Новий рік у Нідерландах: випікають «олєболі» та купаються в холодному морі

Новий рік у Нідерландах: випікають «олєболі» та купаються в холодному морі
У Нідерландах на святкування Нового року заведено одягати карнавальні костюми, розповідає тернополянин Володимир Пермяков (зліва)

У Нідерландах у новорічну ніч просто шаленіють від феєрверків. Їх запускають з дворів, площ, парків, вулиць, мостів, дахів. Зранку на вулицях можна побачити великий безлад від такого святкування. Але до обіду все прибирають.

Новорічно–різдвяні свята – найзахоплюючі і найпопулярніші у всьому світі. Їх із нетерпінням очікують як діти, так і дорослі, як багаті, так і незаможні. Загалом люди різних рас, верств, віросповідань.  Об’єднує їх всіх надія на щасливе і достойне життя, багато з них очікують новорічного дива: здійснення мрій та найсокровенніших бажань. Загальними атрибутами цих свят, звичайно, є новорічні ялинки, різдвяні шопки, дід Мороз (Санта Клаус), багато феєрверків та шампанського.

З часом деякі звичаї на ці свята змінюються, це найбільше відчувають дорослі, які зустріли понад декілька десятків «нових років». Пережитки тоталітарного режиму відходять, як щось навіяне, на то місце повертаються національні обряди і традиції. В  європейських країнах не слухають «бій курантів» опівночі, палкі промови президентів, «новорічні огоньки». Національні традиції все більше займають головне місце у  звичаях новорічно-різдвяних святкувань.

Тернополянин Володимир Пермяков розповідає як святкують Новий рік у Нідерландах.

Відео дня

- Останнім часом наша сім’я зустрічала Новий рік в Нідерландах, а тому хочу поділитись своїми враженнями від голландських новорічних традицій, які, звичайно ж, відрізняються від наших, - каже чоловік.

Печуть багато пончиків

За кілька тижнів до 31 грудня у Нідерландах починається справжня новорічна «лихоманка». В цей час  у вуличних  кіосках і пекарнях продають новорічно-різдвяні делікатеси. Серед них найбільш популярні - різдвяний хліб, начинений родзинками і мигдальним джемом та яблучні слойки. А напередодні Нового року з’являються пончики, які випікають з родзинками, горішками, або без них і  посипають цукровою пудрою.  Пончики – це символ благополуччя, а кругла форма символізує повний цикл року, голландці називають їх «олєболями» ( в перекладі олійні кульки чи м’ячики). Продають ці солодощі також в супермаркетах. Мешканці та гості цієї країни вживають їх лише в новорічний період. Їх випікають так багато, що на наступний день нового року розпродують майже безкоштовно. В супермаркеті можна було побачити, коли 2 копи закупили цілий візок «олєболів», напевно, на весь поліцейський відділок.

Феєрверків - на сотні тисяч євро

Ще одна традиція голландців – це феєрверки в новорічну ніч. Відтак перші години Нового року  стають схожі на божевільну канонаду, вогняний парад. Нічне небо над Амстердамом палахкотить, мигає, переливається різними кольорами. Запускають феєрверки звідусіль: з дворів, площ, парків, вулиць, мостів, дахів. У Нідерландах феєрверки дозволені лише   з полудня до 2 години ночі. У новорічну ніч голландці просто шаленіють, випускаючи в небо тонни салютів, - відповідно сотні тисяч євро. Дотримання цього правила чітко контролює поліція, а тому тих, хто  його порушує, затримують і штрафують, а піротехніку вилучають. Зранку після нічних феєрверків на вулицях можна побачити великий безлад: залишки від петард, касет, бабін, купи коробо. Але до обіду муніципальні служби прибирають усе і навіть змивають «кіптяву» від нічних вибухів.

Масовий забіг у море

Ще одна захоплююча новорічна традиція в Нідерландах – це масовий ранковий забіг у море 1 січня. Тисячі голландців приїжджають до містечка Схевенінген, яке знаходиться на узбережжі Північного моря, біля Гааги, щоб отримати екстремальні відчуття. Багатотисячний натовп в купальниках та оранжевих шапочках в супроводі Санта Клауса (СинтерКлааса) вбігає в море і купається в холодній воді. Така традиція в останні роки розповсюдилась на інші приморські містечка. Однак запливи там не такі масові, тому що новорічне купання на пляжі Схевенінгена підтримує спонсор – продовольча компанія «UNOX», яка з метою реклами роздає оранжеві шапочки та пригощає учасників акції традиційним гороховим супом.

СинтерКлаас припливає на кораблі

Для голландських дітей «магія» новорічно-різдвяних свят з характерними для неї повір’ями починається значно раніше. В останню суботу листопада СинтерКлаас припливає до Амстердама на кораблі з моря в оточенні чорних слуг – маврів і привозить дітям подарунки. Його зустрічає мер та вручає символічний ключ до міста. До речі, СинтерКлаас прибуваває не як Санта Клаус з Лапландії, а з Іспанії, тому він більше нагадує Святого Миколая. В подальшому він пересідає на свого білого коня Амеріго і в супроводі чорних слуг їздить вулицями міста.  За національним повір’ям у переддень Святого Миколая (у католиків 6 грудня) СинтерКлаас зі своїми слугами розвозить дітям подарунки. А тому ввечері напередодні візиту дітвора виставляє біля камінів або на столах дерев’яні черевики (клоупи), в які кладуть моркву і хліб, інколи сіно.  СинтерКлаас забирає моркву і хліб для свого коня Амеріго, а дітям залишає подарунки, які, за повір’ям, його слуги заносять через комини.

Час відпусток та канікул

Святкування Різдва Христового в Нідерландах відповідає загальним християнським канонам, хоча має і свої національні особливості. Католики вшановують народження Христа урочистими месами. А вранці 25 грудня за столом збирається вся родина, адже Різдво – це шановане родинне свято. Місцеві громади проводять театралізовані дійства, залучаючи молодь до постановки біблійної оповіді про народження Ісуса, інколи доповнюючи їх музичними імпровізаціями та пригощаючи присутніх різдвяними смаколиками.

Період від Різдва до Нового року (Christmastime) в Нідерландах, як в більшості країн Європи – час відпусток, канікул та продовжених вихідних, а тому люди бажають один одному і всім: ”Веселого Різдва і щасливого Нового року!” (“MerryChristmasandHappyNewYear!”)

ПІДПИСИ

 

1

ФОТО Володимир Пермяков

2 Голландські «олєболі» схожі на українські пампушки. У випічку додають родзинки, горішки, зверху посипають пудрою

3, 3а 1 січня голландці здійснюють масовий забіг у море. Тисячі людей в купальниках та шапочках Санти купаються в холодній воді

Фото З Інтернету

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up