Польську шенген-візу тепер відкрити складніше (ОНОВЛЕНО)

Польську шенген-візу тепер відкрити складніше (ОНОВЛЕНО)
Попри обіцянки спростити візовий режим, польська сторона його, навпаки, ускладнила, бідкаються тернополяни. Правила прийому документів на візу змінили з 16 жовтня. Навіть для найпростішої шопінг-візи тепер треба подавати виписку з банку.

Про новації повідомили на сайті Пунктів прийому візових анкет (далі скорочено - візовий центр - прим.ред.)
- Громадяни, які вже зареєструвалися на подачу документів для візи, до 31 жовтня можуть подавати їх за старим зразком. Адже наразі триває випробувальний термін, - пояснила 15 жовтня оператор колл-центру пані Антоніна. - А із 3 листопада всі люди вже мають готувати документи для шенгенвіз уже за новим порядком.
Власне, змінюють перелік документів для усіх "шенгенок" - шопінг, туризм, бізнес та ін. Але чи не найбільше обурить новація бажаючих відкрити шопінг-візу. Такий тип віз Польща запровадила для українців наприкінці 2011-го. Вони були доволі популярними у тернополян, бо її відносно легко відкривали. Достатньо було взяти візову анкету, закордонний та український паспорт, фотографії та страхівку. Не потрібно було нести довідки від роботодавця, виписки з банку тощо, як для інших категорій. Водночас ця віза - категорії С, тобто шенгенська.
- З такою візою було легко поїхати в Польщу. А там, так чи інакше, всеодно щось купуєш, то попросив іменний чек і все, - говорить тернополянин Ігор. - А тепер навіть не знаю, що робити далі. Стільки документів! Може ще треба приносити довідку, що ваш кіт чи пес не проти, що ви їдете в Польщу?

Читайте також: Тернополянам буде легше отримати польську візу.

Досі у візовому центрі був справжній ажіотаж. Люди чекали навіть по місяцю-півтора.
- Після реєстрації на візу я чекала півтора місяці на те, щоб піти у візовий центр. Потім іще з тиждень - на отримання візи, - пригадує тернополянка Наталя.

Тепер, вочевидь, черги трохи зменшаться. Адже для простої візи шопінг тепер треба нові документи.
Оновлено 20 жовтня. У перші дні дії нововведень оператори колл-центру також говорили, що потрібно для шопінг-віз потрібно і довідку з місця роботи (або докази, що ви - підприємець) та зарплату й відпустку і навіть бронювання житла. Пред'являти бронювання готелю, казали, доведеться навіть тоді, якщо ви їдете на один день.
Але 20 жовтня в колл-центру пояснили, що тернополянам для шопінгов
ої візи готувати довідку з роботи не потрібно. А щоб підтвердити фінансову можливість поїздки, слід підготувати виписку з банку. Це може бути зарплатний або розрахунковий рахунок, але не кредитний. Причому виписка з банку - про рух коштів на вашому рахунку за останні 3 місяці, пояснили в колл-центрі.
Замість виписки з банку можна також показати дорожні чеки, заяву про спонсорство вашої поїздки рідними або у візовому центрі заповнити письмову декларацію про ваш фінансовий стан. Бланк останньої можна буде взяти у візовому центрі. Правда, які саме пункти в ньому доведеться заповнювати, поки не знають, адже новації тільки вступають у силу.

коментар українського МЗС

Відео дня

Збільшення кількості документів для подачі польських шенген-віз відповідає рішенню Європейської комісії.
Речник МЗС України Євген Перебийніс на брифінгу нагадав журналістам, що 29 квітня Єврокомісія затвердила уніфікований перелік документів, які мають подавати громадяни України до консульських установ держав-членів ЄС для оформлення віз. Зі свого боку Україна в рамках подальшого спрощення поїздок громадян України до ЄС послідовно вимагала від європейської сторони якнайшвидшого схвалення такого переліку документів для громадян України, які були б уніфікованими для всіх держав. Тому затверджений у квітні перелік передбачає надання громадянам України при оформленні шенгенської візи чотирьох документів, які підтверджують мету поїздки, джерело доходів в Україні або довідку з місця роботи, наявність коштів для здійснення поїздки або довідку з банку, наявність житла на час перебування в країнах Шенгенської зони.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ellaa

    от вам і безвізовий режим - віз не буде))
  • Умка

    нічо собі! їм набридло заробляти гроші на закупових візах? судіть самі: перша 35 євро +18 євро візовомуцентру, друга, третя і так далі - ще по стільки ж..

    тепер всякі там добродії будуть допомагати робити візи, але за більші гроші
  • Shopinq Polska Закупи в Польщі

    ВОТ ВАМ СПРОЩЕННЯ ВІЗОВОГО РЕЖИМУ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:50 Ремонт та будівництво: магазини та гуртовні будівельних матеріалів у Тернополі (партнерський проєкт) 09:30 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 09:00 Для молоді організовують вишкіл до Дня Героїв 07:50 У Тернополі тимчасово змінюють маршрут автобуса №12 Від читача 12:19 У службі зайнятості Тернопільщини - «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим людям. Зручно, комплексно, інформативно! 21:00 Тернопільська «Нива» на виїзді зустрінеться з аутсайдером своєї групи 20:00 Тернополяни з Терцентру взяли участь у фотосесії до Дня вишиванки 19:00 Вийшли на бойові позиції у вишиванках 18:05 Спадок нашої нації: тернополяни поділилися історіями про свої вишиванки 17:26 Міць, характер, перемога: 19 травня відбудеться благодійний забіг у Тернополі «RUN 4 VICTORY» (новини компаній) 17:11 Скільки коштує полуниця та ранні овочі на ринку Тернополя: дивіться ціни photo_camera 16:45 На Тернопільщині 16 травня можуть застосувати графік погодинного відключення електрики 16:40 Тернопільським немовлятам подарували перші вишиванки 16:00 На два дні перекриють рух транспорту через «горбатий міст» у Тернополі 15:05 Як тернополяни День вишиванки відзначили: репортаж play_circle_filled photo_camera 14:30 Тернопільські рятувальники у вишиванках: «вишиваємо» перемогу разом photo_camera 13:40 Смертельна ДТП біля Старого Вишнівця — зіткнулися дві легківки 13:03 У краєзнавчому музеї виставка борщівських вишиванок та ярмарок народних умільців photo_camera 12:30 Студенти педуніверситету долучились до Національної руханки у вишиванках «Дякуємо ЗСУ» 12:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up