Нардепи з Тернопільщини уже з мандатами: без депутатської недоторканності, але з привілеями

Нардепи з Тернопільщини уже з мандатами: без депутатської недоторканності, але з привілеями

Верховна Рада України 9-го скликання уже офіційно розпочала свою роботу. Історична подія – прийняття рішення за зняття депутатської недоторканності. «RIA плюс» проаналізувала, як працюватимуть народні депутати з Тернопільщини. 

 

Шестеро народних депутатів із Тернопільщини уже прийняли присягу. П’ятеро із них пройшли до Верховної Ради по мажоритарці, одна – за списком партії «Слуга народу». І до нового парламенту потрапляє професор ТНЕУ Іван Калаур. Це стало відомо після того, як склали повноваження 5 народних депутатів з фракції “Слуга народу”, що увійшли до складу Кабінету Міністрів. Тому настала черга Калаура, який у виборчому списку партії Зеленського був на 132-му місці.

Проаналізуємо, як новоспечені нардепи оцінюють початок роботи у Верховній Раді, над чим будуть працювати першочергово і які із анонсованих обіцянок уже почали втілювати у життя. Також, користуючись нормативними документами, опублікуємо, якими привілеями вони зможуть користуватися.

Зняли депутатську недоторканність

Отже, до Верховної Ради 9-го скликання від Тернопільщини увійшли: обрані по мажоритарних округах: Ігор Василів (164 округ), Іван Чайківський (165 округ), Микола Люшняк (166 округ), Володимир Гевко (167 округ) та Андрій Богданець (163 округ). Єдина жінка, яка представлятиме нашу область у парламенті, - Людмила Марченко. Вона пройшла у Раду за списком партії «Слуга народу». І, зрештою, як уже йшлося вище, лави нардепів «поповнить» Іван Калаур із Підгайців.

Відео дня

За винятком останнього, усі інші прийняли присягу та офіційно стали народними депутатами України. 29 серпня відбулося перше засідання Верховної Ради, а 3-го вересня – друге.

На першому засіданні народні обранці визначили, що у парламенті нового скликання буде п’ять фракцій та одна депутатська група. 29 серпня обрали спікера ВРУ Дмитра Разумкова та прем’єр-міністра – Олексія Гончарука.

Крім того, голосували і за новий склад уряду. Одне із найбільш гучних питань, яке розглядали і 29 серпня, і 3 вересня, - обмеження недоторканності народних депутатів. У першому читанні законопроєкт про внесення змін до статті 80 Конституції ухвалили в ніч на 30 серпня. За це проголосували 363 народні депутати. Законопроєкт про обмеження депутатської недоторканності був зареєстрований у парламенті попереднього скликання ще п’ятим президентом Петром Порошенком.

Він пропонує виключити зі статті 80-ї Конституції України положення, яке гарантує парламентарям депутатську недоторканність і неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності без належної згоди Верховної Ради. Конституційний суд України у червні 2018 року визнав цей законопроєкт конституційним.

До розгляду цього питання повернулися і 3 вересня. Після довгої полеміки за скасування депутатської недоторканності проголосували 373 депутати.

Наші голосували «за»

Отже, у новій редакції йдеться про те, що "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу та наклеп".   Отже, частину політичного "імунітету" нардепи все ж таки зберегли. Крім того, закон набере чинності лише з 1 січня 2020 року. Частина нардепів, зокрема з Опозиційної платформи «За життя», вважають дане рішення поспішним і таким, що прийняте із порушенням процедури. Так це чи ні - оцінку може дати Конституційний суд України.

Усі нардепи із Тернопільщини підтримали дане рішення.

Єдина жінка з області Людмила Марченко, яка пройшла у Раду за списками від партії "Слуга народу", розповіла, що 3 вересня - історичний день для України.

- Це велика перемога для усіх нас, і для жителів Тернопільщини, зокрема. Ми йшли на вибори із надією нарешті здійснити волю українського народу. Сьогодні у Верховні Раді зробили те, що всі політики не виконали за довгі роки незалежності. Тому вважаю, що це колосальна перемога. Я безапеляційно «за» прийняте рішення. Радію разом із більшістю українців, - розповіла вона.

Народний депутат від 164-го округу, відомий багатьом тернополянам автомайданівець Ігор Василів також підтримує цю ініціативу.

- Народ України чекав цього рішення десятки років. Депутати повинні на рівні з усіма громадянами відповідати за свої дії відповідно до законів. Я дуже радів, коли за цей законопроєкт проголосували у першому читанні, і ще більше радий, що його підтримали більшістю голосів у другому читанні. Ми пообіцяли виборцям навести лад у країні, тож ми повинні виконати це, - говорить він.

За словами пана Ігоря, люди втомилися від балачок, вони хочуть дій. І ось у них є всі шанси виконати бажання народу.

Народний депутат від 167-го округу Володимир Гевко наголошує, що зняття недоторканності – це свідчення того, що передвиборчі обіцянки не будуть розходитися з діями.

- Нікому раніше не стало політичної волі проголосувати за скасування депутатської недоторканності. Ми не боїмося таких змін, адже знаємо, що люди вимагають їх від політиків. Депутати, які  решта громадян України, повинні бути рівні перед законом, - каже він.

Народні депутати під час засідання Верховної Ради 3 вересня також підтримали постанову про направлення законопроєкту про внесення змін до Конституції України (Рада передала до Конституційного суду законопроєкт про скорочення кількості нардепів щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи) до Конституційного суду для отримання висновку. Зміни передбачать скорочення депутатського складу до 300 осіб, перехід на пропорційну систему та обов'язковий іспит з української мови для кандидатів у нардепи.

Що планують робити?

Планів у народних депутатів теж чимало. Про багато з них вони вже говорили під час попередніх розмов із журналістами «RIA плюс». Тепер у них є всі шанси втілити їх у реальність. Народні обранці з Тернопільщини працюватимуть у різних комітетах. І сфери їх діяльності різнобічні.

Андрій Богданець, лідер на 163-му окрузі, увійшов до складу комітету з питань аграрної та земельної політики. Відколи ЦВК офіційно оголосили результати голосування, поспілкуватися із ним так і не вдалося. Це ж можна сказати і про Микола Люшняка  - зі 166-го округу. Працюватиме він у комітеті з питань бюджету.

Ігор Василів, нардеп із 164-го округу, працюватиме в комітеті інфраструктури й транспорту.

- Розбудова та відновлення інфраструктури – це не лише будівництво доріг, а й важливих соціальних об’єктів. Ми повинні вдихнути життя у села та містечка. Ми порахували: створення інфраструктури допоможе збільшити ВВП та запустити економіку. Наше завдання – навести порядок у фінансуванні проектів, - говорить він.

Скорочення чисельності парламенту, викорінення політичної корупції та забезпечення порядку на дорогах – це є одні з ключових питань, які варто розглянути, переконаний Ігор Василів.

Іван Чайківський, переможець на 165-му окрузі,  ще раніше розповідав, що аграрна тема буде для нього в пріоритеті. Він працюватиме в аграрному комітеті ВРУ. Це пов’язано з продовольчою безпекою в державі, експортно-імпортними операціями сільгоспвиробників, відкриттям нових потенційних ринків та статусом українського чорнозему.  Тому правила у земельних взаємовідносинах – це те, чому приділятиме найбільше часу.

Посаду заступника голови бюджетного комітету отримав нардеп з Тернопільщини Володимир Гевко. На 167-му окрузі уже почалося відновлення мосту між містами Борщів та Заліщики. Він обвалився, тож люди змушені об’їжджати цю ділянку та долати при цьому багато кілометрів. У Товстому, звідки він родом, є відділення водолікування у лікарні.

- Дуже давно тут не оновлювали ні оснащення, ні проводили серйозних ремонтів. Активно потрібно братися і за дороги. Якщо ще про великі траси хтось дбав, то дороги між містечками чи селами понищені та просто жахливі. Дай Боже сил і здоров’я втілити всі задуми, - каже Володимир Гевко.

 

ДОВІДКА

Громадяни України обрали новий склад Верховної Ради. До парламенту дев'ятого скликання потрапили 424 кандидати – 225 було обрано за партійними списками, а ще 199 – в одномандатних округах. Загалом в українському парламенті 450 місць, однак 26 мандатів залишились вакантними – через російську окупацію не було обрано 10 депутатів від Автономної Республіки Крим, 2 депутатів від Севастополя, 9 депутатів від Донеччини та 5 від Луганщини.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up