під час розслідування крадіжок, в ході оперативних дій, звертаються до ломбардів, якщо у краденої речі були особливі прикмети, - пояснює юрист Ростислав Небельський. – Однак потрібно довести, що ця річ належить вам і її у вас викрали. Якщо в ломбарді правоохоронці знаходять цю річ, то вона стає речовим доказом і до рішення суду ви не зможете її повернути. Її долучають до матеріалів справи.

Навіть якщо ви знайшли свою річ в ломбарді самі – не варто намагатися шукати інші шляхи вирішення проблеми і вимагати повернути крадену річ, - каже юрист.

- Оскільки ломбард має свої інтереси і, звичайно, в ці інтереси не входить те, щоб віддати цю річ безкоштовно, допомогти зможе лише поліція, - каже Ростислав Небельський. – Якщо не зволікати і якомога швидше звернутися до правоохоронців після крадіжки, то збільшуються шанси того, що річ знайдуть та повернуть. До того ж, ломбард має дані про людину, яка принесла річ, оскільки цю процедуру здійснюють з використанням документів, що засвідчують особу.

А ви користувались послугами ломбардів? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Максим Ольшевский

    Коли в мене тріснув екран на смартфоні, теж була думка віднести його до ломбарду. А потім поміркував та вирішив відремонтувати. Не так це вже й дорого, знайшов непоганий магазин та заказав дисплей Samsung A750 https://gmart.ua/displej-samsung-a750-galaxy-a7-2018-kupit-black а також захисне скло. Все разом вийшло недорого і після ремонту добре працює.

  • Александр Лозохвост

    Я порівнював цю статтю з цією https://procherk.info/news/6-info/85411-mikrokredituvannja-dostupne-kozhnomu і  мій висновок такий: якщо не хочеться віддавати реально ціні для себе речі і у вас є точний стабільний дохід, то краще взяти кредит, у інших випадках буде вигідно здати річ в ломбард

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up