"Свободівці" вирішили "кинути" тернополян: члени ТВК збирають "липові" голоси

"Свободівці" вирішили "кинути" тернополян: члени ТВК збирають "липові" голоси

Ми прагнемо завжди тримати руку на пульсі подій, які розвиваються у файному місті. Саме тому журналісти газети «RIA плюс» щотижня готуватимуть топ найцікавіших новин – політичний калейдоскоп.

Напруження в стінах міської ради досі не вщухає. Батл між Надалом, його прибічниками зі «Свободи» і трьома колишніми однопартійцями – Сорокалітом, Турським і Навроцьким – не закінчується.

Політична картина міста вкривається черговими протистояннями вище вказаних осіб. Очевидно що на провінційному рівні затіяли великі політичні ігри. І амбіції, судячи з фактів, які журналісти «RIA плюс» подавали на сторінках видання, досить немалі.

Нагадаємо, що меру міста вдалось провести скандаьну сесію 2 червня. Одна частина депутатів її досі вважають неповноваженою, оскільки кількість депутатів – 21 – не було достатньо для кворуму. Тож майбутнє рішень, які представники окремих політичних сил прийяли того дня, - під жирним знаком питання.

Відео дня

Сесію визнали нелегітимною

Один із депутатів-«вигнанців» опублікував відповідь експертів Інстититу держави і права ім. Корецького Національної Академії наук України на своє звернення. У документів йдеться про те, що «Сесія ради є правомочною, якщо в її пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради. У цей склад не входять голови».

- Надіємось, Сергію Надалу не вистачить адміністративно-фінансових ресурсів щоб «порішати» усіх експертів та усі суди в Україні, - зауважує колишній «свободівець».

За його словами, є кілька позовів від місцевих депутатів про визнання сесії 2 червня незаконною.

- Найближчим часом ми взнаємо дату перших слухань, - говорить він. – Не виключаємо, що вони будуть через місяць, а то і два, усе залежить від суддів. Прогнозуємо, що це буде довгий процес, адже міський голова включатиме всі можливі важелі, аби нам було максимально складно юридично довести, що він порушив закон, розпочавши засідання сесії без кворуму.

Збирають підписи і рахують

Та це лише малесенький пункт у нашому політичному огляді. Поки ж одні депутати шукають легітимні шляхи, як притягнути Надала до відповідальності, їх опоненти активно працюють в напрямку – відкликати з міської ради трьох депутатів, «неугодних Свободі».

Безпрецедентна подія для міста - Тернопільська міська виборча комісія 26 червня розпочала перевірку підписів і заяв ініціативних груп щодо відкликання Романа Навроцького, Ігоря Туського та Івана Сороколіта. Такого раніше ще не було.

Згідно, із законом, комісія має узагальнити дані по збору підписів щодо відкликаня депутатів та скласти відповідний протокол до 7 липня. Як неодноразово наголошував голова ТВК, їхнє завдання – не розбиратись у причинах відкликання, а технічна робота – перевірка. 

Як нам відомо, у виборчій комісії проводили вибіркове опитування телефонними дзвінками. Як і відповіді, так і, власне, самі члени ініціативних груп, на переконання депутатів-«вигнанців», - сумнівні.

 «Люблю статистику. Цікаві цифри. Серед "народних ініціаторів" відкликання мене з депутатів: 70% - безробітні, 20% - працівники комунальних установ обласної ради, 90% - члени партії «Свобода» та 98% - не з мого виборчого округу. Це не виборці і ніяка не народна ініціатива, а «еліта» міста і її прислужники, котрим я дуже заважаю, здійснюючи свою депутатську діяльність», - написав на своїй сторінці у Фейсбук Ігор Турський.

Підписи не справжні

У свою чергу, Іван Сороколіт додав, що в ніціативних групах – люди, які не належать до їхніх округів.

- Те, що «відкликанти» називають підписами виборців, то їх орієнтовно 2200-2500 по кожному депутату, але це зовсім не наші виборці, - наглошує він.

Збори виборців, на яких розглядалися питання по відкликанню трьох згаданих міських обранців за народною ініціативою, відбувалися в Українському домі «Перемога». Як повідомлять наші колеги з Інтернет-видання «Погляд», в опитуванні на запитання члена ТМВК люди здебільшого відповідали, що писали заяви на входження до ініціативних груп у тернопільському офісі партії.  Однак, були й відповіді, які викликали подив у членів комісії, наприклад, що конкретна особа була у Львові, але заяву підписала у той же день. Були випадки, коли підпис у заяві не співпадав з підписом у паспорті. Або ж ще краще – одна особа одразу написала три заяви на відкликання трьох депутатів.

- Хто цей «відкликальний народ» мої виборці зрозуміти не можуть, - говорить Іван Сороколіт. – Серед тих «підписантів», може, є один-два, які мають реєстрацію в моєму окрузі. Але в більшості випадків одна партія вирішила замінити собою народ. Ми не виключаємо можливості, що частина членів ТВК голосуватимуть як у «кращі часи» Януковича. Звісно, всі незаконні події та результати ми будемо оскаржувати в судах. Якщо ми цього не зробимо, то справжні виборці сприймуть нашу пасивність, як зраду. А зрадити тернополян ми точно не хочемо!

Відмовився коментувати

Що ж насправді відбується у місцевій виборчі комісії і чи не є заяви трьох «неугодних» надто голослівними, ми спробували дізнатись у голови Віктора Дрозди.

Він відповів на телефонний дзвінок журналіста «RIA плюс» і вже почав говорити. Однак, коли дізнався, про що йтиме мова, раптово повідомив, що зайнятий, іде до суду. На запитання, коли він буде вільний і зможе надати коментарі з цього приводу, пан Дрозда відповів: «Потім я  буду на роботі, у мене багато справ. Моє право не давати коментарів. Погано чути вас…» Після цього на телефонні дзвінки голова виборчої комісії вже не відповідав. Якщо раптом у нього все-таки зя’виться час чи бажання спілкуватися із журналістами, ми готові представити його бачення даної ситуації і дати чітку відповідь на питання, чи будуть у Тернополі черговий раз проводити підозрілі маніпуляції з голосами виборців.

Що стосується закону «Про статус депутатів місцевих рад», то в разі виявлення у підписному листі порушень вимог щодо збирання підписів комісія може  визнати  його  недійсним.  Якщо  у підписних  листах   виявлено   два  або  більше  підписів  одного громадянина,  його підписи не враховуються. Не враховуються також підписи, які не є власноручними. На  основі одержаних підписних листів комісія не пізніш як у п'ятиденний строк після  закінчення  збирання  підписів  складає протокол  про результати збирання підписів на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради.
Якщо на підтримку пропозиції  про  відкликання  депутата  місцевої
ради  зібрано  підписи менше п'яти відсотків виборців відповідного
виборчого округу,  вона вважається відхиленою,  і депутат зберігає
свої повноваження.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up